https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobra-zla-i-oskliva-jak-si-stoji-mesta-coby-nase-zivotni-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrá, zlá i ošklivá: Jak si stojí města, coby naše životní prostředí?

9.1.2020 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Je environmentálně šetrnější život v malém městečku či na vesnici, nebo v metropoli? Pohled na to, zda města představují z hlediska klimatických změn spíše problém nebo jeho řešení, se různí. Záleží na interpretaci. / Ilustrační foto
Je environmentálně šetrnější život v malém městečku či na vesnici, nebo v metropoli? Pohled na to, zda města představují z hlediska klimatických změn spíše problém nebo jeho řešení, se různí. Záleží na interpretaci. / Ilustrační foto
Je environmentálně šetrnější život v malém městečku či na vesnici, nebo v metropoli? Pohled na to, zda města představují z hlediska klimatických změn spíše problém nebo jeho řešení, se různí. Záleží na interpretaci. Co je zapotřebí vzít v potaz? O tom nezávisle na sobě píše BBC a TreeHugger .
 

Do startu tu máme výsledky studie Centra pro města (CfC), která se zaměřila na produkci skleníkových plynů 63 britských měst. Vybrána byla ta, které mají v jádrové zastavěné oblasti alespoň 135 000 stálých obyvatel. A hned prvním zjištěním je, že tato města jsou odpovědná za produkci celé poloviny britských emisí oxidu uhličitého. Například Londýn se podílí na 11 % celonárodní emisní bilance. Takže se nám tu rýsuje jasný padouch. Nebo ne?

Záleží na tom, co přesně budeme počítat. Když se totiž podíváme na přepočet emisí na jednoho obyvatele, rázem zjistíme, že průměrný Londýňan nese na svých bedrech okolo 3,6 tun CO2. To je sice pořádná váha, ale je výrazně nižší, něž kolik činí celonárodní britský průměr (5,7 tun CO2).

Ve městě se žije blaze

Důvodů je několik. Třeba to, že obyvatelé Londýna žijí více nahuštěni na jednotku plochy. Jejich byty se dotýkají stěnami a je snazší je vytápět a teplo v nich udržet. Snižuje se tak spotřeba energií. Londýňané také zhusta využívají k přepravě hromadnou městskou dopravu, protože jen pětina z nich pracuje dále než 10 kilometrů od svého bydliště. Své dělá i to, že doménou hlavního město je práce spíše administrativní. Průmysl, který rapidně bilanci skleníkových plynů zvyšuje, se nachází mimo něj. A podstatné je i to, že nejrůznější dekarbonizační opatření mají ve velkém městě rychlejší a výraznější efekt, než třeba na venkově. Elektrifikace městská hromadná doprava, kterou se každý den přepravují miliony lidí, má prostě větší dopad. I proto dokázal Londýn snížit v mezidobí 2005-2017 své emise o 36 %.

Je tedy prostředí londýnské metropole „dobré“? Pokud se přidržíme údaje o emisích v přepočtu na jednoho obyvatele a budeme je porovnávat třeba s waleským regionem Swansea (kde je přístav, ocelárny a chemičky), tak určitě ano. Ve Swansea totiž emise na jednoho obyvatele činí 22,4 tun, úplně nejvíc z celé Británie.

On vůbec venkov v emisní bilanci za velkými městy pokulhává. Lidé tu více cestují osobními automobily, protože vzdálenosti, které musí urazit do zaměstnání, jsou větší. A také pracují v profesích, které jsou z hlediska emisí náročnější. Třeba zemědělství anebo průmysl.

Průmysl velkých měst v Británii v hrubém průměru produkuje 1,6 tun CO2 na osobu (zatímco venkov 2,6), energetická bilance domácností ve městech přispívá 1,5 tunami (zhruba 1,7 platí pro venkov) a mezi 1,5-1,6 tun CO2 připadá na dopravu obyvatel měst (ve srovnání s venkovem a jeho 2,5 tunami). Z takového srovnání se tedy velká města v Británii jeví spíše jako řešení, než problém. Ostatně, mezi 63 sledovanými městy se nachází i 10 těch „nejzelenějších“. Včetně Ipswich, kde připadají tři tuny CO2 na obyvatele. O tom si průměrný obyvatel ČR, s bilanci okolo deseti tun, může nechat jen zdát. Vypadá to jako pozitivní zpráva? Pozor.

Čistota na cizí úvěr

Je tu totiž ještě studie od C40 Cities, která, aniž by předchozí zpochybňovala, nabízí trochu jinou interpretaci. Obyvatelé velkých měst podle ní totiž vedou v emisích skleníkových plynů, jako spotřebitelé. Jak to? Pro vysvětlení můžeme škodolibě poznamenat: „To se to měšťákům šetří životní prostředí, když si potraviny a energii nevyrábí a nechají si je dovážet z environmentálně zaostalého venkova.“ Protože tak to je. Spotřebou generované emise jsou totiž ve městech o 60 % vyšší, než ty spojené s výrobou.

Obyvatelé měst mají zásadní dopad na emise, vznikající mimo své zastavěné oblasti. Vlastně, 85 % emisí spojených se zbožím a službami, spotřebovávanými ve městech, je generováno mimo města. 60 % emisí takové spotřeby měst připadá na zbytek státu, 25 % dokonce na zahraniční dovoz. Dobrá, zlá nebo ošklivá? Těžko říct. Ale i ta nejmodernější a nejzelenější města světa zatím jedou na dluh a uspořené emise, kterými se pyšní, po celou dobu nenápadně přehrávají na venkov, kterému chtějí jít příkladem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

9.1.2020 09:44
Trochu bych polemizoval se slovem "zatím". Co se týká měst, tak pokud se nesplní vize rané budovatelské sci-fi a všichni si nebudou hydroponicky pěstovat ve sklepě zeleninu a na balkóně králíky, tak je to takhle už nafurt :-)
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.1.2020 13:26
Skvělá ukázka hlouposti emisního šílenství, které se začíná ztotožňovat s kvalitou bydlení a životního prostředí.
Ukazatel emisí CO2 je důležitým ,nikoli však podstatným znakem kvality našeho prostředí.
Máme přece řadu složkových zákonů k životnímu prostředí (vodní,lesní,půda,odpady, ovzduší,příroda a krajina, veřejné zdraví,energie atd.)
Pokud si z dílčího zákona (zde ovzduší) vytrhnu detail (emise CO2) a tím začnu poměřovat vše kolem sebe , dostanu naprosto zkreslený obraz o svém okolí.
Zpolitizovaná a zcela nesmyslná záležitost.

Odpovědět
ig

9.1.2020 15:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je to tak. Všechny argumenty klimaplašanů, jak je během let poslouchám, zhlouply. Pravděpodobně platí, že množství argumentů krát jejich chytrost je rovna konstantě :D
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist