https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/desitky-studentu-dnes-v-prazskych-ulicich-demonstrovaly-za-ochranu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Desítky studentů dnes v pražských ulicích demonstrovaly za ochranu klimatu

9.9.2022 15:36 | PRAHA (ČTK)
Česká pobočka Fridays for Future v minulých letech uspořádala řadu protestů. Ilustrační snímek ze září 2021.
Česká pobočka Fridays for Future v minulých letech uspořádala řadu protestů. Ilustrační snímek ze září 2021.
Foto | Fridays For Future Česká republika / Facebook
Desítky studentů dnes v Praze demonstrovaly za větší ochranu klimatu a životního prostředí. Studenti požadovali rychlý rozvoj obnovitelných zdrojů energie a brzký odklon od fosilních paliv v Česku. Akci uspořádala česká pobočka studentského ekologického hnutí Fridays for Future (FFF), která jí také započala víkendové setkání tuzemské organizace.
 

Na Palackého náměstí po poledni dorazilo zhruba 50 mladých lidí. Někteří si přinesli transparenty s nápisy: "Zemní plyn není in", "Dejte polím meze" nebo "Planeta je teplejší než já". Akce byla poklidná, v úvodu promluvilo několik řečníků. Kolem 13:00 pak demonstranti vyrazili na pochod centrem Prahy směrem na Kampu. Aktivisté skandovali hesla "Uhlí ropa plyn, patří do dějin" nebo "Uhlí patří pod zem".

"Jsme tu jako hnutí tři roky, naše první stávka byla v březnu 2019, od té doby se vystřídaly dvě vlády a ani jedna neřeší klimatickou krizi dostatečně," řekla dnes ČTK mluvčí hnutí Magdaléna Středová. "Se situací, co se teď děje na Ukrajině, energetickou krizí a zimou, která bude velmi náročná, chceme ukázat, že z toho máme strach, že je nutné to začít řešit," dodala. Podle aktivistky je třeba, aby Česko co nejrychleji přešlo na obnovitelné zdroje energie.

Spoluzakladatel české pobočky hnutí Petr Doubravský v projevu požadoval vyjmutí plynových elektráren z trhu. To má, už podle dřívějšího vyjádření ekologických organizací, vést k nižším cenám elektřiny. Podle Doubravského je také absurdní, nakolik politici vyzývají ke snížení spotřeby energie obyčejné lidi a jak málo to samé požadují po velkých korporacích. I on pak apeloval na rychlý rozvoj obnovitelné energetiky a brzké opuštění fosilních paliv. Doubravský, který studuje vysokou školu, se dnes s hnutím Fridays for Future také symbolicky rozloučil.

Česká pobočka Fridays for Future v minulých letech uspořádala řadu protestů. V březnu 2019 prošly Prahou dva tisíce středoškoláků, kteří požadovali důslednější ochranu klimatu a snižování emisí. Stovky mladých dorazily na pražskou stávku také v září téhož roku. V nejhorších obdobích pandemie covidu-19 hnutí pořádalo kvůli opatřením proti šíření nemoci většinou komornější akce nebo protestovalo on-line. Větší demonstrace se uskutečnily loni v září a letos v květnu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DB

Darth Bane

9.9.2022 15:43
Nejlepší bude je identifikovat, a odříznout domácnosti jejikch dementních rodičů od zdrojů tepla, elektřiny, vody a plynu.
Odpovědět
Anyr

Anyr

9.9.2022 16:27 Reaguje na Darth Bane
A tebe poslad do KLDR. Myslím, že bys tam celkem dokázal uspět, vzhledem ke své, Kimovi podobné, povaze. :)
Odpovědět
DB

Darth Bane

9.9.2022 18:37 Reaguje na Anyr

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
DB

Darth Bane

9.9.2022 18:42 Reaguje na Anyr

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět

Viktor Šedivý

9.9.2022 22:25 Reaguje na Anyr
Proč hned tak zprudka?
Odpojením od těch ošklivých fosilních zdrojů získají protestující unikátní možnost sami si v místě zřídit komunitní zásobování energiemi, FV na střechu, kotel na biomasu jako doplněk, ...
Odpovědět
DB

Darth Bane

9.9.2022 22:52 Reaguje na Viktor Šedivý
Na co kotel na biomasu, když environmentálně udržitelnej příděl bude asi tak půl metráku ročně na domácnost?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

9.9.2022 16:23
Studentům bych doporučil podívat se na krtečka, kde už v roce 1984 autor předpověděl, co nás tuto zimu a i dál čeká. Vzhledem k tomu, že se tam vyskytuje postava s odkrytými intimními místy, není tento díl vhodný pro děti:
https://youtu.be/bq3i1zjAIa4
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

9.9.2022 19:12 Reaguje na Richard Vacek
Pozor, nejen odkryté partie, ale hlavně silná rasistická zápletka, kde krtek neunese svou novou bílou podobu a psychicky se hroutí v slzách na schodišti před domem. Potom se nechá dobrovolně a radostně přebarvit opět na černo, načež si zřejmě vzpomene na svůj vrozený pud a počne dílo skázy trháním parket a rozdělávání táboráku v bytě, pálí židle i jiný nábytek, které mu majetkově nenáleží, aby toho nebylo málo, tak v tomto cizím bytě vytvoří kočovnou skupinu jiných zvířecích plemen, která tam lágruje celou zimu na úkor majitele až do jara. V tom vidím větší problém. On nakonec i takový večerníček je velice závadná věc pro děti, riskuje život na schodišti bez zábradlí, potom hned zase na kole bez ochranných prostředků a přilby, bez řidičského průkazu řídí motorové vozidlo se spalovacím motorem, kteréžto vozidlo na uhlíkové stopě pranic neubere,když nepočítám absenci SPZ a ve všech případech kolem sebe Večerníček rozhazuje propagační letáky ČT, čímž poškozuje životní prostředí a porušuje zákon o recyklaci odpadků. Vůbec radši nemluvím o Ježibabě, týrané nezletilé Popelce, Hloupém Honzovi, který je chytřejší, než král a celá vláda královského státu, nejhorší jsou zcela perverzní Šmoulové, kteří na celou mužskou populaci ve své obci mají jednu Šmoulinku, přesto jsou všichni pořád veselí a je jim neustále do zpěvu, vyjma jedoho postiženého, stejně na tom je Sněhurka a sedm trpajzlíků, všechno souhrnem sodoma a preverze, tedy 3x fuj!!!.
Odpovědět
Anyr

Anyr

9.9.2022 16:33
We wage war while the Earth Mother dies. We have forgotten what truly matters, and my heart can bear it no longer.

- Baine Bloodhoof

Největší krize zdaleka nejsou nějaké pitomé ceny energií. Dokonce to není ani válka na Ukrajině. Největší krize, nejskutečnější krize, je to, že se připravujeme o prostředí vhodné k životu.
Jenže lidé obvykle nehledí hlouběji, než je dno jejich peněženek. Ego vládne, a taky ta vláda podle toho vypadá.
Odpovědět
DB

Darth Bane

9.9.2022 18:40 Reaguje na Anyr
To je pravda, čím víc lidí, tím horší prostředí. Neužiteční spratkové vašeho kalibru jsou tu jaksi navíc. Notabene, vy jste abyste namatlal tenhle příspěvek musel spotřebovat nějakou energii, pochopitelně z fosilních zdrojů. Takže byste měl poprosit rodiče, aby Vám půjčili kladivo, abyste ten elektrický spotřebič, na kterém je vaše generace tak drogově závislá, mohl roztlouci, a tak ušetřit životní prostředí.
Odpovědět
DB

Darth Bane

9.9.2022 18:47 Reaguje na Anyr
Teším se na svět, který si vybojujete :) Hlupáčku, víš odkud se bere jídlo? To nevzniká v supermarketech, přestože si to vaše dementní generace myslí. To vzniká v důsledku zemědělských aktivit, a ty jsou plně závislé na fosilních vstupech. Takže až farmář nebude mít co té pětisetnegrové mašině dát co napít, tak Vás, a dalších 500 aktivistů zapřáhne do pluhu, a bude Vás pořádně třískat bičem, abyste dobře táhnuli, protože aniž si to ráčíte uvědomit, tak VY SAMI jste obnovitelný zdroj :) No, a večer Vás vypřáhne, a zažene do chlívka, kde budete s 50 dalšími. No, a protože tam budete pořádně nahnahnaní, tak to nebude ani potřeba vytápět :) HAHAHAHAHAHA!!!!!!!!! Uvědomujete si, že to chcete právě takto?????
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.9.2022 16:43
A chlubí se tím, jak k té ochraně osobně přispívají ?
Čeho všeho, se z dnešních vymožeností blahobytu zřekli !
Odpovědět
DB

Darth Bane

9.9.2022 20:55
Nejsou ti spratkové schizofreničtí???? Celou dobu se dožadují toho, aby se přestalo v domácnostech topit, a nyní, když se jim to může splnit, tak z toho mají strach, a chtějí po vládě, aby vynalezla řešení, jak topit bez plynu, uhlí, topného oleje a dřeva, a že mají strach??? Ukázka, co je to za blbou nesvéprávnou lempláckou pakáž, které se nechce chodit do školy
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.9.2022 20:59
v podstatě studenti nemají právo na protesty, pokud neřeknou čeho se v životě vzdají...baráků, aut, cestování každou chvíli nových telefonů velkoformátových televizí?
Odpovědět

Viktor Šedivý

9.9.2022 22:23
Aha - zbrklé zavádění "OZE" způsobilo fatální problémy v energetice.
Řešte to!
Jak? No přece zavádějte ještě víc OZE!
Odpovědět
DB

Darth Bane

9.9.2022 22:53 Reaguje na Viktor Šedivý
A proč furt něco zavádět? Oni nevolají po zavádění, ale po rušení. A na to stačí pilka na železo a kleště. To není nic, co by bylo ekonomicky nezvládnutelné.
Odpovědět
DB

Darth Bane

9.9.2022 22:56 Reaguje na Viktor Šedivý
Mimochodem, za náš energetický problém nemůže zavádění OZE, ale to, že se odstavují bez náhrady zdroje stávající.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.9.2022 06:58
Studenti jsou obrazem školství a svých učitelů. Pokud mají za profesorku
členku Strany Zelených, tak se jejich protestům nedivím. Vychovává je k
obrazu svému a své strany. Logika bolí a nezvládá ji papoušek, schopný tak
leda opakovat cizí "moudra" a masa papoušků neustále narůstá na úkor těch logicky myslících. Z národa se stávají nemyslící ovce ochotné uvěřit i
nelogickým informacím a teoriím. Je to degradace vzdělanosti na úroveň
hlupáků s tituly a je to výsledek 32. let školství honícího se pouze
za množstvím na úkor kvality.
Odpovědět
DB

Darth Bane

10.9.2022 09:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Jestli myslíte tu "profesorku" která sem občas něco namatlá, tak se docela divím, že vedení fakulty trpí ve svých řadách takhle retardované osoby. Tohle je opravdu možné pouze na Vysoké škole politicko brigádnické s rychlokurzem inženýra. Kydárna byla příšerná vysoká škola už za bolševika, a dodnes se to spíše ještě zhoršilo.
Odpovědět
DB

Darth Bane

10.9.2022 10:24 Reaguje na Břetislav Machaček
Macháčku, logickým informacím se tu zdráháte uvěřit především VY, a prezentujete to zde skoro pokaždé. Informace, kterou jste dostal ve vlastivědě páté třídy, tedy že ropa, uhlí a plyn jsou neobnovitelné zdroje, a jejich zásoby jsou konečné, je pro Vás informace značně nelogická, a zdráháte se této uvěřit. Nebo ještě jinak, nejste schopen zasadit tuto informaci do nějakého reálného rámce, kterým jste obklopen.....Vy jste klasickou ukázkou toho jedince, u kterého jde logické myšlení stranou. O tom, jak si vyfabulováváte skutečnosti vytváříte si imaginární postavy, aby se Vám hodily do vašeho ideologického bolševického krámu, ani nepíši.
Odpovědět
va

vaber

10.9.2022 08:54
vše už došlo hodně daleko,tuto planetu je nutné před člověkem chránit,
ale jak ji chránit ,to ví přesně jen jediný člověk na planetě, Hanzl,
studenti mají právo na svůj názor,
a vidím zde hezkou demokratickou diskusi ,která by při osobním kontaktu skončila zapíchnutými noži do některých diskutujících,
tak má demokratická diskuse a demokratický svět vypadat,
vzhůru ke šťastným demokratickým zítřkům, mladá generace se má na co těšit
Odpovědět
ZK

Zan K.

16.9.2022 13:12
Ona ochrana klimatu není jen o spalování. Tak třeba také o podílu zeleně (lesy, zastavěná zemědělská půda), a o návratu k přírodním hnojivům a omezení spousty zbytečných výrob.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist