https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/druha-ze-dvou-potrubnich-linek-plynovodu-nord-stream-2-se-zacala-plnit-plynem?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Druhá ze dvou potrubních linek plynovodu Nord Stream 2 se začala plnit plynem

18.12.2021 01:17 | BERLÍN/MOSKVA (ČTK)
Druhá ze dvou potrubních linek dokončeného plynovodu Nord Stream 2, který po dně Baltského moře spojil Německo s Ruskem, se začala plnit plynem. Oznámila to stejnojmenná společnost, která sídlí ve Švýcarsku a která plynovod provozuje. Německo zatím kontroverznímu plynovodu nedalo povolení k zahájení provozu, mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit ale řekl, že průtahy nejsou výsledkem politického ovlivňování.
reklama

 

"Stejně jako první úsek bude i ten druhý úsek postupně naplňován plynem, aby se vytvořily potřebné zásoby a tlak," uvedla společnost Nord Stream 2 AG. Dodala, že práce na druhé lince před zahájením provozu byly dokončeny a že integrita plynovodu je zajištěna.

Německý energetický regulační úřad v listopadu zastavil proces certifikace plynovodu s tím, že konsorcium bude muset v Německu založit dceřinou společnost, aby splnilo evropské předpisy pro regulaci energetického sektoru. Ve čtvrtek úřad uvedl, že v první polovině příštího roku plynovodu zelenou patrně ještě nedá.

Mluvčí německého ministerstva hospodářství zdůraznil, že Nord Stream v lednu ještě nebude moci prodávat žádný plyn z nového plynovodu. Bezpečnost dodávek podle něj stále zaručují zásobníky plynu. Šéf energetického výboru dolní komory ruského parlamentu již dříve uvedl, že si je naprosto jist, že plyn začne proudit v lednu.

Nord Stream 2 čelí kritice ze strany Spojených států a některých evropských zemí, podle nichž chce Moskva tento plynovod využít jako geopolitickou zbraň ke zvýšení závislosti Evropské unie na Rusku. Trasa plynovodu navíc obchází Ukrajinu, která tak zřejmě přijde o poplatky za tranzit ruského plynu.

Evropa letos zažívá prudký růst cen zemního plynu. Moskva se v této souvislosti stala terčem obvinění, že se omezováním dodávek plynu snaží přimět Německo a Evropskou unii k rychlému schválení provozu plynovodu Nord Stream 2. Rusko taková obvinění odmítá a poukazuje na faktory, které k růstu cen plynu výrazně přispívají. Vedle vysoké poptávky je to i růst cen zkapalněného zemního plynu (LNG), který Evropa dováží z mimoevropských oblastí.

Nord Stream 2 má do Evropy transportovat 55 miliard metrů krychlových zemního plynu ročně. Dříve vybudovaný podmořský plynovod Nord Stream, který je v provozu od roku 2011, má stejnou kapacitu. Plyn z projektu Nord Stream 2 má využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (64)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.12.2021 09:19
Zelení Zeleným.
Odpovědět
pa

pavel

18.12.2021 11:44
největší sranda je že rus už to má dávno zaplacený kdo na tom krvácí jsou evropští investoři plynovodu evropské firmy státy a jejich obyvatelé gaspromu se ty necelé 4 miliardy co do toho vrazil tak se mu vrátili za poslední kvartál v čistém zisku skoro třikrát za ty nádherné ceny plynu - jo jo blbý čecháček na to má vyřvávat jak je hrdej i když s holou zadnicí
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.12.2021 13:04
A je hotovo, Němci a Rusy dodělali superkšeft, ruské suroviny za německé technologie a napřímo, mimo Polsko,Ukrajinu , Slovensko či jiné potenciální potížisty.

Teď si USA svůj LNG mohou strčit za klobouk , Rusové dávají Němcům za velmi, velmi příznivé ceny.

ČR potom bude přebytky nakupovat na burze, za spotové ceny dle německých pokynů, prostě bezva kšeft , Němcům zaplatíme i kus Energiewende.

Kapacita NS I+II = 110 mld m3/rok , spotřeba Německa 86 mld m3/rok.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.12.2021 13:21 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Nechci slevu zadarmo" je už klasický výrok a Rusi nikdy nic nikomu zalevno dávat nebudou. Co za to budou asi po Skopčácích chtít?
Teď hrozí konfliktem na Ukrajině a co na to Německo??

Někdy je lepší kupovat něco o trochu dráž......
Odpovědět
kk

karel krasensky

21.12.2021 17:06 Reaguje na Pavel Hanzl
pane Hanzl velmi ocenují váš pevný.moralní,statečný protiruský postoj.Myslím,že byste měl přejít od slov k činum a zapojit se na Ukrajině coby příslušník některého z praporu jeko jsou Azov nebo Dněpr do boje na vychodě Ukrajiny.Chrabrý bojovník vašeho ražení bude velmi platný.Jen si prosím vás vemte sebou velký batoh toaletního papřru,až vám v zákopech povolí řitní svěrač.Hodně štěstí a odvahy statečný vojáku-vidím ve vášá torně maršalskou hul.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.12.2021 13:23 Reaguje na Miroslav Vinkler
Takže chcete tím říci, že Putin má celé Německo v hrsti, protože má kohoutek na plyn v ruce. A to si myslíte, že Němčouři jsou úplně blbí??
Odpovědět
DA

DAG

18.12.2021 17:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jestli ti mongolové z ruských pláni vlitnou na Ukrajimu, tak za plyn z břidlic budeme rádi draze platit a ještě budeme USA velebit jako spasitele.
Na druhou stranu třeba ti potížisti rusaky vypraskaji.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.12.2021 21:36 Reaguje na DAG
Puťka zase vyhrožuje, ale stáhne ocásek, pokud ho Amíci řádsky vystraší.
Odpovědět
DA

DAG

19.12.2021 08:11 Reaguje na Pavel Hanzl
No doufejme. Ještě před nedávno jsem si myslel, že jen straší, ale když slyším tu rétoriku o genocidach Rusů na Ukrajině a kroky které dělá, tak si tím nejsemm moc jistý.
On taky nemůže moc čekat. Protože za pár let se životní úroveň na Ukrajině zvedne a její armáda se rusakum už ubrání. Takže bohužel to vypadá, že buď teď nebo nikdy.
Ovšem může si za to sám. Když v roce 2014 neztratil nervy a poslal vojáky do Luhanska, Doněcka a na Krym, tak Ukrajinu nahnal do náruče západu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2021 13:24 Reaguje na DAG
V té době byla Ukrajinská armáda zcela neschopná a nevyzbrojená banda, přesto se přes ni neprostřílel ani do Mauriopolu.
Dnes jsou Ukroši úplně jiní, experti tvrdí, že Putin nemá šanci. Asi chce jen vydírat a strašit.

Stejnou rétoriku rozjel a vojáky taky shromáždil před pár lety va Baltu, tenkrát Obama řekl zcela jasně, že Baltici jsou v NATO a poslal tam ještě jednotku po vlastní ose přes půl Evropy.
A výsledek?
Puťaka stáhl ocásek a je tam klid.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.12.2021 17:29
Smlouva s Ruskem o dodávkách plynu do Srbska za 270 dolarů/1000m3 (6 000 korun) na šest měsíců umožňuje Bělehradu ušetřit 8,6 milionu dolarů (193 milionu korun) denně.

A na burze dnešní cena, díky EK, je nyní 1700 USD/ 1000m3.

Přitom Gazprom nabízel EU 20ti letý kontrakt za obdobnou cenu.

1700 : 270 = 6.3

K čemu je Evropská komise ? K hounu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.12.2021 17:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
EK není obchodník s plynem. To zdupali kšeftaři.
O nějakém Evropském centrálním nákupu plynu se začíná jednat teprv teď.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

18.12.2021 18:05 Reaguje na Pavel Hanzl

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.12.2021 21:37 Reaguje na Jan Knap

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

19.12.2021 08:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Pozor na cévku Hanzle...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.12.2021 11:33 Reaguje na Jaroslav Studnička
Jeho sny se hroutí a tak ztrácí soudnost a
i slušnost. Budiž to poučením pro ostatní
ideology, ekofanatiky a nedouky, kteří věří
snům. Realita doléhá už i na ně a to se pak
těžko obhajují nesplněné sny, kterým věřili.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2021 13:25 Reaguje na Břetislav Machaček
Žádné sny se nehroutí, jen odmítám diskutovat s blbem, který umí jen sprostě urážet.
Odpovědět
DA

DAG

21.12.2021 21:23 Reaguje na Břetislav Machaček
V čem v tomto příspěvku nemá pravdu?
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

19.12.2021 12:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Ahoj soudruhu, běž se vybrečet na politbyro do Bruselu. Vy novodobí komunisti nemáte s udáváním žádné problémy.
Odpovědět
VS

Va Shek

19.12.2021 12:31 Reaguje na Jan Knap
Prosím zkuste se držet tématu a nedělejte trolla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2021 13:26 Reaguje na Va Shek

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

19.12.2021 21:09 Reaguje na Va Shek
Ahoj, to není tak jednoduché. Ti, kteří tady diskutují pana Hanzla znají a berou ho jako takové zpestření. Ale články a následné diskuze čtou tisíce a někdy desetitisíce lidí, kteří si podle příspěvků pana Hanzla můžou na něco udělat nesprávný názor. A tím, že se s panem Hanzlem nedá věcně diskutovat a mele si pořád svoje nesmysly, tak je v podstatě nebezpečný, je to schopný demagog a zlo se musí zarazit v začátku. Je to určitým způsobem Goebbels křížený s lordem Runcimannem, od každého má trochu. Petrův Zdar
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 08:05 Reaguje na Jan Knap
Diskuze ovládají z naprosté většiny trollove. Vidíte to i zde. Je celkem snadné jedním člověkem pod X jmény zahltit diskuzní fóra pod články a prosazovat určitý názor a vyvolávat pocit nutnosti, většiny a rozporu.

Jestli zde někdo píše nesmysly tak ho jste dokážete věcné v argumentovat bez urážek a nebo označování.

Svou zaujatost proti nesmyslů zde ale neukatujete. Ukazujete jen zaujatost proti panu Hanzlovi.
Odpovědět
VS

Va Shek

19.12.2021 12:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
Posuzovat výhodnost tak dlouhodobého kontraktu na základě několika měsíců není objektivní.

Proč na tom tedy zakladatel kritiku EU?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

19.12.2021 06:24
Jasně že Rusko využije nový plynovod k nátlaku na EU.
Užiteční zelení idioti v EU v podstatě zrušili jedinou ekologickou a beuhlíkatou alternativu plynové energetiky - jadernou energetiku. To, o co se pokouší třeba Francie, bude, pokud se vůbec povede, velmi drahý návrat, protože evropské firmy, které dříve jadernou energetiku uměly, nyní to už neumí, odborníci na jádto skončli, jdou do důchodu nebo mladší se stěhují pryč z EU někde tam, kde zeleným pšenka nekvete a proto tam jadro využívají a rozvíjejí. Všechno kolem jádra budeme meuset dovážet, protože díky zeleným už sami jádro udělat neumíme a to za krvavé peníze.
Za pár let, když se Rusko rouzhodne a utne EU ruský plyn, budeme v Evropě žít jako za doby kamenné. Když bude v zimě svítit slunce a bude foukat, tak budeme fungovat, podobně jako naši předci když v zimě svítilo slunce vylézali z jeskyní a pokoušeli se lovem obstarat čerstvou potravu. Když slunce nebude svítit, bude mráz a nebude foukat, tak budeme zalezlí pod peřinami a přikrývkami z dutých vláken, protože nebude elektřina a bude omezeno teplo v bytech i fabrikách.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.12.2021 08:47 Reaguje na Radim Polášek
Nejhorší z mého pohledu je, že EK nenese osobní odpovědnost za škodu, kterou způsobila svým rozhodováním. Na rozdíl od každé prodavačky v libovolném krámu v EU.

Chtít provést transformaci energetiky tímto způsobem je doslova trestným činem sabotáže.
Odpovědět
VS

Va Shek

19.12.2021 12:27 Reaguje na Radim Polášek
Opravdu jste tak vystrašený?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.12.2021 14:01 Reaguje na Va Shek
Jsem, Maďar platí 250 $ za 1000m3 plynu na základě smlouvy s Rusy a burza je na 1700 $, kde nakupují naši obchodníci pro české domácnosti.

Denně chudneme o stovky mil. Kč pro debilní politikaření EK a hloupost českých politiků, rusofobů.
Odpovědět
VS

Va Shek

19.12.2021 14:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Opravdu prodáte svou svobodu tak lacino?
Posuzujete výhodnost smlouvy na 20 let na základě jednotek měsíců?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.12.2021 15:29 Reaguje na Va Shek
Energetická krize je podle prezidenta Miloše Zemana primárně způsobena Zelenou dohodou pro Evropu (tzv. Green Deal). Česko by se z ní mělo vyvázat, řekl v neděli v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News.

M.j, jsem si nevšiml, že by Maďaři ztráceli svobodu, spíše jí začínají mít více.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 08:05 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy plně souhlasíte s každým názorem pana Zemana?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2021 08:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
S Green dealem mají problémy jen čecháčci, o nikom jiném nevím. Takže to nebude tím dealem, ale čecháčky.
V Maďarsko je taková svoboda, že tam jede cenzura médií nafest, očkuje se Sputnikem (proto jsou taky v Evropě nejhorší), orbánova klika krade hůř, než burešova, ze země odchází stále více lidí a ekonomika stagnuje (pokud nejde dolů). Ale volby v příštím roce zase vyhraje Orbán, to je jasné předem, asi jak v Rusku.
Odpovědět
SB

S.B Sebon

21.12.2021 11:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Raději si ujasněte, kdo v Česku krade a lobbuje za zájmy zámořských partnerů, aby poškodil jejich stát. Jen hlupák se může vzdát přímých výhod pro svůj stát, plní vůli politiků, kteří jsou v zámoří. A jen blázen jde záměrně do konfrontace se sousedem, který skutečně dodává dodávky a ještě navíc staví Nord Stream 2, který dává konkurenční výhody ve výrobě zboží a služeb pro obyvatele naší země v ČR. A také s cenzurou v ČR je spousta otazníků, alternativní názor se prostě nezveřejňuje nebo zamlčuje, z Youtubu jsou odstraněna téměř všechna média EU a tak dále ..
Odpovědět
SB

S.B Sebon

21.12.2021 11:40 Reaguje na S.B Sebon
Co se týče vakcín, existuje spousta otázek, odpovědi na ně dostaneme za pár let. Ruské vakcíny nejsou pod různými záminkami povoleny na evropský trh, čímž jsou občané Evropské unie zbaveni svobodné volby. A mnoho lidí ví, že ruské vakcíny vykazovaly lepší výsledky než jiné. Mnoho Evropanů podniklo cesty do Ruska, aby se s nimi nechali očkovat. Tolik k cenzuře, která Evropanům skrývá pravdivé informace o ruských vakcínách.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 09:57 Reaguje na S.B Sebon
Mnoho Evropanů podniklo cesty do Ruska, aby se s nimi nechali očkovat.
A dá se zjistit, kolik se jich vůbec vrátilo zpátky?? To se už v těch paramédiích nedočtete.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 09:58 Reaguje na S.B Sebon
Já nikdy netušil, že Rusko je "zámořský partner".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 16:54 Reaguje na S.B Sebon
Skutečně netuším, kdo u nás krade a lobbuje za zájmy "zámořských partnerů" aby poškodil jejich stát. Nějak mi to nedává smysl.
Odpovědět
Jiří Vojíř

Jiří Vojíř

19.12.2021 19:22
Nechápu důvody proč Němci blokují spuštění plynovodu. Přitom mají v zásobníkách 15% plynu. Němci zavírají uhelné a jaderné elektrárny. Díky EU a jejich blábolům o uhlíkové katastrofě a emisním povolenkám stoupá nekontrolovatelně růst energií. Již jednou chtěli ovládnout Evropu a když to nevyšlo vojensky přeorientovali se na ekonomiku. Nyní bulej, že nebudou mít čím topit nebo nepůjde elektrika. Nebo jsou přesvědčeni, že si vynutí aby je ostatní státy držely nad vodou, když samotný mají málo. Napáchali v (nejen) Evropě dost zla tak ať mrznou.
Odpovědět
Jiří Vojíř

Jiří Vojíř

19.12.2021 19:29 Reaguje na Jiří Vojíř
Hlavně to zas nesvalujte jen na rusáky. Každá akce vyvolává reakci a každý dobrý sedlák nejdřív vyveze svůj hnůj a zamete svůj dvůr a pak kouká co dělá soused.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 08:08 Reaguje na Jiří Vojíř
To je právě ten problém že to nechápete.
Emisní povolenky nemluví do současného zdražování nijak výrazně. Jejich cena nekopiruje nárůst cen energií. Lehce dohledatelne.

Co je ale zvláštní je, že růst cen plynu začal v momente dokončení NS2 ktery umožňuje obejít v dodávkách plynu Ukrajinu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2021 08:13 Reaguje na Va Shek
Je to tím, že Putin začal vydírat, to je hlavní důvod těch cenových problémů. Ale to se u nás radši moc nepíše.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.12.2021 08:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Zase špatně, exploze cen energií je výsledek selhání plánování v oblasti energetiky EU.

Rusové jsou doslova nadšení , tolik peněz které inkasují díky burze jim umožní další expanzi na Západ, lepší dárek od EU ani dostat nemohli.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 09:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nárůst cen začal jako reakce na covid a byl podpořen nátlakem na zprovoznění NS2.
Vztahovat globální fakta na jednostranou kritiku EU není znak znalosti.

Rusové hrají svou hru. Snahy EU o vyvazani z dovozu energetických surovin je něco co ohrožuje jejich moc. Proto taky hledají objeti které budou vystrašene na diskuzních fórech křičet o tom jak je EU špatná a je nutné běžet do náruče ruska...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2021 08:44 Reaguje na Va Shek
A že jich je? Jen tady odhaduji na 95%.
Odpovědět
DA

DAG

21.12.2021 21:38 Reaguje na Va Shek
S panem Vinklerem se rozhodně neshodnete. Jeho nenávist k EU je velká a dost argumentů šikovně deziterpretuje.
Naopak argumentačně prilepšuje Rusku a ke státům, kde je omezována demokracie. Viz. Maďarsko.
Kdybych to shrnul. Dle něj je za zdražením energií jen Green Dael a Rusko je chudák, který dělá vše pro to, aby nám pomohl.
Za mě je cena energií na vzestupu z těchto faktorů: zvyšující se cena povolenky a sázka na plyn při výrobě elektřiny. Zde EK zaspala, protože si myslela, že není třeba mít plyn zajištěn a bude stále dostupný. Dále Post Covidove období, kdy se zvedá výroba a obchodníci neměli objednaný dostatek plynu. A v poslední řadě Ruské vydírání, když nejsou ochotni dodat více plynu než mohou a tím si berou Evropu jako rukojmí svých zájmu. Toto píšu zcela bez emocí a ukazuje to jen na složitost situace a nahromadeni několika faktorů, které nás uvedli do této situace.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 10:01 Reaguje na DAG
Ovšem ruské vydírání nevidím v poslední řadě, ale v první.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.12.2021 16:29 Reaguje na DAG
Odkdy je plnění nasmlouvaných kontraktů vydírání?
A odkdy má někdo povinnost dodávat honem honem něco navíc, zejména kdy je to něco, co si druhý mohl dříve v pohodě objednat ... a měl by to ... a vyprdnul se na to?
A samozřejmě že Rusko sleduje své zájmy. Bylo by blbé, kdyby to nedělalo. Stejně jako když Německo sledovalo svoje, když na ten NS kývlo, stejně jako USA, když ho chtěli naopak zarazit a vyhlásili sankce těm, kteří se na výstavbě podíleli. A jen tak na okraj, to jako vydírání není/nebylo?

Bo buď je vydírání oboje, nebo nic z toho , to si musíte vybrat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 16:52 Reaguje na Svatá Prostoto
Amíci, na rozdíl od Němců věděli, jak to dopadne.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.12.2021 11:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Aha. Takže Němci jsou blbci ... a Hanzl letadlo:-))).

A nebo to možná bude tím, fakt překvapivě:-))), že každý z těch subjektů má své zájmy a podle nich jedná.
Divit se tomu může snad jen antoušek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.12.2021 08:11 Reaguje na Svatá Prostoto
Nevím, jaký zájem může mít Německo na téhle energetické krizi, emisní povolenky platí stejně, jak my a problémy s plynem mají taky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.12.2021 16:38 Reaguje na Va Shek
Ehm ... to co píšete by bylo hezké, kdyby EU v minulosti jasně nepreferovala NEuzavírání dlouhodobých smluv na dodávky plynu s Ruskem.
A lze to chápat, ceny plynu byly na nízké úrovni a bylo ho dost, a EU se nechtěla ve vztahu s Ruskem vztahu s Ruskem dlouhodobě zavazovat k jeho odběru.
Ale situace se změnila a EU se tato politika začala sakra nevyplácet. Takže kritika je na místě.

To je jako kdyby jste měl u třeba ČEZu smlouvu s fixací a soused se vám smál, jak on to u BE má levné. No, a teď si to co oproti vám ušetřil zacáluje ... a možná i víckrát.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 16:51 Reaguje na Svatá Prostoto
Dodávky plynu nedělá žádná Eu, nešťastníče, ale kšeftaři s plynem. Až dnes se hovoří o tom, že by se to mělo nějak centrálně nakoupit, ale vy budete první, kdo budete hulákat, že je to zase jen "buzerace z Bruseli"
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.12.2021 11:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Já jsem někde psal, že dodávky dělá EU? Fakt jo? A kde? Krom toho nefunkčního prostoru mezi vašima ušima:-))).

A o fungování komoditních trhů toho vím o dost víc než vy. Ne že by laťka byla nějak vysoko:-).

S ohledem na to, že není vůbec jasný mechanismus, jakým by to zajištění dodávek probíhalo, je jediným, kdo by mohl hulákat, Hanzl.
Odpovědět
SB

S.B Sebon

21.12.2021 10:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Zaplatíte za chyby české vlády a Evropské unie, které vyhrožovali ameikánci. Rusové vybudovali Northern Stream 2, který je výhodný pro všechny, a to je zřejmé! Kde je americký plyn s molekulami svobody? Pro Evropu? Je v jihovýchodní Asii! Platí více, to je vše! Nepleťte se do politiky v ekonomice a neklamte tím svou budoucnost v zájmu cizích zájmů ostatních!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 10:02 Reaguje na S.B Sebon
Na co by byl mužikovi NS2, když není schopen posílat plyn ani Jamalem?
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

21.12.2021 17:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže keď hrozí, že ma Putin začne vydierať, vypnem si 9 GW jadrových elektrární, aby ma mohol vydierať ešte viac. Geniálna nemecká stratégia. Strieľajú sa do vlastnej nohy. Bohužiaľ to odnášame aj my vysokými cenami energií.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 10:03 Reaguje na Jaroslav Pobeha
Pro ČR, která má stále energetický přebytek, by to mělo být naopak velmi výhodné.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.12.2021 16:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Zase píšete blbosti.
Pro některé subjekty, které tu el. energii vyrábí, to samozřejmě výhodné je.
Pro spotřebitele, ať jsou to občané nebo firmy, to už taková hitparáda není.
A teď schválně ... koho je víc?
Resp. KDO je ta vaše ČR, pro kterou to má být výhodné?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 16:47 Reaguje na Svatá Prostoto
Já vím, ČR jsou "oni", politici kteří to vedou jsou "oni" a my si jen volíme a pokud ERÚ, Ministerstvo financí a kdo se tím zabývá se na to totálně vymastí, tak za to může EU.
„Selhaly všechny regulační a kontrolní mechanizmy, které má stát k dispozici. Selhalo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Energetický regulační úřad, díky nedostatku kompetencí, ukázal svou zbytečnost. A to přesto, že stojí daňové poplatníky ročně 300 milionů korun,“ informovaly Podnikatelské odbory.
https://www.prazskypatriot.cz/energeticka-krize-podle-babka-stat-trestuhodne-zaspal-predseda-odboru-si-rypnul-i-do-zemanova-kanalu/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=660320&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=fzIFHwuqywe-202111151847&dop_id=14238778
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.12.2021 11:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Co do toho sakra zase mícháte EU?
A co ERÚ a MF?

Navíc jste psal o energetickém přebytku a odkaz dáváte na neschopnost několika dodavatelů primárně plynu dostát uzavřeným smlouvám. Víte aspoň co je za den, když už nejste schopen udržet o čem je diskuze?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 16:48 Reaguje na Jaroslav Pobeha
To vypnutí JE bylo naplánováno před 10. lety a to se Putin tvářil jak milius.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.12.2021 11:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Vypnutí byla blbost i kdyby v Kremlu seděl kníže Igor, protože značnou část kapacity těch JE jinak než plynem nahradit nejde, a min pěkných pár let nepůjde, což je z hlediska emisí prostě zhovadilost.

Že zvýšená poptávka po plynu by v každém případě vedle k tlaku na zvýšení ceny je už jen taková třešnička na dortu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 20:59
Tady je celkem dobrí vysvětlení, jak to s tím plynem vlastně je:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-evropska-tezba-plynu-klesa-zavislost-na-rusku-roste-184045#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=ReqvWPHWvL5-202112221904&dop_id=184045&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.12.2021 11:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Jistě, ale s vaší rusofóbií ten článek moc nesouzní.

"Zároveň ale není stále jasné, jestli evropští odběratelé vůbec požadují od Gazpromu více plynu. Protože to, co měli dopředu nasmlouváno, Gazprom údajně plní."
"Ale pokud obchodníci vnímají, že je na trhu velmi drahý plyn a větší množství ruského plynu by tu cenu snížilo, tak bych očekával, že si třeba pokusí přiobjednat. Z dovozců si nějak nikdo nestěžuje, že mu Gazprom odmítá dodávky."

Takže furt za všechno může Voloďa v Kremlu:-)?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist