https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/doporuceni-uhelne-komise-skoncit-s-uhlim-v-r.2038-vezme-vlada-asi-jen-na-vedomi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Doporučení Uhelné komise skončit s uhlím v r. 2038 vezme vláda asi jen na vědomí

21.5.2021 17:32 | PRAHA (ČTK)
>Hnědé uhlí má v současnosti největší podíl na výrobě elektřiny v ČR. Podle dat Energetického regulačního úřadu na ně předloni připadalo asi 40 procent výroby, následovaly jaderné elektrárny s podílem zhruba 35 procent. Černé uhlí mělo podíl na celkové výrobě elektřiny 2,5 procenta, poprvé méně než fotovoltaické elektrárny.
>Hnědé uhlí má v současnosti největší podíl na výrobě elektřiny v ČR. Podle dat Energetického regulačního úřadu na ně předloni připadalo asi 40 procent výroby, následovaly jaderné elektrárny s podílem zhruba 35 procent. Černé uhlí mělo podíl na celkové výrobě elektřiny 2,5 procenta, poprvé méně než fotovoltaické elektrárny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Doporučení Uhelné komise skončit v Česku s využíváním uhlí pro výrobu elektřiny a tepla v roce 2038 nebude vláda zřejmě schvalovat, ale pouze ho vezme na vědomí. Vyplývá to z návrhu usnesení pro pondělní jednání vlády, který má ČTK k dispozici. Řada ministrů v posledních týdnech uváděla, že požadují konec uhlí v Česku dříve. Z podkladů pro jednání kabinetu dále vyplývá, že vláda doporučí, aby byly v rámci komise podrobněji rozpracovány a vyhodnoceny podmínky, nástroje a dopady dřívějšího ukončení využití uhlí v energetice ČR. Navrhovaný termín je konec letošního roku, tedy až po volbách do Poslanecké sněmovny.
 

Komise doporučila ukončit využívání uhlí v Česku v roce 2038 loni v prosinci. Ministry však termín odklonu od uhlí rozděluje. Pro dřívější odklon od uhlí v roce 2033 jsou ministři za sociální demokracii, pro bližší datum se vyslovil i jeden z předsedů komise a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). V připomínkovém řízení k materiálu dřívější termín podpořilo také například ministerstvo financí. Vicepremiér, ministr průmyslu a druhý z předsedů komise Karel Havlíček (za ANO) naopak dříve řekl, že kabinet by neschválením harmonogramu popřel jedenapůlroční činnost komise.

"Je to vyvážený kompromis, vláda nijak nemění závěry Uhelné komise, respektuje její doporučení a usnesení, kde je uvedeno, že rok 2038 je realistický - ale je nutné udělat další kroky: výstavba nových zdrojů, periodické vyhodnocování, socioekonomické dopady. S ohledem na rostoucí ceny emisních povolenek ale bude určitě Uhelná komise připravovat i varianty rychlejšího útlumu a vždy v pravidelných periodách se bude vše znovu vyhodnocovat," napsal dnes ČTK Havlíček.

Následně doplnil, že navrhovaný postup potvrzuje závěr Uhelné komise. "Ta pracuje dále, není to uzavřený proces. Pracujeme s rokem 2038, ale musíme mít připraveny varianty i dřívějšího útlumu," dodal později. Komise před prosincovým doporučením pracovala se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043. Havlíček tehdy uvedl, že celkem bylo vypracováno 42 variant s pěti různými scénáři, které se vyhodnocovaly s ohledem na energetickou soběstačnost a spolehlivost, úsporu oxidu uhličitého i výši investic. Připomněl, že například zástupci průmyslu požadovali původně termín konce uhlí ještě vzdálenější, například v roce 2045.

Svaz průmyslu a dopravy ČR dnes uvedl, že s doporučením Uhelné komise se ztotožňuje a domnívá se, že doporučení komise jako odborného poradního orgánu by vláda měla respektovat. "Aby se v roce 2038 mohlo využití uhlí utlumit, je ale potřeba zajistit řadu podmínek, které Uhelná komise odsouhlasila jako nezbytné. Musíme včas nahradit utlumované uhelné zdroje jinými zdroji a zajistit energetickou bezpečnost ČR. Nezbytné je také dostavět nové jaderné zdroje a úspěšně transformovat teplárenství," řekla dnes ČTK mluvčí svazu Lenka Dudková.

V navrhovaném usnesení pro pondělní jednání vlády dále stojí, že bude uloženo předsedům Uhelné komise, aby zpracovali podrobný harmonogram útlumu pro jednotlivé typy zdrojů s ohledem na jejich emisní intenzitu, návrh potřebných regulatorně legislativních nástrojů pro prosazování cílů vlády v této oblasti a detailní zhodnocení a řešení ekonomických a sociálních dopadů v útlumem postižených regionech. Termín je opět konec letošního roku.

Ekologické organizace Hnutí Duha a Greenpeace v dnešní tiskové zprávě upozornily, že sedm ze 14 členů a členek vlády oponovalo návrhu termínu útlumu uhlí v ČR v roce 2038 už v meziresortním připomínkovém řízení a podpořilo rychlejší scénář odklonu od uhlí v roce 2033, který Uhelná komise také propočítala. "Kromě ministerstva životního prostředí šlo také o resorty zahraničí, vnitra, kultury, školství, práce a sociálních věcí, ale také financí. Za rok 2038 se výslovně postavilo kromě ministerstva průmyslu a obchodu jen ministerstvo obrany," uvedli ekologové. Materiál s doporučením Uhelné komise byl na začátku února z jednání vlády stažený.

"Svět se hodně změnil od února, kdy ministr Havlíček nesl návrh na konec uhlí v roce 2038 na vládu poprvé. Cena emisní povolenky drtí uhelný průmysl. ČEZ se do roku 2030 zbaví téměř veškeré své uhelné kapacity. A i to Německo, kterým se Havlíček tolikrát zaklínal, skončí s uhlím dříve než v roce 2038. Konec uhlí proběhne v následujících deseti letech, ať už se to Havlíčkovi líbí, nebo ne," řekl dnes mluvčí Greenpeace ČR Lukáš Hrábek. Cena emisních povolenek, které platí uhelné elektrárny či průmyslové podniky za tunu oxidu uhličitého (CO2) vypuštěného do atmosféry, dosáhla v posledních měsících rekordních hodnot.

Hnědé uhlí má v současnosti největší podíl na výrobě elektřiny v ČR. Podle dat Energetického regulačního úřadu na ně předloni připadalo asi 40 procent výroby, následovaly jaderné elektrárny s podílem zhruba 35 procent. Černé uhlí mělo podíl na celkové výrobě elektřiny 2,5 procenta, poprvé méně než fotovoltaické elektrárny. Provozovatelem uhelných elektráren je v ČR polostátní společnost ČEZ nebo soukromé společnosti Sev.en Energy a Sokolovská uhelná. ČEZ ve své nové strategii ve čtvrtek oznámil, že bude pokračovat v útlumu uhlí a do roku 2030 ho přestane spalovat v teplárnách. Změny chystají i další energetické firmy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (31)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

21.5.2021 20:18
"uhláček" se rozpadá....
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.5.2021 20:59 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vám energetická bída a nouze připadá jako žádoucí stav?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.5.2021 21:30 Reaguje na Viktor Šedivý
Do určité míry ano. Silné zdražení elektřiny povede k úsporám a hlavně rozvoje OZE.
V našem zaprděném uhelistánu to po dobrém totiž nejde.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.5.2021 06:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět nevíte o čem mluvíte...

Jen tak mimochodem, již jste přestat využívat emisní zemní plyn?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.5.2021 07:18 Reaguje na Jaroslav Studnička
zemní plyn je ekologičtější ale ne ekologický...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.5.2021 07:46 Reaguje na Jaroslav Studnička
Čekám na zelený vodík.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.5.2021 10:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak pak dejte vědět až k vám poteče :-))))

Kritizujete nečinnost a sám pouze čekáte...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.5.2021 11:22 Reaguje na Jaroslav Studnička
Já jsem důchodce a nemám VŮBEC žádný vliv na rozhodování státu.
Nikoho z dnešní vládní garnitury jsem ani nevolil.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.5.2021 11:25 Reaguje na Jaroslav Studnička
Dělám na co dosáhnu, sbírám vodu ze všech střech, mám upravenou zahradu jako bezodtokovou, biologický odpad kompostuji, plasty kupuji jen nezbytně nutné (žádná voda v petkách), samozřejmě ho třídím. Mám malé auto s malou spotřebou a jezdím jen když potřebuje, nejvíc jezdím na elektrokole. Syn má přímo ekologický domek s pozemkem, pomáhám mu.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

22.5.2021 07:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Eko-diktatura to vyřeší?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.5.2021 07:50 Reaguje na Karel Tejkal
Diktatura klimatické změny. Ta to vyřeší velmi důsledně, jenže to bude horší než nacismus a komunismus dohromady.

Pokud by ale člověk nebyl blbý, měl by možná šanci tomu předejít, jenže by se musel duševně vrátit ke kořenům, tj. k náboženství.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

22.5.2021 08:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže teokratická eko-diktatura. Budu se za vás modlit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.5.2021 11:30 Reaguje na Karel Tejkal
Ne diktatura, ale pochopení situace a víra v Zemi (Gaiu) a ve schopnosti člověka zvládnout vlastní, sebevražedný mamon.

Čínští komunisti si naplánovali, že do roku 35 ZDVOJNÁSOBÍ výkon své ekonomiky!!!!
PROČ??
To je naprosto šílený nápad, Hitler s Napolenem se tak jeví přímo jako žabaři.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

22.5.2021 12:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Některé strany naleznou argumenty proti přísné politice ochrany klimatu, pokud tato politika povede k výraznému zvýšení cen energie nebo k omezení osobní svobody nebo vlastnických práv. A nenechme se oklamat: tyto strany najdou podporu voličů.
https://realisticka.cz/2021/05/14/klimaticka-neutralita-jsme-pripraveni-k-poctive-diskusi/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.5.2021 13:00 Reaguje na Karel Tejkal
Jde primárně o pochopení problému.
Pokud lidé pochopí klimatickou změnu tak, jak pochopili kulatost Země a obíhání kolem Slunce, nebudou nutné žádné restrikce a totality a přísné restrikce atd.

Problém je, že ropáci mají eminentní zájem na tom, aby to lidé nepochopili, majítotiž ve fosilu gigantický byznys a politika "po nás potopa" je pro ně zcela normální jednání.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

22.5.2021 18:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdyby opravdu šlo o záchranu planety, stavíme jednu jaderku za druhou. Problém není technický a dokonce ani ne ekonomický, problém je ideologický. Jde jako za komoušů o lepší zítřky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.5.2021 19:58 Reaguje na Karel Tejkal
Nesmysl jak dycky, parní rumplovák živený nejnebezpečnějším palivem s nejtoxičtějším a naprosto nezlikvidovatelnám odpadem je technologie minulého století.
Slunce sem dodává energii v hustotě 1 kWp/m2 24 hodin denně, tudy vede cesta do budoucnosti.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

22.5.2021 22:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Aktivní zóna reaktoru JETE má cca 110 m3. Při výkonu 1GWe je hustota energie kolik?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.5.2021 06:44 Reaguje na Karel Tejkal
Jaká je plocha zamořená jenom havárií Černobylu nebo Fukušimou?
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

23.5.2021 09:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Určitě menší než plocha zamořená FVE panely a větrníky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.5.2021 10:13 Reaguje na Karel Tejkal
A produkuje ta plocha alespoň tolik elektřiny, jako plochy osázené větřáky a fv panely.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.5.2021 08:45 Reaguje na Pavel Hanzl
?
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.5.2021 01:05 Reaguje na Viktor Šedivý
Mně to žádoucí nepřipadá, protože to může vést k nezaměstnanosti a třeba k útěku lidi z čech za živobytím. Výhoda bude, že zde potom bude krásně lidskou rukou nedotknuta krajina. Ale to je krajní scénář, snad k němu nedojde.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.5.2021 07:16 Reaguje na Viktor Šedivý
věřte tomu, že trh si poradí...ostatně platit 55euro za tunu CO2 si může v ČR dovolit kdo? ve vojenské terminologii se tento způsob boje nazývá kladivo a kovadlina, takže vše se bude dít trochu jinak, než si vláda myslí nebo myslela a ta razance bude větší, než si pan ministr Havlíček kdy myslel...na Dukovany se čekat nebude až se vláda rozmyslí...závod začíná a cíl je v nedohlednu
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.5.2021 07:45 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Závod začal už velmi dávno a právě Česko bylo vždy na špici závodního pole (patřili jsme ještě po 2.sv. válce mezi 10 nejvyspělejších zemí světa), jenže soudruzi po roce 48 začali budovat komunismus, což skončilo tragicky a spadli jsme na pozici asi 93 - 96.
Po plyšákovi jsme prudce zrychlili a doháněli svět velmi dobře, jenže dnes ti stejní soudruzi nás posílají zase do dupy.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.5.2021 06:36
Myslím si že současná vláda to ani nevezme na vědomí, protože je plně zaměstnána vlastními kšeftíky a zakrýváním nejrůznějších tunelů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.5.2021 11:33 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Současná vláda se nikdy nezajímala o stát a lidi, ta se VŽDYCKY pouze hrabala ve vlastních kšeftech a tunelech, taky to tak dopadá. Tak gigantický dluh jsme neměli nikdy.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.5.2021 13:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Bohužel máte pravdu. Přes to se najde dost lidí, kteří nedají na Bureše dopustit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.5.2021 14:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Hloupý lid se nikdy nemůže mít dobře, vždy bude vykořisťován a okrádán.
Odpovědět
li

23.5.2021 23:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Okrádaly všechny vlády a všichni vůdci a velitelé od pravěku.A nechte si laskavě tohle házení všech do jednoho pytle vy svazáku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.5.2021 08:45 Reaguje na
Podívejte se na normální země Evropy, tam se žádné okrádání obyvatelstva nekoná.
Výsledkem je, že tam mají lidé asi trojnásobné příjmy, to je celý.

"Český náros si vždycky, kdy se mohl dostat k blahobytu a všeobecném uznání, vše podělal vlastní vinou." Josef Pekař, 1922

Tohle platí stoprocentně i ve století JEDNADVACÁTÉM, jak to mohl tenkrát vědět??
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist