https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-vyzvali-sefa-cizp-aby-odstoupil.podle-nich-selhal-pri-vysetrovani-otravy-becvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace vyzvaly šéfa ČIŽP, aby odstoupil kvůli selhání při vyšetřování otravy Bečvy. Ten to odmítá Aktualizováno

24.3.2021 11:10 | PRAHA (ČTK)
Jako další manažerské selhání Geusse pak ekoaktivisté označili listopadový odchod inspektorů oddělení CITES.
Jako další manažerské selhání Geusse pak ekoaktivisté označili listopadový odchod inspektorů oddělení CITES.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Ekologické organizace požadují odstoupení ředitele České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Erika Geusse. Uvedli to v otevřeném dopisu adresovaném přímo Geussovi, který má ČTK k dispozici. Důvodem je údajné selhání při vyšetřování zářijové otravy Bečvy i loňský hromadný odchod inspektorů oddělení CITES. Za dopisem stojí asociace ekologických organizací Zelený kruh. Geuss dnes v reakci ČTK napsal, že k rezignaci nevidí důvod. Postup ČIŽP v případu Bečvy byl podle něho zvládnutý a transparentní.
 

V počátku dopisu signatáři uvedli, že ač od havárie uběhlo půl roku, nejsou dosud známi viníci, ani "jednoznačné kroky", které ČIŽP k jejich vypátrání a usvědčení podnikla.

Autoři pak zmínili pochybnosti o kvalitě práce inspektorů a inspektorek při vyšetřování havárie. Odkázali také na vyjádření chemika Ivana Holoubka. Odborník už dříve v pořadu Reportéři ČT uvedl, že například doběr vzorků u chemičky DEZA bylo proveden až čtyři dny po havárii.

Dopis také odkazuje na vyjádření znalce v oblasti enviromentálního práva Petra Svobody. Podle něj by informace o odebraných vzorcích měly být veřejné a ČIŽP se chová netransparentně. Podle dopisu ČIŽP selhává jak ve vyšetřování, tak v komunikaci s veřejností.

Jako další manažerské selhání Geusse pak ekoaktivisté označili listopadový odchod inspektorů oddělení CITES. Tým, který v minulosti odhalil řadu případů pašování ohrožených rostlin a živočichů, ho odůvodnil špatnou atmosférou na pracovišti a chováním vůči podřízeným. Šéf ČIŽP Erik Geuss tehdy v reakci uvedl, že měl k práci týmu výhrady, blíže je ale neupřesnil. Podle ekologů rozpadem původního týmu CITES byla ohrožena letitá spolupráce v boji proti nelegálnímu obchodu s ohroženými druhy živočichů a rostlin.

V závěru dopisu tak signatáři Geusse vyzvali, aby přijal zodpovědnost za nevyřešenou kauzu havárie na Bečvě a rozpad oddělení CITES a z pozice ředitele ČIŽP odstoupil.

Geuss dnes ČTK napsal, že ho mrzí, že vyšetřování havárie na Bečvě trvá tak dlouho, ale případ vyšetřuje stále policie. ČIŽP podle něj nemůže rychlost ovlivnit. Vyzval také veřejnost, aby nečinila hodnocení v rámci neukončené kauzy a pouze na základě názorů a domněnek některých odborníků a "z toho, co a jak se píše v médiích." Odpovědnost ředitele by podle něho "byla na stole", pokud vyšetřování zjistí pochybení inspekce.

K odchodů inspektorů CITES dnes Geuss zopakoval, že měl k práci týmu výhrady a podrobnosti nebude sdělovat do médií. Podle jeho slov je chod oddělení zajištěný.

Ekologická havárie zasáhla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Znalec Jiří Klicpera, který má na starost vypracování posudku, opakovaně požádal o delší lhůtu. Není jasné, kdy posudek dokončí. Podle kritiků z řad opozice, ekologů i rybářů se policejní vyšetřování neúměrně protahuje. Kritice čelí i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Poslanecká sněmovna by měla, zřejmě dnes odpoledne, pokračovat v debatě o zřízení vyšetřovací komise k havárii. Odpůrci komise dříve argumentovali zejména tím, že by zasahovala do dosud neukončeného vyšetřování a že by její činnost nic nepřinesla.

K odvolání Geusse už v lednu ministra Brabce vyzvali zastupitelé Valašského Meziříčí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

24.3.2021 11:49
Při vyšetřování havárie na Bečvě ČIŽP mlží a hlavním důvodem je pravděpodobně, že při vyšetřování této velké havárie totálně selhala (záměrně nebo neúmyslně). Způsob, jakým pan Erik Geuss komunikuje s veřejností, je odstrašující. Proto s ekologickými organizacemi souhlasím v tom, že by hlava ČIŽP měla přijmout odpovědnost a být odvolána.
Odpovědět
os

orb slavík

24.3.2021 12:01 Reaguje na Majka Kletečková
Souhlasím s Vámi, ale tihle lidé mají hroší kůži a navíc mají krytá záda, takže nejspíše bude odejit na vyšší post
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

24.3.2021 15:07 Reaguje na Majka Kletečková
Zelený kruh se vyjádřil. Je tam Arnika, Greenpeace a další malí. Devastátoři životního prostředí ( DUHA, ČSO, ČSOP) neochvějně stojí za svými donátory. Dokud se nezbavíme těchto konfidentů a kolaborantů, přírodu neochráníme.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

24.3.2021 15:16 Reaguje na Michal Ukropec
Myslel jsem vyloučit ze zeleného kruhu. Jinak bude nedůvěryhodný.
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

24.3.2021 15:47 Reaguje na Michal Ukropec
Zelený kruh tvoří 88 českých ekologických organizací. Zmíněné organizace - Arnika, Greenpeace, Hnutí DUHA, ČSO - skutečně jsou členy. Český svaz ochránců přírody (ČSOP) nikoliv. Vyloučení ze ZK je možné v případě porušení přísného etického kodexu (http://zelenykruh.cz/clenstvi/transparentnost-nno/eticky-kodex/). Pokud byste měl důvodné podezření z porušení kodexu, pošlete nám jej prosím (kontakty najdete na www.zelenykruh.cz). Díky
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

25.3.2021 09:05 Reaguje na Daniel Vondrouš
Děkuji za upozornění. K činnosti Erika Geusse by se měl vyjádřit RNDr. Libor Ambrozek (předseda).
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

24.3.2021 15:48 Reaguje na Michal Ukropec
Co Vám vadí na Arnice?

Několikrát jsem tuto neziskovku finančně podpořila za její odhalování jedovatých látek v řekách a předmětech denní potřeby (např. hraček dovezených z Číny).
Odpovědět
os

orb slavík

24.3.2021 18:41 Reaguje na Michal Ukropec
To by mě zajímalo, jak výše zmińované organizace kolaborují a s kým, čí jsou kanfidenty a jak devastují přírodu. Takoví hlupáci jako jste vy jsou schopni napsat, že tyto organizace Bečvu samy otrávily, aby se zviditelnily, co jste to za člověka?
Odpovědět
kk

karel krasensky

24.3.2021 15:27
Ano pán Geuss by měl ihned odstoupit a dočela jmenovat skutečného odborníka a znalce.V tomto případu odbornici.Kateřinu Jacqes Bursíkovou
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

24.3.2021 15:39 Reaguje na karel krasensky
Patrně jste se spletl. PhDr. Kateřina Jacques je odbornice na zahraniční politiku a lidská práva a svého času předsedkyně poslaneckého výboru pro evropské záležitosti - https://www.psp.cz/sqw/detail.sqw?id=5466&o=5. Její vzdělání i erudice jsou nesporné, ale v jiné oblasti. Ředitel/ka ČIŽP by se měl vzděláním a praxí věnovat jinému oboru.
Odpovědět
ms

25.3.2021 01:22
Stačí se podívat na weby Strany zelených, Greenpeace, Duha atd.,jaký prostor donedávna této strašlivé havárii věnovaly. A maně mne napadne, že nechtěli ohrozit své financování z veřejných zdrojů. To je typická česká malost, autocenzura a oportunismus, kterým se indoktrinovala i nová, mladá generace, která by se v této reálné ochraně přírody měla projevit revolučně, nesmiřitelně. Protože žábou na kyanidovém prameni je tady nejdéle sloužící ministr a chemik Brabec, jistěže proto, že plní i nevyslovená přání svého bývalého (?) bosse z Agrofertu a současného bosse vlády Babiše. Ale tihle hoši nemající konflikt zájmů snad jen na záchodě (řekl Kalousek) přece umí rozdávat dotace. Ochrana přírody sem a umírající ryby tam. Čauky lidi, já vás vodím jako loutky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist