https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francie-zazila-nejchladnejsi-dubnovou-noc-od-roku-1947-vinice-jsou-v-ohrozeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francie zažila nejchladnější dubnovou noc od roku 1947, vinice jsou v ohrožení

4.4.2022 13:01 | PAŘÍŽ (ČTK)
Francie zažila nejchladnější dubnovou noc od roku 1947, rekordy padly v několika měřících stanicích. Extrémní chlad zasáhl většinu území. Nejnižší byly teploty v oblasti Champagne, vyhlášené šumivým vínem, kde naměřili minus devět stupňů. V ohrožení jsou tak nejen vinice, ale zejména nakvetlé ovocné stromy. S odvoláním na údaje meteorologů o tom informovala agentura AFP.
 

"Mráz zasáhl 90 procent území a v různých oblastech měl rozdílnou intenzitu," uvedl meteorolog Patrick Galois. "Teplota v noci rychle klesla a pak opět rychle stoupla," doplnil. Vlny mrazu mohou přijít i v noci na úterý, varují meteorologové.

Mrazů se obávají zejména pěstitelé vína a ovoce, v největším ohrožení jsou podle BFM TV třešně, broskve, jablka nebo například kiwi. Zemědělci se mrazu brání stavěním zábran, zapalováním ohňů nebo vodním postřikem pro ochranu květů. Cílem je zabránit tvorbě ledových krystalků, které by při východu slunce fungovaly jako lupa a popálily poupata.

"O zemědělské katastrofě můžeme mluvit při teplotách mezi minus třemi a minus šesti stupni, které vedou ke ztrátám 50 až 100 procent (úrody) za jednou noc," upozornil agroklimatolog Serge Zaka stanici BFMTV.

Ukazatel celonárodního teplotního průměru vznikl v roce 1947. Dnes v noci byl průměr minus 1,5 stupně, předchozí rekord byl jen o desetinu vyšší a padl 12. dubna 1986, píše na twitteru Météo France.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VM

Vladimir Mertan

4.4.2022 14:11
No nič, katastrofálne prejavy oteplenia môžu byť rôzne.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

4.4.2022 19:45
Ovocinári na Slovensku už 4 rok po sebe pália v sadoch tisícky veľkých sviec aby zachránili aspoň časť úrody. Minulý rok v apríli ich museli páliť celý týždeň - práve to dávajú v správach na STV 1.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist