https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-vita-mladeznicke-protesty-za-tvrdsi-ekologickou-politiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EK vítá mládežnické protesty za tvrdší ekologickou politiku

1.2.2019 19:51 | PRAHA (ČTK)
Na ilustračním snímku sídlo Evropské komise.
Na ilustračním snímku sídlo Evropské komise.
Foto | Jai79 / Pixabay
Evropská komise (EK) vnímá jako pozitivní věc aktuální vlnu demonstrací, na nichž mládež v různých evropských zemích požaduje od politické reprezentace větší úsilí v boji proti klimatickým změnám. Volně propojenému ekologickému hnutí se věnuje také nová reportáž deníku The New York Times (NYT), který označuje náctileté Evropany za novou sílu v rámci klimatických protestů.
 

"Myslím, že je to velmi pozitivní vývoj," hodnotil dnes studentské hnutí mluvčí EK na dotaz agentury DPA. Dodal, že komise sdílí "důležitý cíl", který mobilizoval mladé lidi v Belgii, Německu, Švýcarsku i Švédsku.

Média označují za iniciátorku nové protestní vlny 16letou švédskou aktivistku Gretu Thunbergovou. Ta od loňského léta vyzývá k demonstracím, o boji za životní prostředí promluvila v rámci přednáškového cyklu TED Talks a před týdnem ve švýcarském Davosu apelovala přímo na účastníky Světového ekonomického fóra. "Chci, abyste jednali, jako kdyby hořel váš dům, protože to se děje," prohlásila mladá Švédka.

Výraznou odezvu má působení Thunbergové v Belgii, kde ve čtvrtek čtvrtý týden v řadě pochodovaly za boj proti klimatickým změnám tisíce školáků. V Lutychu se jich sešlo na 15.000, jen o něco méně lidí se účastnilo akce v Bruselu. "Pro nás je zcela zjevné, že tímhle směrem dál jít nemůžeme,... Je načase, aby vláda jednala," řekla NYT na demonstraci 17letá Axelle Kiambiová, podle níž většina starších lidí nevnímá globální oteplování tak naléhavě jako mládež.

S delegací ekologických aktivistů se tento týden sešel belgický premiér Charles Michel. Posléze řekl, že je připraven konat, avšak upozornil na možné překážky. "Nic není zadarmo, někdo vždycky musí zaplatit účty. Potřebujeme klimatickou strategii, která je pozitivní pro životní prostředí, ale která je zároveň pozitivní pro kupní sílu rodin," prohlásil.

Podle NYT se mohlo jednat o odkaz na francouzské hnutí tzv. žlutých vest, jehož členové se bouří tváří v tvář ekonomickým potížím a nerovnostem a získali si sympatie i za hranicemi Francie. "Toto hnutí, které začalo v reakci na plánované zvýšení daně na pohonné hmoty (prezentované jako ekologické opatření), je v jistém rozporu s obavami ohledně klimatu," uvádí americký list.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Petr Holý

12.3.2019 13:46
To se mýlíte. Studenti stávky iniciují a organizují sami, z vlastního přesvědčení.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist