https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/domorodce-z-aljasky-ohrozuje-zmena-klimatu.vyrazne-jim-zkracuje-loveckou-sezonu-tulenu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Domorodce z Aljašky ohrožuje změna klimatu. Výrazně jim zkracuje loveckou sezónu tuleňů

29.8.2021 05:11 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tuleni vousatí se v Kotzebueově zálivu, kde Iňupiaté žijí, objevují vždy na jaře, když migrují Čukotským mořem na sever.
Tuleni vousatí se v Kotzebueově zálivu, kde Iňupiaté žijí, objevují vždy na jaře, když migrují Čukotským mořem na sever.
Domorodí lidé žijící na severu Aljašky řeší zásadní problém. V důsledku změny klimatu se jim snižuje doba, po kterou mohou lovit pro ně velmi důležité zvíře - tuleně. O zásadním ohrožení tradičního způsobu života těchto lidí informuje studie provedená University of Alaska Fairbanks, kterou zveřejnil žurnál Environmental Research Letters.
 

Pro komunitu Iňupiatů, která žije na severu Aljašky, hrají tuleni klíčovou roli v jejich historii a kultuře. Tuleně loví výhradně pro svou potřebu a ze zvířete zpracovávají vše. Studie, kterou vědci provedli ve spolupráci s tamními lovci ale zjistila, že se během posledních sedmnácti let lovná sezóna tuleňů zkrátila v průměru o tři týdny.

Tuleni se v Kotzebueově zálivu, kde Iňupiaté žijí, objevují vždy na jaře, když migrují Čukotským mořem na sever. Kotzebueův záliv pro ně představuje útočiště v podobě hojnosti potravy a možnosti odpočinku na ledových krách. Těch je ale čím dál méně.

Vědci díky studiu satelitních snímků a rozhovorů se staršími domorodci zjistili, že ledové kry v zálivu roztávají o 22 dní dříve než tomu bylo v roce 2003. “V padesátých letech jsme tuleně mohli lovit průměrně až do července. V posledních letech není výjimkou, že s lovem končíme na konci května,” komentuje lovec Bobby Schaeffer.

Zkrácení lovecké sezóny tuleňů pro Iňupiaty ale neznamená, že ji na jaře mohou zahájit dříve. Musí totiž čekat jednak na migrující tuleně a potom i na chvíli, kdy ustoupí led a oni se svými loďmi mohou vjet do průlivu. “V některých letech tak místní domorodci mohou lovit třeba jen jeden nebo dva víkendy,” říká spoluautor studie Alex Whiting.

Iňupiatští lovci se obávají, že v budoucnu kvůli stále nižšímu množství ledových ker hrozí, že se tuleni nebudou zdržovat v zálivu, ale na otevřeném moři. To by pro lovce představovalo mnohem větší riziko a také by to snižovalo jejich šance na úspěšný lov.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.8.2021 07:06
To by je ohrožovalo tak před 200 lety, dnes tam jistě mají letiště, přístav a nějaký ten dobře zásobený řetězec. Jinými slovy poplašná zpráva, neb pochybuji, že chtějí získat Darwinovu cenu. Horší je to pro zmíněné tuleně, těm se životní prostředí mění docela dramaticky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist