https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/etiopie-oznamila-ze-pokracuje-s-naplnovanim-sporne-prehrady-na-nilu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Etiopie oznámila, že pokračuje s naplňováním sporné přehrady na Nilu

7.7.2021 00:56 | KÁHIRA (ČTK)
Spor mezi Etiopií, Súdánem a Egyptem ohledně budované rozsáhlé vodní nádrže se táhne už roky.
Spor mezi Etiopií, Súdánem a Egyptem ohledně budované rozsáhlé vodní nádrže se táhne už roky.
Etiopie oznámila Egyptu, že pokračuje s naplňováním přehrady na Modrém Nilu, o kterou vedou země v oblasti dlouholeté spory. Káhira Etiopii sdělila, že tento krok odmítá, uvedly egyptské úřady. Etiopie začala poprvé vodní nádrž naplňovat v loňském roce, informovala agentura Reuters.
 

Pohled na přehradu dělí země, kterými Nil a Modrý Nil protéká. Podle Etiopie je přehrada zásadní dílo pro rozvoj hospodářství, protože má zemi zaručit levný zdroj elektrické energie. Země po proudu Nilu se ale vůči dílu staví odmítavě. Egypt se domnívá, že přehrada ohrozí zdroje vody z řeky. Země je na nich značně závislá. O svá vlastní vodní díla a bezpečnost etiopské přehrady se obává i Súdán.

Spor mezi Etiopií, Súdánem a Egyptem ohledně budované rozsáhlé vodní nádrže se táhne už roky. Etiopská přehrada má být největší hydroelektrárnou v Africe a země stavbu dokončuje. Mezi trojicí zemí se uskutečnilo mnoho jednání, některá pod záštitou mezinárodních organizací. Napětí ale opětovně vzrostlo, když Etiopie začala loni v létě přehradu plnit. Otázkou se má ve čtvrtek zabývat také Rada bezpečnosti OSN.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

7.7.2021 08:32
když se všichni dobře domluví spor o vodu být nemusí, naopak přehrada může přispět k lepšímu hospodaření s vodou ,ale zatopí se údolí kde je speciální klima a žije mnoho druhů živočichů,
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.7.2021 09:49
Výroba elektrické energie má být dvakrát tak vyšší, než její celková spotřeba v Etiopii, což znamená, že Etiopie ji může vyvážet. Kromě toho se zadrží velké množství vod,y která může napomoci rozvoji zemědělství v Etiopii. A ještě jedna věc - zohledňovaly Egypt a Súdán stanovisko Etiopie, když stavěly vodní díla na svém území?
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

7.7.2021 18:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nerozumim Vasi otazce. On snad Nil tece z Egypta do Etiopie? Vypar z Asuanske prehrady bude mit na klimat Etiopie vliv rovny nule. Vyznam by melo, kdyby Asuanska prehrada pred 60 lety, kdy se stavela prekazila tah nejakych stredozemnich lososu ci uhoru do trdlist v Etiopii ale o takovychto aspektech nic nevim
Odpovědět

Viktor Šedivý

11.7.2021 21:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zadrží se velké množství vody, stoupne odpar a lze očekávat i vyšší spotřebu, zejména pro zemědělství ... aby pak ještě měli v Asuánu co zadržovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist