https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greta-thunbergova-si-servitky-nebere.-seznamte-se-s-nejznamejsi-klimatickou-aktivistkou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greta Thunbergová si servítky nebere. Seznamte se s nejznámější klimatickou aktivistkou Video

29.1.2019 14:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
V osmi letech poprvé slyšela o změně klimatu. V 16 letech je asi nejznámější aktivistkou za ochranu klimatu na světě.
V osmi letech poprvé slyšela o změně klimatu. V 16 letech je asi nejznámější aktivistkou za ochranu klimatu na světě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Mattias Nutt / WEF
V osmi letech poprvé slyšela o změně klimatu. V 16 letech je asi nejznámější aktivistkou za ochranu klimatu na světě. Na světových konferencích se setkává se světovými lídry a rockovými hvězdami. Její věk hraje podstatnou roli v jejím poselství. Je totiž zástupkyní generace, jejíž budoucnost dnes tvoříme. A nevykládejte jí o naději a pozitivním přístupu – to ji velmi pravděpodobně neumlčí.
 

„Když mi bylo 11, onemocněla jsem. Upadla jsem do deprese, přestala jsem mluvit a jíst. Za dva měsíce jsem zhubla asi o 10 kg. Později mi byl diagnostikován Aspergerův syndrom, OCD a selektivní němota. To v podstatě znamená, že mluvím jen tehdy, když je to nezbytné. A to je právě teď,“ řekla švédská školačka Greta Thunbergová na vystoupení TEDx Stockholm v listopadu 2018.

S myšlenkou, že nemá smysl se ve škole připravovat na budoucnost, která možná nepřijde, přestala 20. srpna 2018 chodit do školy. Zahájila první školní stávku pro klima. „Jaký má smysl učit se ve škole fakta, když ani ty nejlepší vědecké poznatky neznamenají vůbec nic pro naše politiky a pro společnost?“ ptala se, zatímco ve Švédsku doznívaly ničivé lesní požáry.

Namísto školní docházky se stockholmská rodačka postavila před budovu švédského parlamentu se sloganem „Školní stávka pro klima“. Takto trávila školní hodiny až do švédských všeobecných voleb 9. září 2018. Nyní stávkuje každý pátek a hodlá pokračovat až do doby, dokud Švédsko nezačne snižovat emise skleníkových plynů o 15 % ročně.

Jejím klíčovým postojem je, že politici dělají pro ochranu klimatu příliš málo. Zástupci veřejnost a veřejnost sama – my všichni, fungujeme nezodpovědně, zejména vůči mladým lidem, když ignorujeme naléhavost poznatků o probíhající změně klimatu a jejích důsledcích. Síla, která spočívá v jejím poselství, je především v tom, že zastupuje právě tu generaci, o jejíž budoucnosti dnes rozhodujeme. Greta Thunbergová nechce slyšet o naději a inovativních řešeních. Chce, aby politici uznali, že nastává krize, že nám hoří dům. Podle toho je potřeba jednat. A chce, aby politici cítili paniku.

Greta Thunbergová dnes patří k nejvýraznějším aktivistům pro ochranu klimatu. A k jedněm z mála, komu se dostává pozornosti médií, veřejnosti a politické reprezentace. Zajímavostí je to, že mezi její předky patří nositel Nobelovy ceny za chemii Svante Arrhenius, který byl v roce 1896 prvním člověkem, který vypočítal skleníkový efekt oxidu uhličitého.

V prosinci 2018 vystoupila na plenárním zasedání světové konference o klimatu COP24 v Katovicích. Následující měsíc, 23. ledna 2019, dorazila na Světové ekonomické fórum do Davosu. Na rozdíl od většiny delegátů, kteří přicestovali letadlem, přijela ze Stockholmu vlakem. Cesta jí trvala 32 hodin. Jejímu příjezdu do Davosu věnovala světová média větší pozornost než většině politiků.

Následující den pronesla k bankéřům, investorům, politikům a dalším delegátům mimo jiné tato slova: „Někteří lidé říkají, že klimatická krize je něco, co jsme způsobili všichni. To ale není pravda. Pokud jsme totiž vinni všichni, tak nemůže vinit nikoho. Ale někdo za to zodpovědný je. Někteří lidé, některé společnosti, a zejména někteří politici věděli přesně, jaké hodnoty obětovávají, když nadále vydělávají obrovská množství peněz. A já si myslím, že mnoho z vás, kdo tu dnes sedíte, patříte do té skupiny lidí.“ Ohromené ticho přerušil podle CNN až potlesk, který začala rocková hvězda Bono Vox ze skupiny U2.

Stávka, kterou Greta Thunbergová zahájila, získala celosvětovou pozornost a rozšířila se postupně do dalších zemí, například do Austrálie, Belgie, Dánska, Finska, Kanady, Německa, Nizozemska, Rakouska, Spojených států či Švýcarska. V prosinci 2018 se stávky účastnilo cca 20 000 studentů ve více než 270 městech na světě.

V České republice navázal na školní stávku pro klima projekt ProPlanetu.cz, který uspořádal první happening pro klima 11. ledna 2019, a to v Praze, Brně, Liberci a Českých Budějovicích. U nás ale iniciativa nevychází od školáků, a není spojená se školní stávkou. Hnutí pod heslem #AkceProKlima spíše snaží školáky a studenty k akci burcovat.

Debata ke studentským klimatickým stávkám

Do začátku je dobré vědět, kdo je Greta Thunbergová a proč přestala chodit v pátek do školy. A že se z toho stala masová záležitost, která se týká i Česka.

Kriticky se na studentské stávky dívá Vladimír Wagner, viz K čemu povede hnutí studentů iniciované Gretou Thunbergovou? a Povede studentská stávka za klima k lepší znalosti dané problematiky? Ke studentské stávce se kriticky vyjádřil i klimatolog Ladislav Metelka textem Nepravdivé zdůvodnění studentské stávky za klima.

Kladně ji vnímá například ekopedagog Martin Kříž, viz jeho komentář Protesty žáků středních škol pohledem ekopedagoga, pedagožka Kristýna Hrubanová, viz její komentář Studenti plánují stávky za klima. Měli bychom se radovat, nebo Yvonna Gaillyová, viz její text Bouře našich vnuků aneb Studenti mohou dokázat to, co se nejlepším vědcům k jejich velké lítosti nepodařilo, ale i sto českých vědců.

Do širšího kontextu pak stávky zasazuje Jiří Dlouhý v textu Studentské stávky za klima aneb Něco se mění i ve společenském klimatu. Ekopedagog Jan Činčera pak odpovídá na otázku, zda máme děti vychovávat k tomu, aby stávkovaly.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

30.1.2019 09:38
Opravdu máme zapotřebí,aby nám ekonesmysly vnucovali duševně nemocní lidé?

Druhá věc je, že asi pouze mentálně nestandardní jedinec něčemu takovému bude věřit.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

30.1.2019 09:57 Reaguje na Jan Šimůnek
Ano naprostý souhlas.

A vy osobně byste v tom mohl hodně udělat. Dobrovolně se vrátit do léčení a přestat, přestat používat internet k vašim "mentálně nestandardním" blábolům.
Odpovědět
SH

Stanislav Hrouzek

2.3.2019 13:23 Reaguje na Jan Šimůnek
To je běžný omyl. Je to přesně naopak.

Výkřikům duševně nemocných lidí věří tupý dav daleko více než by měl. Speciálně v kritických situacích mají lidé tendenci se k takovým názorům přimykat. Stačí, když dotyčný řve nejhlasitěji...
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.1.2019 13:00
Je mi velice líto, ale slečna má na tu hlavu papíry. Prostě "Rain Girl".
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

31.1.2019 21:20 Reaguje na Jan Šimůnek
Pane docente - pred chvili jsem psal k jinemu Vasemu prispevku, ale tady se mi o Vase vyjadreni zda radikalnejsi - vzhledem k tomu, ze jste lekar, Vam pripada vhodne se takto vyjadrovat? Nekde ve verejnych zdrojich jsem zaznamenal, ze ta divenka ma Aspergeruv syndrom. Muze to byt pravda, stejne jako informace o tom, ze tento syndrom melo pomerne dost osobnosti - namatkou Beethoven, Tesla, Edison, Einstein, Warhol, Hitchock, Dylan, Asimov (Vy taky pisete sci-fi, tak byste ho mohl znat). Take to pravda byt nemusi.

Ale znova - je eticke, kdyz se lekar (i kdyz s habilitaci z vojenske fakulty z Vyskova) takto vyjadruje?
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.2.2019 05:49 Reaguje na Zbynek Ulcak
Jistěže i duševně nemocní mohou udělat mnoho užitečného, ale, bohužel, jsou velice snadno (vzhledem k té chorobě) zneužitelní. A je naprosto jasné, že ta dívenka tam není o své vůli, nýbrž jí to bylo někým naočkováno. A potom je na ni nutno hledět jako na nástroj oněch lidí v pozadí. A to, co jsem o ní napsal, padá především na jejich hlavy.

Druhá věc je, že ani diagnostikovaná duševní choroba není důvodem, aby názory takto postiženého byly přijímány bez možnosti kritiky (čímž jsme obloukem zpět u toho zneužití této dívenky coby nástroje gaunerů v zákulisí).
Odpovědět
MF

Milan Fujda

1.2.2019 15:27 Reaguje na Jan Šimůnek
Až na to, že žádnou kritiku nepředvádíte. Ani moudrosti ani vzdělání se vám zjevně nedostalo, takže žádný věcný argument zformulovat nedokážete. Doufám, že si nemyslíte, že vám tu někdo bude žrát naprosto nesouvisející útok ad hominem. Gratuluji. Kolik, že vám je? Že nejste schopnej vést diskusi ani s patnáctiletou dívkou, takže jí musíte napadat ze zálohy, ubožáku.
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.2.2019 16:33 Reaguje na Milan Fujda
Já nevedu diskusi s ní, nýbrž s těmi, kdo nám ji manipulativně předvádějí jako jakousi "autoritu". A tady už argumenty ad hominem jsou zcela platné a přínosné z hlediska věcné diskuse.
Na vás je vidět, že tyhle věci nedokážete odlišit a tímto propagandistickým trikem (či spíš faulem) se necháte ošidit.

Já ještě pamatuji ze školních let adorování Pavlíka Morozova, které fungovalo na naprosto stejném principu, akorát ho měli bolševici pozichrovanějšího tím, že už byl po smrti, takže riziko, že třeba dodatečně prozře a přidá se k antibolševickému odboji jako jeho rodiče, bylo nulové.

Jestliže má někdo "papíry na hlavu", tak prostě k jeho argumentaci a postojům musíme přistupovat výrazně jinak, než když je nemá, a tudíž je jeho diagnóza důležitou součástí informace o tom, co hlásá.
Odpovědět
MF

Milan Fujda

1.2.2019 18:01 Reaguje na Jan Šimůnek
Vy hlavně vůbec nevedete diskusi, s nikým. Jen si tu jednoduše plácáte nedoložitelné nesmysly. Smutné, že si u toho ještě připadáte jako mudrc. Snad to u vás nedojde tak daleko, že začnete falšovat "důkazy" toho ovládání tak, jako ten důchodce - fanda SPD - odsouzený za teroristické útoky na vlaky a šíření poplašné zprávy.
Odpovědět

Jan Šimůnek

2.2.2019 13:22 Reaguje na Milan Fujda
Jaké falšování důkazů?
Holka má "papíry na hlavu", což bylo oficiálně přiznáno. Byla propagandisticky zneužita takovým způsobem, že by to pravděpodobně u duševně zdravého člověka neprošlo - to je, pochopitelně, můj odhad, ale s jeho dokazováním se zatěžovat nehodlám, protože důkaz (nebo alespoň argumentační podpora) se dá najít už v učebnicích psychiatrie pro pregraduál.

To, že je celé "lidmi způsobené globální oteplování" podvod, bylo dokázáno opakovaně a různými způsoby.
Je fakt, že se zločinci, kteří z tohoto podvodu žijí, vědecká diskuse není možná (jako nebyla možná vědecká diskuse např. s Lysenkisty). Tito zločinci budou muset být zastaveni politickými prostředky, jak to dělá třeba D. Trump. Tj. rozbít politické struktury, o které se opírají, ignorovat smlouvy, které prosadili, atd.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

6.2.2019 17:59 Reaguje na Jan Šimůnek
Když jste znovu načel to "lidmi způsobené globální oteplování" myslím, že jsem vás dostkráte načepal, jak citujete zmanipulované údaje bagatelizující vliv člověka na klima.

Jinak jsem si početl vašeho guru Kremlíka. Opora o fyziku žádná a jediné argumenty založené na poměrně nevýrazných korelacích veličin. Zkuste se také trochu zasmát při čtení Kremlíka.

Jen, prosím, nezačněte znovu argumentovat, že nějaký podvod či zneužití je důkazem pro neexistenci lidmi způsobeného globálního oteplování.
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.3.2019 19:48 Reaguje na Jiří Svoboda
Budu zlý: kdyby to lidmi způsobené globální oteplování byla pravda, neexistovala by potřeba ji obhajovat podvody.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

30.1.2019 19:22
Připadá mi, že si ji tam vzali pro zpestření, jako cvičenou opičku. Ještě by mohla mít Touretteův syndrom a Bono Voxovi něco hezkého říct.
Odpovědět
VM

Veronika Marková

29.5.2019 17:32
Proč ji každý uráží namísto toho aby se nad tím zamyslel? Vy si radši letadlem poletíte na dovolenou (letadlem říkám z toho důvodu, že je to jedna z věcí která nejvíce znečišťuje ovzduší a bude mít za následek globální oteplování). Holka se nebála vystoupit z davu hloupých ovcí (které se radši nechají zotročit americkou vládou místo toho aby radši přemýšleli), protože má pravdu, když říká že:„Proč bych měla chodit do školy, když nemám žádnou budoucnost?“. To, že má někdo papíry na hlavu, neznamená, že jeho názory nemají žádnou váhu. Zajímalo by mě jak se budete tvářit, až uvidíte vaše děti umírat hladem, žízní či až je zavraždí z důvodu plánu pro nový svět (ve skutečnosti plánu na zotročení lidstva, ale kdo z vás o tom něco ví?). Můžete mě mít za blázna, ale kdo bude mít nakonec pravdu? Přemýšlejte. Ve skutečnosti je mi jedno co se s vašimi dětmi stane, spíše chci poukázat na fakt, že se to dá ještě zvrátit, že máme dvanáct let na to, abychom nemuseli umírat žízní ani hladem, a že nemusí dojít na několik desítek či stovek let starý plán elity. Pokuste se si o tom zjistit něco více a postavte se pravdě, protože jinak budete muset za pár let čelit smrti. Také bych se vás na posledním místě chtěla zeptat, kdo z vás ví, že 11. září byl podvod a měl být záminkou pro napadnutí Afghánistánu? Přeji hezký zbytek života.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist