https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/experti-kvuli-teple-zime-a-jaru-muze-byt-vos-vice-agresivnejsi-ale-nejsou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Experti: Kvůli teplé zimě a jaru může být vos více, agresivnější ale nejsou

14.8.2024 17:47 | PRAHA (ČTK)
Vosy mají při vysokých teplotách větší spotřebu energie a je pro ně snadnější získat cukry z nápoje, než soupeřit o nektar z květů s dalším hmyzem.
Vosy mají při vysokých teplotách větší spotřebu energie a je pro ně snadnější získat cukry z nápoje, než soupeřit o nektar z květů s dalším hmyzem.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | u278 / Flickr
Kvůli mírné zimě a nadprůměrně teplému jaru se letos vosí společenstva začala rozvíjet dříve. Říct, že jsou vosy přemnožené, ale s jistotou nelze, protože neexistují žádné databáze a chybí exaktní data, shodují se experti, které oslovila ČTK. Podle nich není prokázané, že by byly vosy agresivnější. Jsou spíše urputné. Ke svému přežití potřebují vodu a cukr, který snadněji získají z lidské limonády než z květů.
 
Podle Michala Perlíka z Entomologickém ústavu Biologického centra Akademie věd ČR (AV ČR) vosy zakládají svá hnízda na jaře "od nuly". "Čím více se jich povede založit, tím více jich vnímáme v létě. Pokud je mírná zima a průměrně deštivé jaro, tak založí hnízd hodně. Ještě pár týdnů jejich početnost asi poroste, neboť se blíží ke svému vrcholu," uvedl Perlík.

Většina vos, na které člověk narazí, patří mezi takzvané dělnice. Starají se o potravu pro larvy v hnízdě a nemnoží se. "Larvám nosí masitou potravu. Larvy mají zbytnělé slinné žlázy, kterými poté vylučují tekutinu s cukry a aminokyselinami, což olizují dělnice jako svoji potravu," vysvětlil Robert Tropek, který působí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a Entomologickém ústavu Biologického centra AV ČR. Mnohé larvy podle něj letos dospěly o něco dříve, což způsobil i brzký začátek jara, a vosám začala docházet cukerná složka jejich potravy.

Vosy se podle Tropka nyní dostávají do hypoglykemické fáze, kdy mají málo cukru a jsou po něm hodně lačné. "Tato fáze nastala o dva týdny dříve, proto jsou také otravnější o něco dříve, než bývá zvykem. Člověku se může zdát, že jsou agresivní. Nazval bych to spíš urputností. Agresivní ve skutečnosti nejsou, to by člověka bodly, jakmile by si připadaly v ohrožení," dodal. To potvrdil i Perlík, podle kterého mají vosy při vysokých teplotách větší spotřebu energie a je pro ně snadnější získat cukry z nápoje, než soupeřit o nektar z květů s dalším hmyzem.

Podle Jiřího Skuhrovce z Výzkumného ústavu rostlinné výroby je ale nesmysl, že by vosy měly málo jídla, protože pomrzlo hodně ovoce. "V tuto dobu většinou ještě krmí larvy ve svých hnízdech, což je jejich priorita. Ty potřebují proteiny a maso. Proto se nyní soustředí na lov housenek a much. Když se dokončuje vývoj budoucích trubců a královen, tak dělnice opouští hnízdo a už nemusí lovit. V tu chvíli jdou po sladkém, například na spadaných jablkách a hruškách," popsal.

Entomologové se shodují, že vosy mají zásadní význam v ekosystému. Jsou to hlavní predátoři bezobratlého hmyzu. Zároveň, ačkoliv méně než včely, přispívají k opylování květů.

V boji s vosami doporučuje Tropek zachovat klid. Na pohyb člověka vosa spíše reaguje, neboť ji zaujme a vnímá ho jako útočníka. Někteří lidé se podle Tropka snaží vosy odradit tím, že si pořizují makety sršních hnízd. "To stoprocentně nefunguje. Vosy vnímají makety jinak než my a rozhodně jim to sršní hnízdo nepřipomíná," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.8.2024 18:03
Včera večer byl v tv nějaký mladíček (vědec!-), porád koukal do "taháku" (mobil či pc), až s tím byl trapńoučký, jak neumí říct větu spatra. Spoléhá na odkazy, ale ty jsou často rozporuplné. Letos je opravdu vos a sršní několikanásobně více, než v průměrný rok. Jestli oscilace závisí jen na mírné zimě, či záleží též na množství matek, které byly loni úspěšně odchovány, toď otázka.

Vůbec nechápu, jak ve fázi dozrávání ovoce je údajné zpoždění s cukry, kdy se vosy dostávají do hypoglikemické fáze. Právě vyšší teploty zrání ovoce urychlují, což vosám svědčí. Agresivní nejsou, jen jich je viditelně více.
Odpovědět
Anyr

Anyr

14.8.2024 22:39 Reaguje na Karel Zvářal
No, a důchodci v diskuzích jsou zase tak toxičtí s tím, jak všemu na světě rozumí, i když o tom slyší prvně. Myslí, tedy vědí.
Stačí, aby je svět poslouchal, a je spasen.
Takže se to v té trapnosti minimálně vyrovná :)
A že jsou odkazy (asi jsi myslel zdroje) rozporuplné? No, už neexistuje jen "jedna pravda" schválená ÚV KSČ... (>.<)

Sršní je tu letos málo, vos taky, znatelně přibylo čmeláků a drvodělek, za celý rok mě ďobla jedna včela, do zátylku, spousta muchniček do nohou a pár ovádů a komárů všude možně.

Ovoce u nás letos není žádné.

PS: *facepalm* :D
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.8.2024 02:51 Reaguje na Anyr
:-)) Bukanýrova toxická klasika... Porovnávám situaci v budkách s celostátní statistikou hasičů a j. (např. předevčírem ve zprávách) a jsem v obraze i bez "expertů".

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/hasici-vosy-hnizda-likvidace.A240728_093927_domaci_mav
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.8.2024 03:11 Reaguje na Karel Zvářal
A k poznámce, že letos je několikanásobně míň klošů a ptačích blech se nikdo ze zdejších expertů nevyjádřil... důvod je jasný - nic nevygůglili a vlastní praxe veškerá žádná:-)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

15.8.2024 11:51 Reaguje na Anyr
Hochu, ona ta životní praxe a zkušenost je mnohdy nad vědecké bádání, víš? Samozřejmě, pokud se dotyčný vyjadřuje k tomu, čím se celý život zabýval. Pokud by byla ochota těmto lidem naslouchat, ušetřilo by se dost slepých uliček.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.8.2024 12:17 Reaguje na pavel peregrin
Děkuji, tak nějak to je. Ještě mohu dodat, že někde (pasáže lesa) vosy i sršně absentují, zatímco jinde (o pár set metrů dál) tvoří téměř až "nahloučné kolonie". Tady člověka napadne, kde najdou potravu, protože z lesa to mají daleko do sadů i ke včelínům. Je i dosti zavíječe, který vosy ničí, ale hodně hnízd sršňů zaniklo z nezjištěných příčin - asi úhyn matky v prvních týdnech péče o hnízdo. Naopak čmeláků je asi nejmíň za všechny roky, co budky sleduji. Budu zvědavý na příští sezónu, zda se z letošního "průseru" stačí zvetit. U hrabošů a myšic jsou divoké oscilace zcela běžně.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

14.8.2024 20:39
U nás je vos podstatně méně. Přičítám to mrazům, které zničily veškerou jejich obvyklou potravu - třešně, meruňky, broskve, ...
Takže révu ani nemusíme nijak chránit.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.8.2024 11:51
U nás v Budějcích na zahradě žádné otravné vosy nemáme, na Lipně jsme jich ale zažili tolik, že vůbec nepřipadalo v úvahu se občerstvit venku mimo chatku. Okna i dveře jsme museli důkladně utěsnit.

Na Lipně teď nedoporučuji koupání, je zamořené vodním květem (sinice). Pro rybáře ale zatím dobré, většinou vyplouvají na pramicích daleko od břehu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.8.2024 09:40
Dle statistik výjezdů hasičů je vos a sršňů více, ale vždy je rozdíl místo
od místa i v tak malé zemičce, jako jsme my. Poradím jednoduchou prevenci
na vosy a sršně. Nekupujte drahé lapače a návnady. Postačí skleněná a nebo
plastová čirá láhev a tu zavěsit blízko hnízda naplněnou z jedné třetiny
12 stupňovým světlým pivem. Včelám pivo nevoní a naopak vosy a sršně
přitahuje. Na vosy v dírách v zemi stačí zapálit v noci sirné knoty a
pak díru přiklopit starým hrncem. Oxid siřičitý pronikne do hnízda a
spolehlivě vše zahubí. Pro jistotu je dobré druhý den hnízdo vyplavit
vodou a zasypat hlínou. Sršní a vosí hnízda je nejlépe likvidovat nad
ránem, kdy jim vadí v pohybu chlad a ještě lépe je použít na znehybnění
hmyzu sněhový hasičák. Hezky je prve zmrazit a buď hnízdo odříznout
do papírového pytle a pak spálit a nebo ho vystříkat účinnou chemií.
Jako včelař jsem to už mnohým nespočet krát dělal a radil, ale pokud
je někdo kopyto, tak ať raději volá hasiče a zaplatí "specializovanou"
firmu. Úvozovky jsem napsal proto, že jsem zásah takovou firmou viděl
a málem jsem se potentoval smíchy, když to prováděli ve dvě odpoledne,
a když byla větší polovina hmyzu mimo hnízdo a postupně se naštvané
vracel ke zničenému hnízdu. Okolí bylo kvůli tomu nepřístupné do doby,
než na mou radu ten hmyz vychytali do těch láhví. S výjezdem to stálo
3500 Kč a použít mé rady, tak pár korun.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist