https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-v-jesenikach-oplotili-200-stromku-aby-je-neokousali-jeleni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci v Jeseníkách oplotili 200 stromků, aby je neokousali jeleni

30.7.2023 00:31 | JESENÍK (ČTK)
Foto | Jana Kloučková Kudrnová / Hnutí DUHA
Více než dvě stovky mladých jedlí, jeřábů a javorů oplotila desítka dobrovolníků v centrální části Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, aby dřeviny ochránila před okusem přemnoženou jelení a srnčí zvěří. Týdenní dobrovolnický pobyt v jesenických lesích patřících Biskupství ostravsko-opavskému zorganizovalo Hnutí Duha ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a Správou CHKO Jeseníky, sdělila koordinátorka akce Veronika Miklíková.
 

Skupina dobrovolníků se zaměřila na oblast Skalního potoka, kde byly před několika lety vysázeny zejména mladé jedle. "Tato snaha lesníků o pestřejší druhovou skladbu se neobejde bez intenzivní individuální ochrany jednotlivě vtroušených dřevin. Dobrovolníci nám pomohli s výměnou poškozeného pletiva a kůlů, které poznamenal zub času. Aby snaha předchozích lesníků nepřišla vniveč, je důležité s ochranou jedlí, javorů a jeřábů vytrvat do jejich odrostu, pochopitelně v kombinaci se snižováním stavů spárkaté zvěře," uvedl lesní správce společnosti Biskupské lesy Jan Jurdič.

Podle lesníka Miroslava Haviry z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR byla drtivá většina jesenických lesů v minulosti druhově výrazně pozměněna. Původní smrkovo-bukovo-jedlové lesy s příměsí javorů či jilmů byly kvůli stoupající poptávce po dřevu nahrazeny stejnorodými smrkovými porosty. "Jenomže v souvislosti s aktuálně měnícím se klimatem jsou takové lesy pravděpodobně na konci své cesty, a jejich postupná přeměna na lesy listnaté či smíšené je proto zcela namístě. Nicméně změnu druhového složení významně komplikuje přemnožená spárkatá zvěř, která okusuje mladé stromky. Jedná se právě o jedle nebo javory, jejichž zdárné odrůstání je bez mechanické ochrany proti zvěři velice problematické až nemožné," upozornil.

Dobrovolníci, kteří v Jeseníkách na akci Týdny pro krajinu pomáhali s oplocením mladých stromů, se zúčastnili také několika odborných přednášek o ochraně a hodnotách jesenické přírody. Pod vedením odborných pracovníků ze Správy CHKO Jeseníky poté absolvovali celodenní exkurzi v jedněch z nejcennějších partiích nejvyšších moravských hor. V letošním roce jsou další turnusy Týdnů pro krajinu naplánovány například v Národním parku Šumava, v Bílých Karpatech či na Pálavě.

V Olomouckém kraji v posledních letech padlo za oběť kůrovci, suchu a vichřicím několik stovek tisíc stromů. Obnova lesů zdevastovaných kůrovcem, ve kterých vznikly rozsáhlé holiny měnící ráz krajiny, potrvá mnoho let a bude stát desítky až stovky milionů korun. Kalamita nejvíce postihla lesy v Jeseníkách, severní části Olomoucka a ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

30.7.2023 08:08
No to je důležité, chránit výsadbu. Nicméně přirozené zmlazení listnáčů, pokud k němu dojde později, tak ochranu nepotřebuje. Ale udržení rozvolněného lesa s vysokou biodiverzitou zvěř potřebuje.
Pokud nejde o les hospodářský, je zvěř vysoce užitečná jako údržba. Neplést si les s přirozenou biodiverzitou (a ten by měl být v NP Jeseníky) a hospodářský les.
Odpovědět

Viktor Šedivý

30.7.2023 12:37
Ale okus zvěří je přeci přirozený proces - a těm bychom neměli klást překážky, ne?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.7.2023 14:15 Reaguje na Viktor Šedivý
No jak kdy. Když dosazujete co chybí (člověk les degradoval), tak těch pár listnáčků a jedliček si dají jeleni a srnci jako místně vzácnou pochoutku. Vy taky rád speciality. Pokud jde již o samovýsev, ten bývá plošný, několik arů a i když to dost ožerou, už vše nezhubí.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

31.7.2023 07:55
Ekotlupa pracuje ? Taky se mohli ke stromkům mohl demonstrativně přilepit
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

31.7.2023 09:46 Reaguje na Petr Pekařík
Dělají to zadarmo a ve volném čase, zatímco se jiní třeba válejí u moře, a ještě jsou uráženi...
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

31.7.2023 11:01 Reaguje na Jakub Brenn
někteří si u toho i zakopulujou pokud jsou k tomu vhodné podmínky.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

31.7.2023 12:24 Reaguje na Jakub Brenn
Chválím tu dobrovolnou činnost a sluší se jistě za ni poděkovat. Nemělo by se ale zapomínat na činnost spousty dalších majitelů lesů. Také jsem v našem lese oplotil asi 200 stromků individuálními ochranami ze svařovaného pletiva (jedle, modříny, buky, jilmy horské...). Postavil jsem 2 malé oplocenky a každý rok ty neoplocené buky a javory natírám repelentem. Někdy mi pomáhají moje děti. Postupně podsazujeme vzrostlé smrky a využíváme místa po nahodilých těžbách (mokrý sníh, vítr). Vychováváme mladé prosty úrovňovými prořezávkami s cílem zvýšit tloušťovou a věkovou různorodost a současně upřednostnit buky, jedle a javory kleny na úkor smrků. Nenutí nás k tomu zatím žádný zákon ani další regulace. Děláme to ze záliby a odměnou nám je dobrý pocit a prosperující stromky. Zapomněl jsem o tom ale napsat článek ;).
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

31.7.2023 21:53 Reaguje na Dalibor Motl
Máme stejnou zálibu. Mám dva pozemky. Jeden jsem koupil (travní porost) a jeden zdědil (to bylo pole).
Mám tam nařídko nasázené domácí listnaté dřeviny.
Dělal jsem to sám ve volném čase, občas s pomocí rodiny, bezdotačně a některé sazenice jsem si sám nepěstoval z čerstvě vyklíčených semenáčků. Je to radost, přesně jak to uvádíte.
Taky jsem zvládnul během víkendu vysadit 50 sazenic, včetně jejich ochrany.
Tak o publicitu zrovna nestojím, asi na tom budete podobně.
A když mi vyzbyde čas, tak jezdím pomáhat sázet nebo vyžínat. A jestli si dobře pamatuju, tak na kopulaci čas nebyl, ale to reaguju na buffalo.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

31.7.2023 22:53 Reaguje na Dalibor Motl
U těch dobrovolníků je hezké, že to dělají, i když nejsou vlastníky toho lesního pozemku.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

31.7.2023 11:00 Reaguje na Petr Pekařík
tady jde především o kšeft neb ta rolička ze svařovaného pletiva se nabízí myslím za cca 300.- (nechce se mi to debilně googlovat) a to už je myslím O.K. vývar pro toho nějakého prodejce těch ochran, pokud ale třeba nenapadne ty pomatené ekology co to dělají, koupit rovnou několik rolí toho svařovaného pletiva.
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

31.7.2023 22:00 Reaguje na radim buffalo tobias
přidejte k tý ceně pletiva jednu nulu...
Odpovědět
Hu

Hunter

1.8.2023 09:16 Reaguje na Petr Pekařík
Na to že jich bylo 10 a udělali 200 stromků, tak se ten týden moc nepředřeli :-), ale co by od těhle člověk taky čekal :). Tihle by si nevydělali v lese ani na slanou vodu :-).
Odpovědět
TP

Tomáš Pilík

1.8.2023 21:32
A opět Göringovská taktika ,,stokrát vyřčená lež se stává pravdou" v podání Hnutí Duha ohledně přemnožení srnčí zvěře.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist