https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektromobily-by-mohly-v-norsku-do-roku-2026-vytlacit-z-vrcholu-diesely
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektromobily by mohly v Norsku do roku 2026 vytlačit z vrcholu diesely

21.4.2024 01:30 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Norsku, které je průkopníkem v odklonu od automobilů se spalovacími motory, se mohou elektromobily stát do roku 2026 největší kategorií osobních vozidel. Do roku 2030 budou tvořit více než polovinu všech automobilů. S odvoláním na vydanou prognózu norské silniční federace (OFV) o tom informovala agentura Bloomberg. V severské zemi už čtvrtinu vozů pohání baterie a letos by podle OFV měly v počtu předstihnout vozy na benzin.
 

Posun k elektromobilům v Norsku je částečně způsoben štědrými pobídkami země. Norsko má 5,5 milionu obyvatel a chce se stát první zemí, která ukončí prodej nových benzinových a naftových aut, a to do roku 2025. Devět z deseti nově prodaných vozů na počátku letošního roku byly bateriové elektromobily.

Podle zmiňované prognózy mohou elektromobily do roku 2026 dosáhnout 36procentního podílu na celkovém trhu, tedy něco přes jeden milion aut. V tom případě by počtem překonaly dieselové (31 procent) i benzinové automobily (21 procent). Do roku 2030 budou elektromobily tvořit více než polovinu automobilů na norských silnicích, přičemž jen 24 procent vozů bude jezdit na naftu a 15 procent na benzin.

Federace OFV dále odhaduje, že v roce 2026 budou mít hybridní auta na trhu asi 12procentní podíl, který do roku 2030 klesne na přibližně devět procent.

Pokud by norský případ následovalo více zemí, celosvětová poptávka po ropě by mohla dosáhnout vrcholu dříve, než se předpokládalo. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) vidí nyní vrchol poptávky před rokem 2030 a automobily a dodávky se mají na poptávce po ropě podílet více než 25 procenty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

21.4.2024 19:26
Říká se "neříkej hop, dokud jsi nepřeskočil"
Odpovědět
pk

pepa knotek

22.4.2024 07:00
Norsko na štědré pobídky má, bodejť ne, když si Češi za norský plyn rádi připlatí. Hloupej kdo dává, hloupější kdo nebere.
Odpovědět
rb

r b

22.4.2024 14:43 Reaguje na pepa knotek
ved staci tak malo a mozeme sa mat ako v Norsku, navrtat par vydatnych ropnych poli a postavit par stoviek vodnych elektrarni z ladovcov
Odpovědět
LB

Lukas B.

22.4.2024 18:08
nojo. omezte lidem možnost volby a oni budou radostně vybírat ze zbylých možností. jako za socíku, vyberou si jestli jezdit trabantem, stodvácou nebo žigulem a na dovolenou na mácháč, na lipno nebo do tater. tohle postupem času začalo nasírat i skalní věřící komunisty.

anebo ten bonmot (nepamatuji si autora) - chovají-li se lidé nesmyslně, tak příčinou jsou pravděpodobně pitomé daňové zákony.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist