https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dosazeni-ekologickych-cilu-si-vyzada-600-miliard-eur-rocne-rekl-eurokomisar
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dosažení ekologických cílů si vyžádá 600 miliard eur ročně, řekl eurokomisař

20.4.2023 10:44 | STOCKHOLM (ČTK)
Hromádka euro bankovek
Hromádka euro bankovek
Dosažení ekologických cílů stanovených Evropskou unií si vyžádá dodatečné investice v objemu 600 miliard eur ročně (14 bilionů korun). V proslovu, na který upozornila agentura DPA, to řekl evropský komisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius. Cifra představuje například více než dvojnásobek českého HDP v běžný cenách za rok 2022. Podle eurokomisaře je nutné do financování zapojit také soukromý kapitál.
 

Sinkevičius promluvil na konci dvoudenního neformálního jednání unijních ministrů životního prostředí, které se uskutečnilo ve Švédsku. "Odhadujeme, že pro dosažení unijních cílů pro zelený přechod je zapotřebí od nynějška do roku 2030 zhruba 600 miliard eur ročně dodatečných investic," řekl eurokomisař. Podle něj "je nutné mobilizovat společným způsobem soukromé i veřejné prostředky".

Zmíněná částka představuje zhruba HDP Švédska v běžných cenách za loňský rok nebo dvojnásobek českého HDP. Z hlediska celé EU je to zhruba 3,8 procenta HDP v hodnotách z loňského roku.

Evropský komisař také vyzval ke zrušení dotací, které podporují aktivity, jež škodí životnímu prostředí. Podle něj je nutné zajistit, aby ekologické společnosti nebyly "nespravedlivě znevýhodňovány" za své investice a inovace cenami na trhu.

Mezi příštími legislativními cíli Sinkevičius zmínil posílení norem na obnovu přírodních ekosystémů. "Když se obnoví zdravý ekosystém, tak je to výborná zpráva i pro byznys," uvedl eurokomisař, podle kterého mnoho odvětví, od potravinářství až po cestovní ruch, silně závisí na zdravém životním prostředí.

Evropská komise chce do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 55 procent ve srovnání s hodnotami z roku 1990. Podle kritiků je plán příliš ambiciózní a nákladný a může mít jen omezený dopad na vývoj světového klimatu, pokud k obdobným restrikcím nepřistoupí i další velcí znečišťovatelé.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

20.4.2023 12:34
jan zeman argument
https://casopisargument.cz/?p=49765
No zkuste přečíst.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

20.4.2023 12:49
14 bil. a neni to malo, antone pavlovici?
120 tis. rocne za mou rodinu. a co kdyz se na techto experimentech nemam zajem podilet, vysledky zkusebni stanice z bileho krize ukazuji opak. smrkovy porost prospiva pri vyssi koncentraci co2 a podstatne lepe hospodari s vodou. skodi v ovzdusi 0,04%. v budovach je norma 0,15% a vydechovany vzduch ma cca 4%. takze masovi vrazi jsou vlastne ekologove bojujici za klima. trvalo mi to nez sem pochopil ... az se zjisti kolik ho produkuji vsechny kvasinky na zemi ...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.4.2023 13:13 Reaguje na mara polasek
Kvasiky můžou, produkují alkohol, konopí může produkuje kanabol.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

20.4.2023 15:08 Reaguje na Slavomil Vinkler
Při kvašení zůstávají 2/3 uhlíku v alkoholu. Pijan má proto větší uhlíkovou stopu než ty kvasinky.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.4.2023 15:04
Už mají připravené rotačky na peníze/na ty eura ?
A jaký příklady budou dávat, aby se jim věřilo !
Odpovědět
pk

pepa knotek

20.4.2023 15:43
Není potřeba nic nového vymýšlet, všechno už jednou bylo, stačí se zeptat ve Vatikánu, tam budou vědět co a jak. V době rozkvětu Římské říše bylo v Evropě tepleji než dnes, Vikingové hospodařili i na jihu Grónska. Pak se podařilo Evropu ochladit, až v 17 stol. byla pěkná kosa, hlad a bída, tak teplotu zase raději zvedly. Co v bruseli blbnou, chtěj si snad zopakovat středověk ?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.4.2023 16:00 Reaguje na pepa knotek
Vatikánské archivy se jen tak neotevírají, ani po 300 - 500letech.
A že tam jsou jistě zajímavé věci, jenom by mnohdy nebylo příjemné nejenom katolické církvi.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

20.4.2023 17:56
Čína nám půjčí na nákup fv panelů.
Odpovědět
pa

pavel

20.4.2023 23:06
dobrý den idioti tak nějak se zdraví v bruselu v tom sídle géniů nebo že by debilů
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist