https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-ceska-se-v-noci-dostal-saharsky-prach-zhorsuje-ovzdusi-a-snizi-teploty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do Česka se v noci dostal saharský prach, na většině území byla vyhlášena smogová situace Aktualizováno

30.3.2024 23:58 | PRAHA (ČTK/Ekolist)
Do Česka se začalo od noci dostávat od jihozápadu velké množství saharského prachu. Zhoršuje ovzduší, zamlžuje oblohu, tlumí sluneční paprsky a výrazně ovlivnil i dnešní očekávané maximální teploty, informuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Do Česka se začalo velké množství prachu dostávat v noci od jihozápadu.
 
V sobotu večer vyhlásil ČHMÚ z důvodu vysokých koncentrací prachových částic PM10 smogovou situaci v Kraji Vysočina, Jihočeském a Plzeňském kraji. Smogová situace byla v později vyhlášena na území celých Čech, Moravskoslezském kraji, části Olomouckého kraje a v Brně. Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidé a malé děti by se měli venku vyhnout výraznější fyzické aktivitě. Meteorologové doporučují také omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem.

Smogovou situaci ČHMÚ vyhlašuje, když alespoň na polovině stanic v daném regionu překročil dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací prachových částic PM10 prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na dalších 24 hodin se nepředpokládá pokles pod tuto hodnotu. Podle meteorologů může být písek, který zvyšuje koncentraci prachových částic v ovzduší, na území Česka až do pondělí.

Ceilometry, které pomocí laserového paprsku měří výšku a množství oblačnosti, ukázali v sobotu podle meteorologů zvýšenou vrstvu odrazivosti paprsku ve výšce kolem dvou kilometrů. Prach se však nepohybuje jen takto vysoko.

"Na jihozápadě Čech se prach vyskytuje ještě níže a ovlivňuje dokonce i přízemní koncentrace prachu," vysvětlil ČHMÚ. Jemné prachové částice PM10, u kterých je denní limit 50 mikrogramů na metr krychlový, dosahovaly podle meteorologických map už v sobotu dopoledne v Jihočeském kraji násobně vyšší hodnoty.

Kvůli rozptýlenému saharskému prachu a vzniklé vysoké oblačnosti nepřekonaly dnes naměřené teploty 25 °C. První letní den tohoto roku na konci března tak nenastal. Loni ho meteorologové poprvé zaznamenali 5. května, a to jen na jediné stanici v Plzni.

Určité množství saharského prachu by se do Česka mohlo dostávat podle Jáchyma Brzeziny z brněnské pobočky ČHMÚ až do pondělního večera.

Renata Uhlíková z českobudějovické pobočky ČHMÚ popsala, že jde o malé částice, které člověk okem nepostřehne. Jen při pohledu do dáli může někdo vidět nádech žluté barvy, což způsobuje právě saharský prach. Podle Brzeziny má při vyšších koncentracích obloha nádech až do oranžova.

Přenos částic atmosférou na velké vzdálenosti se odborně nazývá dálkovým transportem. Obecně lze podle Brzeziny říct, že se znečišťující látky mohou atmosférou šířit na velmi velké vzdálenosti, a to až tisíce kilometrů. Příkladem je právě přenos prachu ze Sahary, loni na konci června ale meteorologové zaznamenali i přechod částic z kanadských lesních požárů přes české území.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DM

Dalibor Motl

30.3.2024 14:08
Neměla by Evropská komise urychleně přijmout nařízení o povinném odprášení Sahary?
Odpovědět
Anyr

Anyr

31.3.2024 00:25 Reaguje na Dalibor Motl
Jojo, a tebe tam vyxpedovat jako velitele čety :*
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

31.3.2024 00:15
Je dost vlivu, s kterymi soudobe meteorologicke - a tim spis klimaticke - modely vubec nepocitaji. Saharsky prach je jednim z nich. Ten vcerejsi dvojsnimek z rakouskych Alp je docela nazorny. Kontrast se vcerejskem je to mimoradny i u nas, navzdory nizke vlhkosti vzduchu v oba dny. Vcera v patek se dalo dohlednout z Kozakova pres Trosky az na vzdalenou siluetu hory Blanik, vzdalene 110 km !
Odpovědět
IP

Ivo Přikryl

31.3.2024 09:48
Není to žádná katastrofa. Významnější je příznivý vliv saharského prachu.

Vliv na oceány: Prach ze Sahary přináší život do oceánů tím, že dodává živiny, které jsou klíčové pro mořský ekosystém. Částečky prachu odrážejí sluneční záření, což ochlazuje atmosféru a snižuje množství energie dopadající na oceán. Tento prach se také podílí na kondenzaci vodní páry a může přispívat k vzniku oblaků a srážek.
Vliv na Amazonii: Prach ze Sahary je zásadní pro udržení života v Amazonském pralese. Každoročně přes Atlantik putuje asi 30 milionů tun saharského prachu, který obsahuje důležité živiny jako fosfor, nezbytné pro růst rostlin v Amazonii. Tento přísun živin pomáhá kompenzovat nedostatek živin v půdě amazonského deštného pralesa, který je jinak velmi chudý na minerály. Saharský prach tedy hraje klíčovou roli ve fertilizaci a udržení biodiverzity tohoto rozsáhlého ekosystému.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

31.3.2024 11:17
Me v tehle zprave chybi vice prirodopisu. Z hlediska meteorologie
jak homogenni to znecisteni je a jak charakteristicka zprava o
pohybu vzduchovych hmot v atmosfere to je - skoda ze obcas z toho sucheho vzduchu neprsi a pri porovnani spadu dole pak nemame podobne pestry obrazek jako kdysi kdyz vybuchl Cernobyl a mama radioaktivniho zamoreni Evropy byla podivuhodne strakata podle toho, zda a kde byly srazky v tech dnech
z hlediska zemepisu, odkud ze Sahary - je velka skoro jako Evropa s ruznym geologickym slozenim - ten prach je plus tedy strizlivy popis ucinku toho prachu. Lisi co ziji pobliz Sahary nebo treba v Dilli tohle dychaji cely rok. Stou Amazonii - neni to prilis romantizovano a jsou skutecne
nejake presnejsi odhady nebo dokonce mereni kolik toho
saharskeho prachu spadne? A proc v Amazonii, jake jsou typicke cesty vetru
v tom pasu atlantickych subtropu severni polokoule, vetsi davku prachu dostava prece spis Karibik pripadne USA
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist