https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-vitaji-rozhodnuti-soudu-o-belovezskem-lese-v-polsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody vítají rozhodnutí soudu o Bělověžském lese v Polsku

18.4.2018 00:15 | PRAHA (ČTK)
Hnutí Duha i Greenpeace kácení vidí jako pokus o zpeněžení nenahraditelné přírodní hodnoty. Jaromír Bláha z Hnutí Duha uvedl, že proti kácení byla i podstatná část veřejnosti. Bělověžský les podle něj čelil podobnému osudu jako Šumava. / Na snímku blokáda Bělověžského pralesa 
Hnutí Duha i Greenpeace kácení vidí jako pokus o zpeněžení nenahraditelné přírodní hodnoty. Jaromír Bláha z Hnutí Duha uvedl, že proti kácení byla i podstatná část veřejnosti. Bělověžský les podle něj čelil podobnému osudu jako Šumava. / Na snímku blokáda Bělověžského pralesa 
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Procházka
Zástupci několika ekologických organizací působících v Česku přivítali včerejší rozhodnutí Soudního dvora EU o nezákonnosti těžby v Bělověžském lese na východě Polska. Těžbu v tomto chráněném území bývalý polský ministr životního prostředí Jan Szyszka vysvětloval bojem s lýkožroutem. Kácení pomocí těžké techniky i v nejcennější zóně napadla u soudu Evropská komise. Ekologové na místě pořádali blokády, aby těžbě alespoň částečně zabránili. Soud včera rozhodl, že těžba byla nezákonná.
 

"Evropský soudní dvůr jasně potvrdil, že kácením se prales zpravidla nechrání, ale ničí. Případ Bělověžského pralesa nám tedy připomíná, proč je důležité podporovat nezávislé instituce, jako je Evropský soudní dvůr. Bez něj by Bělověžský prales dalšímu nelegálnímu kácení zřejmě neunikl," uvedla právnička zaměřující se na životní prostředí Klára Zahumenská, která se přidala k prohlášení ekologických organizací. Hnutí Duha i Greenpeace kácení vidí jako pokus o zpeněžení nenahraditelné přírodní hodnoty.

Jaromír Bláha z Hnutí Duha uvedl, že proti kácení byla i podstatná část veřejnosti. Bělověžský les podle něj čelil podobnému osudu jako Šumava. "Včerejší rozhodnutí navíc ukazuje, že pokud by polské úřady vyslyšely hlasy vědců z celé Evropy, postoj UNESCO anebo víc jak dvě stě tisíc lidí podepsaných pod peticemi proti kácení, mohly se vyhnout mezinárodní ostudě a značných pokut za ničení společného evropského dědictví," sdělil Bláha.

Bělověžský les je zapsán do seznamu světového dědictví UNESCO a patří také do sítě Natura 2000. Evropská komise v něm zakázala masivní těžbu již v dubnu loňského roku. Tehdejší ministr Szyszka ale zákaz nerespektoval. Následovala žaloba k Soudnímu dvoru EU a předběžné rozhodnutí, které mělo kácení zastavit. Přesto pokračovala ještě několik měsíců až do loňského listopadu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist