https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-obnovu-turecka-po-zemetresni-podpori-miliardou-eur?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise obnovu Turecka po zemětřesní podpoří miliardou eur

20.3.2023 16:16 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | ibrak / Depositphotos
Evropská komise poskytne Turecku miliardu eur (24 miliard korun) na obnovu po ničivém zemětřesení z minulého měsíce, uvedla šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová na zahájení dárcovské konference na podporu obětí v Turecku a Sýrii.
reklama

 

Zemětřesení si v Turecku vyžádalo životy skoro 50 000 lidí, další tisíce lidí zahynuly v Sýrii. Šlo o největší přírodní katastrofu v této oblasti za poslední léta. "Miliony lidí jsou nyní bez domova a i v situaci vleklé zimy žijí ve stanech," řekla von der Leyenová na začátek konference. "Je třeba znovu postavit obytné domy, školy a nemocnice, a to podle nejvyšších standardů co do seismické bezpečnosti," dodala. Uvedla také, že je nutné pomoci i s tím, aby činnost mohly obnovit veřejné služby i různé firmy, aby si lidé znovu mohli vydělávat na živobytí.

Evropská komise vydá dalších 108 milionů eur na humanitární pomoc a základní obnovu v Sýrii. Sedmadvacítka s režimem syrského prezidenta Bašára Asada nemá diplomatické vztahy od roku 2011 kvůli občanské válce. Rozvojový program OSN (UNDP) nedávno uvedl, že škody způsobené zemětřesením v Turecku přesáhnou 100 miliard dolarů (asi 2,2 bilionu korun) a budou odpovídat devíti procentům letošního tureckého HDP.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

21.3.2023 06:46
To je v pořádku, musíme si pomáhat, ale doufám, že to vykšeftují za souhlas Turecka se vstupem Finska a Švédska do NATO.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist