https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fiala-vlada-problemy-zemedelcu-resi-i-v-eu-napriklad-omezeni-byrokracie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fiala: Vláda problémy zemědělců řeší i v EU, například omezení byrokracie

24.2.2024 00:59 | PRAHA (ČTK)
Foto | Fotograf1978 / Wikimeda Commons
Vláda problémy zemědělců bere vážně a pracuje na jejich řešení, a to i v rámci Evropské unie. Premiér Petr Fiala (ODS) tak během své návštěvy rodinné farmy Hole ve Velkých Přílepech u Prahy reagoval na protesty českých zemědělců vůči politice EU. Česko podle něj usiluje na evropské úrovni o snížení zbytečné byrokracie pro farmáře nebo o omezení kontrol.Tento týden Evropská komise následně představila návrhy na zjednodušení administrativní zátěže pro zemědělce a další opatření, která mají zmírnit tlak, jemuž zemědělci čelí.
 

Silná regulace a byrokracie netěší nikoho, uvedl premiér. "Musíme pokročit v digitalizaci a snížit množství kontrol, aby se farmáři mohli věnovat své práci. A přesně na tom už ministerstvo zemědělství pracuje," řekl Fiala.

Připomněl, že ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) o požadavcích protestujících zemědělců jednal s eurokomisařem pro životní prostředí Virginijusem Sinkevičiusem a v pondělí se zúčastní mimořádného jednání ministrů zemědělství v Bruselu. Už na posledním jednání Česko předložilo návrh, ve kterém po Evropské komisi požaduje co nejrychlejší úpravu metodiky ke kontrolám, aby jich výrazně ubylo.

Výborný řekl, že s některými výhradami farmářů, které se týkají vysoké byrokratické zátěže nebo množství kontrol, souhlasí. Zopakoval, že cíle unijní Zelené dohody pro Evropu (tzv. Green Deal), proti kterým zemědělci také protestovali, musí být reálné.

K hranicím se Slovenskem, Polskem a Německem ve čtvrtek na protest proti politice EU vyjelo asi 3000 kusů zemědělské techniky. Farmáři protestovali také v centrech některých velkých měst. Do protestu se podle Agrární komory ČR zapojilo několik tisíc českých zemědělců. Prezident komory Jan Doležal označil situaci farmářů za "skutečně zoufalou".

Evropská komise zároveň ten den představila návrhy na zjednodušení administrativní zátěže pro zemědělce a další opatření, která mají zmírnit tlak, jemuž zemědělci čelí. Chtěla by mimo jiné zjednodušit některé podmínky, které musí farmáři v Evropské unii splňovat pro získání dotací, či snížit počet kontrol v zemědělských podnicích až o 50 procent. V pondělí se návrhy budou zabývat ministři zemědělství 27 členských států EU, kteří se sejdou v Bruselu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

24.2.2024 07:35
Proto i takovéto protesty mají význam, pokud jsou konstruktivní, reálné: nikoli odvolání vlády a vystoupení z EU nebo i úplné opuštění programu Green Dealu.
Jsou důvodem pro důrazný zásah ministra na půdě EU a pro dosažení změny.
Ministra je v tom nutno podporovat, aby změny mohly být prosazeny.
Základem je snížení byrokracie, omezení předpisů a rovné podmínky pro dotace. I když potřeby dotací jsou v každé zemi různé, důležitější jsou rovné podmínky v soutěži.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.2.2024 09:56 Reaguje na Honza Honza
ty protesty mají asi tak vypovídající hodnotu o udržitelnosti zemědělství, jako kdyby si Lední medvěd stěžoval, že nemá hnědý kožich, jen se přehodí barvy a jede se stejná utopie.
Někteří zemědělci by museli projít lobotomií, než by pochopili, že o tu úrodu se musí starat celostně s biologickými aspekty v rozmanitosti a v souladu k krajinou.
Odpovědět
sv

sv

24.2.2024 17:36 Reaguje na Honza Honza
I v mezinárodních smlouvách platí, že první slovo platí, druhé leze z gatí. Agent bureš podepsal green deal, z čehož vyplývají závazky, které už ČR nikdo nikdy ČR neodpáře.
Odpovědět
va

vaber

24.2.2024 09:03
farmáři mají problémy ,protože musí vyplnit nějaké papíry ,aby dostali peníze, to je byrokracie kterou musíme odstranit,
nejjednodušší by bylo, kdyby stačilo přijít s prázdnou taškou do banky a na čele mít nalepenou nálepku ,já jsem drobný sedlák a banka by vydala peněz co se do tašky vejde,
nyní chudáci nemohou hospodařit, protože musí vyplňovat papíry,
ať se naši vyjednávači vykašlou na metodiku a prosazují, aby v Evropě byly jednotné dotace, nebo žádné dotace ,
tím se jen deformuje trh a zvýhodňují někteří,
tomu však v EU říkají spravedlnost
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.2.2024 09:33 Reaguje na vaber
Ono by úplně stačilo, kdyby ty byrokratické požadavky byly v rozumné míře. Kdybyste viděl, jak složité je kolikrát to "papírování" a jak vás zpětně můžou za formální chybu nachytat a chtít vrácení peněz- vůbec se nedivím, že se mnozí na to vykašlou, protože než riskovat tahanice s vracením peněz, tak raději nic. jenže pak ty peníze chybí, to dá rozum, takže větší firmy si na dotační žádosti raději zjednají profesionální firmu, která se s tím zabývá. Až tam jsme to dopracovali.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.2.2024 10:00 Reaguje na pavel peregrin
přisát se na veřejné penězovody není zadarmo.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.2.2024 10:08 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Dotace do zemědělství považujete za přisání na penězovody? V tom případě to máte nějak popletené v hlavě. Na veřejné penězovody se přisávají neziskové organizace a veškeré politické strany. A dále se vás ptám- kdo asi tak myslíte, že veřejné finance vytváří? Státní sektor to asi nebude, viďte?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.2.2024 10:34 Reaguje na pavel peregrin
ty neziskovy jak píšete si nestěžují ale zemědělci. Argumentovat, tím, že " jestli si myslíte, že dostáváme dotace, tak se podívejte na druhé " je odvádění od tématu.



Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.2.2024 13:15 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Veřejné finance vytváří neziskovky a proto jsou neziskové, když vše odvedou veřejnosti.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.2.2024 13:55 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ještě aby si stěžovaly! To nejste opravdu schopný pochopit elementární ekonomiku? My vytváříme hodnoty, odvádíme daně, ale skutečné na rozdíl od celého státního sektoru, který sice také odvádí daně, ale na které mu soukromý sektor musel nejdřív vydělat! Takže na ty dotace máme plné právo, pokud už je to tak, že neexistuje spravedlivé ocenění komodit.
Odpovědět
Ra

Radek

25.2.2024 13:42 Reaguje na pavel peregrin
Pro takové jako jste vy je dotace na žádost o dotace. Firma po té za vás, vše vyřídí. Vy si požádejte, jinak se neuživíte. 😂
Odpovědět
sv

sv

24.2.2024 17:45 Reaguje na pavel peregrin
50 miliard eur ročně, které stojí tzv. společná zemědělská politika, která je zcela nekonkurenceschopná například té americké či ukrajinské, nic jiného než přisátí není, popletenče. ROzumný krok ze strany EU je jen jeden. zrušit to všechno od základů (včetně úchylných regulací GMO) a okamžitě ratifikovat MERKOSUR a TTIP. Jinak se diktátu nejen francouzských, italských, polských a českých levičáckých vyplňovačů formulářů jezdící si po městě s traktory za miliony a vyspávajících obilí skutečných zemědělců na koleje, nezbavíme.
Odpovědět
pk

pepa knotek

25.2.2024 17:38 Reaguje na sv
na ukrajině se žádné standarty při pěstování nedodržovaly ani v minulosti natož teď, mimo jiné i proto jsou levnější, co dovoz suroviny to kvalitativní průšvih - do potravin v žádném případě, jen na průmyslové zpracování (MEŘO, biolíh apod.)
Odpovědět
sv

sv

25.2.2024 18:17 Reaguje na pepa knotek

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
pk

pepa knotek

25.2.2024 19:58 Reaguje na sv
kolik vlaků a kamionů si na ukrajině koupil a komu si je prodal ty blouznivče
Odpovědět
sv

sv

2.3.2024 16:23 Reaguje na pepa knotek
Koukám, že puťkově podržtašce nejdou pod nos fakta.
Odpovědět
sv

sv

2.3.2024 16:39 Reaguje na pepa knotek
Takže znova udavači. Realitou je, že jediný průšvih je tvoje inteligence, a neschopnost místních vyplňovačů žádostí o dotace být konkurenceschopní skutečným zemědělecům. Byl zaznamenán JEDINÝ nález nepovoleného pesticidu v ukrajinském obilí, přičemž se jednalo naprosto o mikroskopické množství a navíc zmíněný pesticid byl ještě před pár lety v EU zcela legální a evropští tzv. zemědělci hystericky bojovali proti jeho zákazu, s tím že je neškodný. Teď hystericky bojují proti ukrajinskému obilí, které je levnější a kvalitnější než co produkují sami, nikoli proto, že by něco obsahovalo, ale proto, že jim za to platí zločinci z kremlu.
Odpovědět
sv

sv

24.2.2024 17:38 Reaguje na pavel peregrin

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.2.2024 19:18 Reaguje na sv

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

24.2.2024 20:21 Reaguje na pavel peregrin

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
pp

pavel peregrin

25.2.2024 13:39 Reaguje na sv

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

25.2.2024 18:12 Reaguje na pavel peregrin

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

24.2.2024 12:33
Určite bude zriadený nový úrad na zníženie byrokracie.
Odpovědět
kk

karel krasensky

24.2.2024 17:07
Fialová vláda problemy neřeší,ale vytvaří
Odpovědět
sv

sv

24.2.2024 17:46 Reaguje na karel krasensky

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

2.3.2024 16:40 Reaguje na karel krasensky
Nikoli to pouze udavači krasenskemu tlačí na palici burešovy půlky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist