https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekonomicke-dusledky-zmeny-klimatu-makroekonomicke-skody-jsou-zrejme-sest-krat-vyssi-nez-se-predpokladalo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekonomické důsledky změny klimatu: makroekonomické škody jsou zřejmě šest krát vyšší než se předpokládalo

14.5.2024 11:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Členové posádky Mezinárodní vesmírné stanice Expedice 47 se 3. března 2016 kochali krásami naší planety při soumraku nad oceány. Tento majestátní snímek pořídil astronaut NASA Jeff Williams.
Členové posádky Mezinárodní vesmírné stanice Expedice 47 se 3. března 2016 kochali krásami naší planety při soumraku nad oceány. Tento majestátní snímek pořídil astronaut NASA Jeff Williams.
Klimatická změna ohrožuje naše životy, živobytí a globální ekonomiku. Dosavadní poznatky hovořili o relativně přijatelných škodách: přibližně 1-3% ztráty HDP na 1 °C zvýšení teploty. Dosavadní poznatky se ale zaměřují na lokální teplotní změny v rámci jednotlivých zemí. Adrien Bilal z Harvardovy univerzity a Diego R. Känzig ze Severozápadní univerzity se podívali na ekonomické důsledky klimatické změny jiným pohledem. A jejich práce He Macroeconomic Impact Of Climate Change: Global Vs. Local Temperature říká, že zvýšení globální teploty o 1 °C vede k poklesu světového HDP o 12 %.
 

Vědci ve své studii dokládají, že makroekonomické škody způsobené změnou klimatu jsou šestkrát větší, než se dosud předpokládalo.

„Využíváme přirozené proměnlivosti globální teploty a vycházíme z časových řad. Zvýšení globální teploty o 1 °C vede k 12% poklesu světového HDP,“ popisují Bilal a Känzig své zjištění.

„Globální teplotní šoky korelují s extrémními klimatickými jevy mnohem silněji než teplotní šoky na úrovni jednotlivých zemí, které se běžně používají v literatuře, což vysvětluje, proč je náš odhad podstatně vyšší,“ vysvětlují vědci rozdíl.

„Z našich výsledků vyplývají společenské náklady uhlíku ve výši 1 056 USD na tunu oxidu uhličitého. Scénář oteplování za běžných podmínek vede ke ztrátě současné hodnoty blahobytu ve výši 31 %,“ popisují vědci. Obě hodnoty jsou o několik řádů vyšší než předchozí odhady.

„Náš odhad je šestkrát vyšší než v předchozích pracích, protože se zaměřujeme na jiný zdroj kolísání teplot, který zachycuje komplexní dopad změny klimatu: změny globální průměrné teploty,“ popisují dále Bilal a Känzig.

Naproti tomu předchozí práce využívaly rozdíly v místních teplotách na úrovni jednotlivých zemí. Ukazuje se, že globální teplota má mnohem výraznější dopady na ekonomickou aktivitu než místní teplota.

Proč globální teplota snižuje ekonomickou aktivitu mnohem více než místní teplota? „Odhalujeme nový vztah, který tento rozdíl vysvětluje. Globální teplotní šoky předpovídají velký a trvalý nárůst extrémních klimatických jevů, které způsobují ekonomické škody: extrémní teploty, extrémní vítr a extrémní srážky,“ popisují vědci.

Naproti tomu lokální teplotní šoky předpovídají mnohem slabší nárůst extrémních teplot a téměř žádný nárůst extrémní rychlosti větru a srážek.

Nový pohled na ekonomické důsledky klimatické změny ukazuje, že globální oteplování má mnohem větší ekonomické dopady, než se dříve myslelo. Podle obou výzkumníku je třeba přehodnotit politické strategie a zaměřit se na globální přístup k řešení klimatických změn.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

14.5.2024 12:12
A jaký hospodářský dopad má degradace přírody zástavbou, toxic. odpady, exploatace nerost. surovin, kácením lesů, erozí půdy. Jistě nezměrný. Jen mikroplasty jsou zničující.
Je třeba přírodu podporovat jako celek a ne vytrhnout jednu věc, soustředit se jen na ni a ostatní věci podcenit.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.5.2024 17:04 Reaguje na Honza Honza
A vše vlastně začalo v době, kdy začali zelený propagovat plasty do obalového hospodářství - skončila doba šetřivosti a začalo se žít stylem, po Nás potopa !
Odpovědět

Radek Čuda

14.5.2024 15:42
Já tedy nevím, ale ...

"Období 2011–2020 bylo nejteplejším desetiletím v zaznamenané historii. Průměrná celosvětová teplota v roce 2019 byla 1,1 °C nad úrovní před průmyslovou revolucí. Globální oteplování vyvolané člověkem v současné době roste tempem 0,2 °C za desetiletí."

https://climate.ec.europa.eu/climate-change/causes-climate-change_cs

To je cca ten v článku uváděný 1 stupeň, tedy prý -12% HDP. A ve skutečnosti za to období vzrostl HDP o kolik? Bez nějakého velkého hloubaní lze směla říci, že ale kua o hodně.

Viz. graf ... https://climate.ec.europa.eu/climate-change/causes-climate-change_cs

A stejně tak tomu bude i v budoucnu, kdy by teplota měla o ten jeden stupeň vzrůst za 50 let. A kolik tam může vzrůst celkový HDP za to půlstoletí?

Plus v článku zcela chybí jak by vývoj HDP ovlivnilo ten nárůst teplot snížit třeba "jen" na polovinu ... o zastavení ani nemluvě.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.5.2024 16:49 Reaguje na Radek Čuda
Pane Čudo, to je stejně jedno. Ten článek je hromada teorií, které v praxi jsou k ničemu.
JE JEDNO KDO O CO PŘIŠEL, PROTOŽE TAM SE PODSTATA NENACHÁZÍ. Teoretizace situaci nepomůže.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

14.5.2024 15:42
Největší dopad na ekonomiku má v této oblasti boj proti klimatické změně. Politici přijímají pravidla, která křiví tržní prostředí a vedou k alokaci prostředků do oblastí, kam by je jinak nikdo nedával.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

14.5.2024 16:52
Ja jsem presvedcen, ze ty skody budou ve skutecnosti 6.314 krat vetsi. Lide bdete!
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

15.5.2024 10:51 Reaguje na Miloš Zahradník
Možná byste to mohl zpřesnit na 6+pi/10 krát větší.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

15.5.2024 21:50
Rozárie Haškovcová: Takže co je to Green Deal? Pani Rozária stiahla diskusiu pod svojim článkom, tak to s tým oteplením nebude až také horúce :-) ALebo ten Green Deal neznesie prostú diskusiu na Ekoliste. Ako ho teda chcete nanútiť ľuďom, keď odmietate diskutovať? Možno by sa vám páčilo žiť v totalite.
Odpovědět

Radek Čuda

16.5.2024 15:10 Reaguje na Vladimir Mertan
Rozárie je pořád ještě slečna a bývala docela šikovná baletka a fajn se na to dívalo.
Tak na ní buďte hodný:-).
I když je fakt, že kdyby se držela toho baletizolu a špiček, tak by to bylo lepší;-).
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

17.5.2024 06:18 Reaguje na Radek Čuda
Všetci sme boli kedysi mladí a sám som býval názorovo niekde inde. Keď som mal 18 rokov, tak som ohrozeniu klimatickou zmenou bezvýhradne veril. Faktom je, že sa kríza nedostavila a katastrofa sa nekoná. Prešlo takmer 40 rokov a moria nestúpli, púšte sa nerozšírili, ostrovy nie sú zatopené a zaľadnenie je stále rovnaké. Okrem toho som získal informácie o minulých zmenách, ktoré ma presvedčili že sa nedeje nič výnimočné. Som zvedavý čo na seba povie p. Rozária po 40 rokoch. Ale isté je že ak precitne tak mladí ľudia jej aj tak neuveria.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.5.2024 09:19
Daleko větší škody napáchal homo sapiens vůči Přírodě svoji agresivní a destrukční aktivitou živočišného druhu vůči globálnímu ekosystému.
Zcela se zatím neznámým zásahem vymkl jakékoli kontrole a bude jenom dobře dojde-li k jeho výrazné regulaci.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

17.5.2024 06:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
Hm teraz je otázka, či dôjde k regulácii Homo sapiens vplyvom Greendealu alebo vplyvom oteplenia alebo aj jedným aj druhým. Asi by boli lepšie priame opatrenia na zníženie pôrodnosti = osveta + dosptupná antikoncepcia.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist