https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-cesko-by-melo-rychleji-snizovat-emise-v-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko by mělo rychleji snižovat emise v ovzduší, myslí si ochránci přírody Aktualizováno

24.1.2019 12:34 | PRAHA (ČTK)
Největšími zdroji znečištění jsou podle programu domácnosti, které používají kotle a kamna na uhlí a dřevo. Ilustrační snímek.
Největšími zdroji znečištění jsou podle programu domácnosti, které používají kotle a kamna na uhlí a dřevo. Ilustrační snímek.
Foto | ZV / / Ekolist.cz
Česká republika by měla sedmkrát rychleji snižovat znečištění ovzduší než dosud. Ve společné tiskové zprávě to dnes uvedly organizace Hnutí Duha, Frank Bold, Greenpeace, Zelený kruh a Centrum pro životní prostředí a zdraví. Podle Aktualizace národního programu snižování emisí České republiky 2019 vydané Ministerstvem životního prostředí se od roku 2005 do 2016 snížil podíl většiny znečišťujících látek. Podle ochránců přírody je ale tempo příliš pomalé. ČTK zjišťuje vyjádření MŽP.
 

Z programu snižování emisí vyplývá, že nejvíce v ovzduší ubylo oxidu siřičitého o 45 procent a oxidu dusíku o 39 procent. "Za dalších 11 let musíme snížit emise o 22.000 tun, abychom dosáhli cíle pro rok 2030 a dostatečně chránili zdraví," uvedli ochránci přírody.

Největšími zdroji znečištění jsou podle programu domácnosti, které používají kotle a kamna na uhlí a dřevo. Druhým největším zdrojem je veřejná energetika a výroba tepla.

Pro zrychlení tempa snižování znečištění ochránci přírody navrhují pokračování kotlíkových dotací i pro nízkopříjmové domácnosti. Tím se zabývá třetí vlna kotlíkových dotací od MŽP. Domácnostem s nízkými příjmy poskytne úvěr před výměnou kotle. Dotace nebude možné využít na kotle umožňující spalování uhlí. Podporována budou zařízení na biomasu s ruční i automatickou dodávkou paliva, tepelná čerpadla a plynové kondenzační kotle.

Dalším řešením jsou podle ochránců přírody vyšší daně a poplatky z uhlí a splnění limitů pro uhelné elektrárny. "V celé Evropě platí nové emisní limity a ministerstvo by tedy mělo hlavně dohlédnout, aby se dodržovaly a aby z nich elektrárny nedostávaly výjimky," řekl tiskový mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

"Jde o evropskou legislativou zakotvené právo výjimky udělit v případech, kdy náklady převyšují efektivitu opatření, udělují je kraje, ale nelze předjímat, zda nějaké elektrárny na výjimky vůbec dosáhnou a zda budou jejich žádosti podloženy dostatečnými argumenty. Na základě podnětu Poslanecké sněmovny vznikla pracovní skupina, která se zabývá případnými reálnými dopady omezení aplikace výjimek," napsala ČTK tisková mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Dále ochránci doporučují podporovat rozvoj udržitelných forem dopravy či novelizovat pravidla pro vznik nízkoemisních zón (NEZ).

Podle MŽP jsou regulační řády a NEZ nástroje, které dostávají od státu do rukou přímo obce. Ty ale ani jedno dosud nezavedly. Aby MŽP k zavádění obce motivovalo, poskytuje jim dotace na studie proveditelnosti. Nástroje patří mezi témata, která ministerstvo bude řešit i v letošním roce.

"Aktuálně připravujeme změnu legislativy, která by měla vést k zefektivnění a rozšíření systému NEZ, kdy dojde k rozšíření počtu emisních kategorií a emisních plaket. Jedná se o iniciativu MŽP," oznámila tisková mluvčí MŽP Petra Roubíčková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

24.1.2019 14:46
Ti samozvaní ochránci přírody to nějak přehání. To dosažené snížení emisí - to jsou přece krásná čísla, ne? Průměrný věk lidí se zvyšuje, takže životní prostředí musí být OK. Ale když mi dovezou to tepelné čerpadlo, tak nebudu proti.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.1.2019 11:09
Programem těchto organizací je cíleně obtěžovat občany a komplikovat jim život kvůli naprosto bezcenným pitomostem (viz v jiném článků stanovisko odborníků k limitům parametrů ovzduší, které ekologové nesmyslně prosadili). Jsou to prostě patologické osobnosti, které by měly být zbaveny svéprávnosti, alespoň částečně (jako třeba chorobní sudiči).
Odpovědět
mr

30.1.2019 16:40 Reaguje na Jan Šimůnek
Jste vedle, jak ta jedle.Za ty nesmyslné zákony poděkujte vašim voleným zástupcům. Ti jsou především "páclí na hlavu". A když se tak čílíte, víte vůbec, jak v různých otázkách hlasují?
Odpovědět

Jan Šimůnek

31.1.2019 06:04 Reaguje na
Problém je, že řadu pitomostí nám diktuje EU (až 80 procent zákonů jsou v podstatě diktát z EU, se kterým naši zákonodárci nic nenadělají). V květnu bude možnost s tím něco udělat a pokud se nezadaří, tak začít pracovat na czexitu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist