https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cinsky-sen-cen-zakazal-kvuli-sireni-viru-konzumaci-psu-a-kocek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čínský Šen-čen zakázal kvůli šíření viru konzumaci psů a koček

3.4.2020 00:19 | PEKING (ČTK)
V Číně je ročně na maso zabito kolem deseti milionů psů, konzumace psího masa se ale v této zemi postupně snižuje. / Ilustrační foto
V Číně je ročně na maso zabito kolem deseti milionů psů, konzumace psího masa se ale v této zemi postupně snižuje. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čínské město Šen-čen se v rámci opatření proti nákaze koronavirem rozhodlo zakázat konzumaci psů a koček. Nařízení vejde v platnost 1. května, informovala včera agentura Reuters.
 

Vědci už dříve varovali, že koronavirus se na lidi přenesl ze zvířat. První nákazy byly zaznamenány na přelomu roku v souvislosti s trhem ve středočínském městě Wu-chan, kde se prodávají mořské plody, ale také divoce žijící zvěř jako netopýři, hadi či cibetky, připomněla agentura.

Nemoc COVID-19 se následně rozšířila do celého světa; nakazilo se jí více než 935.000 lidí a téměř 47.000 jich této chorobě podlehlo. Čínské nejvyšší vedení už v únoru vydalo zákaz obchodování s volně žijícími živočichy i jejich konzumace.

Město Šen-čen, které je technologickým centrem Číny, nyní zákaz rozšířilo i na kočky a psy. "Kočky a psi si vytvořili mnohem bližší vztah s lidmi než ostatní zvířata. Zákaz pojídání psů, koček a dalších domácích mazlíčků je v rozvinutých zemích běžný, stejně jako v Hongkongu a na Tchaj-wanu," napsala místní vláda ve zdůvodnění svého rozhodnutí. "Zákaz tedy odpovídá i požadavkům lidské civilizace," dodala vláda.

Tradice pojídání psího masa je v Číně, Jižní Koreji a dalších asijských zemích stará bezmála pět set let. Její zastánci tvrdí, že psí maso je pro lidi zdravé a v letních měsících zmírňuje účinky vedra. Příprava pokrmů ze psů se podle nich nijak neliší od konzumace jiných živočišných druhů. V Číně je ročně na maso zabito kolem deseti milionů psů, konzumace psího masa se ale v této zemi postupně snižuje.

Představitel šenčenského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí Liou Ťien-pching uvedl, že drůbež, dobytek a ryby a plody moře, které jsou na trhu dostupné, představují pro občany dostatečný zdroj živin. "Neexistují důkazy, že by divoce žijící zvířata byla výživnější než drůbež či skot," řekl Liou.

Původní pravidla navržená šenčenskými úřady koncem února podle všeho zakazovala i pojídání želv a žab, které na čínském jihu patří do běžného jídelníčku. Vedení města ale tento týden přiznalo, že uvedené nařízení se stalo předmětem ostrých sporů a že želvy a žáby mohou lidé i nadále konzumovat.

Rozhodnutí Šen-čenu zakázat pojídání psů a koček přivítaly organizace na ochranu zvířat. "Šen-čen je první městem světa, které se výrazně poučilo z nynější pandemie a učinilo změny, aby se předešlo případné další pandemii," uvedla Teresa Teleckyová, viceprezidentka oddělení pro volně žijící živočichy Mezinárodní společnosti pro humanitu (HSI).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.4.2020 07:49
Ti pejsci jsou fakt k sežrání...(???)
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

3.4.2020 19:47 Reaguje na Karel Zvářal
:-), jsou. Nejlépe dle tradičního čínského receptu:
Vezměte 1 psa, ládujte ho na sílu vařenou rýží, až mu vychází z útrob zcela nenatrávena.
Umlaťte dotyčného psa tyčí tak, aby jste nevynechali ani jediné místečko na těle.
Pečte jej za občasného podlévání v troubě na 200 stupňů cca 3 hodiny.
Vyjměte vnitřnosti a použijte rýži v nich jako přílohu.
Dozdobte šupinami z luskouna.
Podávejte s koktejlem z čerstvě rozmixovaných netopýrů.
Přejeme dobrou chuť.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.4.2020 07:32 Reaguje na Jakub Graňák
Nemůžu si pomoct, ale když se těm psům dívám do očí... to bude zřejmě tím, čím je krmí. Rýže to asi nebude. Spíše takový uzavřený okruh...
Odpovědět
va

vaber

5.4.2020 10:01
proč zrovna psi a kočky? co když roznášejí koronavir prasata, kuřata a skot ,co budou chudáci masožraví lidé jíst? Už ve středověku za vše mohl netopýr a byl nepostradatelný pro každého alchimistu, vždyť je lidé přibíjeli i na vrata
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist