https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-letos-chysta-klimaticky-zakon-ci-jednotnou-nabijecku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise letos chystá klimatický zákon či jednotnou nabíječku

30.1.2020 00:22 | BRUSEL (ČTK)
Nový klimatický zákon, migrační strategie či závazná pravidla pro zavedení jednotné nabíječky mobilních telefonů patří mezi návrhy, s nimiž letos hodlá přijít Evropská komise. / Ilustrační foto
Nový klimatický zákon, migrační strategie či závazná pravidla pro zavedení jednotné nabíječky mobilních telefonů patří mezi návrhy, s nimiž letos hodlá přijít Evropská komise. / Ilustrační foto
Foto | Jai79 / Pixabay
Nový klimatický zákon, migrační strategie či závazná pravidla pro zavedení jednotné nabíječky mobilních telefonů patří mezi návrhy, s nimiž letos hodlá přijít Evropská komise (EK). V pracovním plánu na letošní rok, který unijní exekutiva zveřejnila včera, jsou více než čtyři desítky většinou nelegislativních návrhů, které by měly v průběhu roku dostat k posouzení členské státy a Evropský parlament.
 

Zásadní prioritou komise jsou návrhy spojené s takzvanou Zelenou dohodou pro Evropu, které mají přispět k přechodu na klimaticky odpovědný způsob života. Komise podle dnes přijatého plánu předloží do konce března návrh zákona, který právně zakotví závazek dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Schvalování návrhu členskými zeměmi však nemusí být podle některých diplomatů jednoduché, neboť Polsko se zatím nezavázalo ke klimatické neutralitě a stejně jako další země požaduje od Bruselu finance na zmírnění sociálních dopadů zavírání uhelných dolů či renovaci nevyhovujících továren.

Komise chce v posledním čtvrtletí přijít i s návrhy zaměřenými na ekologičtější provoz letecké či lodní dopravy.

Druhou oblastí priorit komise je digitalizace a nové technologie. Vedle návrhu normy o digitálních službách, který chce EK předložit na podzim, se další iniciativy mají týkat dosud nespecifikovaných úprav nařízení o roamingu či pravidel pro letištní poplatky. Komise má v plánu ve třetím čtvrtletí navrhnout pravidla vyžadující zavedení jednotné nabíječky pro telefony, tablety a další mobilní zařízení. Brusel tento nápad, který se nelíbí firmě Apple používající nabíječky s odlišnou koncovkou, zdůvodňuje snahou snížit objem elektronického odpadu.

Mezi návrhy v sociální oblasti mají patřit zejména pravidla pro zavedení jednotné úrovně minimální mzdy, která zatím narážejí na odpor severských států. Komise chce letos předložit i společný systém pojištění nezaměstnaných.

Ve finanční sféře se zásadní návrhy mají týkat boje s daňovými úniky a praním špinavých peněz.

Poměrně velké množství většinou nelegislativních iniciativ zahrnuje zahraniční a bezpečnostní politika. Brusel hodlá do března přijít s novou strategií pro odblokování procesu rozšíření EU o balkánské státy, s nímž nesouhlasí několik států v čele s Francií. Komise chce v prvním čtvrtletí předložit rovněž "nový azylový a migrační pakt" s doprovodnými závaznými návrhy, který má reformovat nevyhovující migrační pravidla EU. Názory jednotlivých zemí na budoucí azylovou strategii jsou však natolik odlišné, že se očekává velmi složité schvalování jakéhokoli návrhu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

30.1.2020 17:54
Ty jednotné nabíječky vypadají jako rozumný nápad. Asi bude trochu boj, jestli mini nebo micro USB, ale cesta je už jasná, před deseti lety to ještě tak jednoznačné nebylo. Jen by se ještě mělo dočasně (DOČASNĚ!) nařídit, že nabíječka nesmí být součástí prodávané elektroniky, ale musí se nabízet a účtovat zvlášť. Nebo raději místo nařizování nabídnout prodejcům kteří to tak budou dělat nějakou výhodu. Třeba že by se za takový produkt neplatil recyklační poplatek.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist