https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-i-letos-v-libereckem-kraji-zachranuji-migrujici-zaby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci i letos v Libereckém kraji zachraňují migrující žáby

28.4.2020 00:18 | LIBEREC (ČTK)
Dobrovolníci přenesli řádově už tisíce migrujících žáb v Libereckém kraji.  / Ilustrační foto
Dobrovolníci přenesli řádově už tisíce migrujících žáb v Libereckém kraji. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dobrovolníci i letos v Libereckém kraji zachraňují migrující žáby, přenesli jich řádově už tisíce. Kvůli opatřením proti šíření nového typu koronaviru se ale nemohla zapojit základní škola v Českém Dubu na Liberecku. Na vybírání nádob podél silnice v předchozích letech v hodinách přírodopisu chodily celé třídy. To v nouzovém stavu není možné, uvedl Radomír Studený z Krajského úřadu Libereckého kraje.
 

"Hlídkují zde tedy jen dobrovolníci a jednotliví žáci, kteří bydlí nedaleko," dodal. Kraj podle něj se školou v Českém Dubu spolupracuje dlouhodobě na mapování obojživelníků a plazů. "To nepřerušila ani současná situace a děti již pilně pomáhají za použití chytrých telefonů a interaktivní mapy," dodal.

Žáby na jaře migrují ze svých zimovišť k vodě, kde se rozmnožují. Cesta ale mnohdy vede přes frekventované silnice. Zábrany jsou nejen u Českého Dubu, ale minimálně i na dalších třech úsecích v kraji. "Obsluha bariér už nahlásila 2000 přenesených ropuch obecných v Dolní Suché nedaleko Hrádku nad Nisou. Blatnice skvrnité a čolky pak zase přenášejí nedaleko Brniště. U Sekerkových Louček na Turnovsku členové Českého svazu ochránců přírody Bukovina již přenáší i rosničky zelené," uvedl Studený.

Nebezpečím pro migrující obojživelníky jsou podle něj také požární nádrže, bazény, jímky či otevřené studny. "Zvířata do nich spadnou a nemohou se pak dostat zpátky ven. Proto je potřeba jim pomoci. Nejjednodušší je položit dovnitř dlouhé prkno, to přirazit k jedné stěně a nechat ho vyčnívat na břeh, popřípadě vložit do vody kameny, po kterých vyšplhají," dodal Studený.

Zábrany nejsou jediná opatření, jež se v Libereckém kraji používají na pomoc obojživelníkům. Několik lokalit dal kraj v posledních letech upravit, aby se zlepšily podmínky pro jejich rozmnožování. Konkrétně třeba pro chráněnou a ohroženou kuňku ohnivou ve dvou přírodních památkách na Českolipsku, na Cihelenských a Manušických rybnících. "V zaniklé pískovně u Žizníkova na Českolipsku zase vhodnými terénními úpravami přispíváme k tomu, aby se zde dařilo vzácné ropuše krátkonohé," dodal radní kraje Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist