https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gazprom-si-na-ctvrtek-zarezervoval-nizsi-kapacitu-pro-tranzit-pres-ukrajinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gazprom si na čtvrtek zarezervoval nižší kapacitu pro tranzit přes Ukrajinu

28.7.2022 01:36 | KYJEV/MOSKVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruská státní plynárenská společnost Gazprom si na čtvrtek pro tranzit plynu přes Ukrajinu zarezervovala méně než čtvrtinovou kapacitu ve srovnání se středou. Provozovatel ukrajinského tranzitního systému uvedl, že Gazprom si zarezervoval kapacitu pro přepravu deseti milionů krychlových metrů, zatímco na dnešek to bylo 42,2 milionu.
 

Od května se přes Ukrajinu dostává do Evropské unie zhruba o třetinu méně ruského plynu než předtím. Ukrajina totiž rozhodla, že přestane umožňovat Gazpromu tranzit ruského plynu přes stanici Sochranovka, jeden ze dvou tranzitních bodů na ukrajinském území. Zdůvodnila to invazí ruských vojsk.

Dodávky ruského plynu prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 do Německa ve středu v souladu s pondělním oznámením Gazpromu klesly na 20 procent z dosavadních 40 procent kapacity potrubí. Rusko omezování dodávek zdůvodňuje evropskými sankcemi, které zpozdily opravu turbíny pro plynovod. Mluvčí německé vlády hovoří o mocenské hře, argument s turbínou odmítá. Nord Stream 1 je hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do Evropské unie.

Náměstek šéfa Gazpromu Vitalij Markelov uvedl, že podnik stále neobdržel turbínu od německé společnosti Siemens Energy, která měla opravu na starosti. Siemens Energy v reakci na tato slova uvedl, že Gazprom nejprve musí poskytnout celní dokumenty, které by dovoz turbíny do Ruska umožnily.

"Doprava turbíny by mohla začít okamžitě. Německé úřady poskytly všechny dokumenty potřebné pro export. To, co chybí, jsou nicméně celní dokumenty pro dovoz do Ruska. Ty musí jako zákazník zajistit Gazprom," dodal německý podnik. Ten opravu turbíny zajistil v Kanadě.

Státy Evropské unie se v úterý kvůli problémům s dodávkami z Ruska dohodly na pravidlech omezení spotřeby plynu pro nadcházející topnou sezonu.

Italský ministr pro ekologickou transformaci Roberto Cingolani uvedl, že Itálie by se v případě úplného zastavení ruských dodávek mohla na konci této zimy potýkat s nedostatkem plynu. Při současném vývoji dodávek by se podle ministra mělo Itálii podařit do října naplnit zásobníky na 90 procent kapacity. V případě úplného zastavení dodávek ruského plynu by pak zásobníky zajistily v Itálii dostatek plynu do února.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (77)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.7.2022 06:15
Nejistota v rámci EU vede k určitým třenicím mezi jednotlivými členskými zeměmi, přestože ty zůstávají oku zběžného pozorovatele skryty za líbivými proklamacemi o evropské solidaritě.
Nicméně třeba nejmenovaný německý představitel agentuře Bloomberg řekl, že v případě závažné plynové krize v EU by tato solidarita mohla být rychle pryč. Německo se tak snaží plynem předzásobit, bez ohledu na ostatní. Tento německý postoj naštval některé jiné země EU, neboť Němci nákupem plynu pro vlastní předzásobení šponují jeho cenu ještě výše.

Za růstem cen plynu v EU tak není jen uvedený přístup Kreml, ale i masivní nákupy Německa. Německo na nákup plynu vyčlenilo 15 miliard eur, tedy takřka 370 miliard korun.
/Lukáš Kovanda: Solidární EU? Nic než fráze. Němci šponují cenu plynu/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 07:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Proč se nemůže každý předzásobit plynem úplně stejně, jak to dělal každý rok?
Předzásobit se chce každý a pojem "bezohledně" mi připadá jako z kremelské demagogie, protože bytostným zájmem Kremlu je, aby se EU dohádala a vy jste jeho hlásná trouba.
Němci cenu nešponují, to je zase naopak. Oni určitě piští nadšením, že musí platit majlant, že? Tu cenu může šponovat pouze dodavatel.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.7.2022 09:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Vezměte pytel hrušek, namalujte tak 200Kč/kg a běžte na tržnici. Nikdo si nekoupí ani stopku.
Vaše tvrzení "cenu může šponovat pouze dodavatel" vás usvědčuje z neznalosti základních ekonomických zákonů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 10:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud má někdo přirozený monopol (a nemusí být ani stoprocentní), tak s cenou může silně cvičit. To vidíme přece zcela jasně.
Jediné řešení je se toho monopolu zbavit a prakticky za jakoukoliv cenu, to probíhá přece taky.
Odpovědět
kk

karel krasensky

28.7.2022 11:56 Reaguje na Pavel Hanzl
pane Hanzl.Vy jste mladý,nevyzralý,emočně nevyrovnaný člověk bez žívotních zkušenosti a nadhledu.Až dospějete tak jako pan Winkler a já snad získate určity nadhled,kritické myšlení posoudíte vzniklou situaci jinak.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 12:24 Reaguje na karel krasensky
Například uvěřím ruským demagogiím, že bude nejlepší, když budeme součástí nacistické Třetí Říše v daleko horším, tj. ruském provedení. Děkuji, už jsme blul.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 12:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Napište, proč se nemůže každý Evropský stát předzásobit plynem na zimu tak, jak to dělal vždycky.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.7.2022 16:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Protože plynu Herr Hanzl, je zapotřebí o mnoho víc než v minulosti .
Postarali jste se o odstavení uhelek , OZE vysázeli jak fazolí na jaře, a nasměrovali dominantně trubky k RF. (zásluha Reichu) s tím, že ZP vykompenzuje :
a) uhelky a jádro
b) výpadky OZE

Teď nemáte ani uhelky, ani jádro ani ZP. Zbyly vám jen OZE a oči pro pláč.

Už jste v obraze ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 17:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zkuste nějak doložit, že plynu je potřeba daleko více, než třeba v roce 2020. Na žádném grafu jsem to neviděl, naopak loni to šlu už dolů. A letos extra. Všude píšou, že Rusi dodali do Evropy max. 40% co loni.
Kolik jsme odstavili uhelek a nahradili je OZE? Kolik trubek jsme natáhli do RF?
My teda nemáme ani uhelky, ani jádro.
Už jste na vrcholu, to je Lavrov.
"Nechceme napadnout žádnou zemi, Ukrajinu jsme taky nenapadli".
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.7.2022 21:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak se podívejte na tohle: https://www.iea.org/data-and-statistics/data-browser?country=WORLD&fuel=Energy%20supply&indicator=TESbySource
Celosvětově je zemní plyn nejrychleji rostoucí energetická komodita ze všech. To dokazuje že "plynu Herr Hanzl, je zapotřebí o mnoho víc než v minulosti."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 06:41 Reaguje na Emil Novák
Vy si děláte ze mě čurinu, to od vás není hezký.
To jako chcete, aby Rusko přes NS1 zásobovalo celý svět plynem? Co kdyby dodávalo stejný objem, jak v roce 2020? Nestačilo by to Evropě bohatě?? A zvláště Německu (a nám?)
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.7.2022 07:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, napsal jste "Zkuste nějak doložit, že plynu je potřeba daleko více, než třeba v roce 2020". Odkaz ukazuje, že spotřeba plynu celosvětově dlouhodobě roste, dokonce ze všech zdrojů nejvíc. Tak si nechte ty nekonečné pindy a hloupé argumentační fauly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 09:49 Reaguje na Emil Novák
To fakt není možný.
Pro země, které Rusi zásobují NENÍ POTŘEBA nijak zvyšovat dodávky plynu, stačily by stejné, jak v roce 2020.
Napište si to někam a zkuste si to číst tak dlouho, než to pochopíte.
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.7.2022 10:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Ve vašem dotazu nic o zemích, "které Rusi zásobují", nebylo, tak se uklidněte. Dokazuji že celosvětově poptávka po plynu neustále roste, daleko rychleji než ostatní ostatní zdroje. A jak rostla spotřeba plynu pro výrobu elektřiny v Evropě v posledních letech je vidět třeba zde, a to je v tom covid, který poptávku ještě v posledních letech snížil: https://energy-charts.info/charts/energy/chart.htm?l=en&c=EU&chartColumnSorting=default&interval=year&year=-1&legendItems=00000000000100000000000&stacking=stacked_absolute&timeslider=1
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 10:25 Reaguje na Emil Novák
Poptávka po plynu roste všude, především v Evropě. A Gazprom nechává prázdný Jamal i NS1, přes Přátelství jde dlouhodobě kulový. A na Jamalu už neví co s plynem.
Fakt vám to nepřipadá jako úplně mišuge situace?
Já vím, může za to grýndýl.....
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.7.2022 10:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Přestaňte mi laskavě neustále něco podsouvat, Hanzle. Nic o tom co je nebo není "mišuge situace" jsem nepsal, stejně jako za co může nebo nemůže "grýndýl". Pouze vyvracím vaše nesmysly konkrétními daty, na což jako obvykle nemáte jinou odpověď než další argumentační fauly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 10:40 Reaguje na Emil Novák
Vy to máte těžký. Nechápete o co jde a váš jediný argument je nějaký článek o něčem, co s tím možná souvisí a nebo nesouvisí a nikdo to nepopírá.
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.7.2022 10:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak ještě že si každý může udělat vlastní obrázek o tom, co tu kdo nechápe a kdo tu píše věci které s předchozím příspěvkem nesouvisí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.7.2022 07:16 Reaguje na Emil Novák
Výborný web, děkuji. Zajímá nás Evropa, kde máme tu krizi. Tam spotřeba plynu skutečně od roku 2015 stoupla, jenže v Německu, které to přece zavinilo, nikoliv. Maximální byla v 2008 (67 TWh), pak to šlo dolů 2014 - 15 (30 TWh), pak nahoru do r.20 (57 TWh).
Co to teda znamená? S různými vlivy se spotřeba mění, ovšem příčina téhle krize to NENÍ!!
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.7.2022 09:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Znamená to jedině, že jste si účelově vybral nějaké roky které se vám hodí do krámu, ale s Energiewende nemají nic společného. Když vezmeme roky od začátku Energiewende v roce 2000, tak je jasně vidět, že spotřeba plynu v Německu vzrostla, přestože celková spotřeba energie v Německu klesala. Kdyby tedy Němci (a platí to i pro celou EU) iracionálně neupřednostňovali likvidaci domácích zdrojů energie jako uhlí a jádro na úkor zvyšování závislosti na dovozu zemního plynu, k žádné takové krizi by nemuselo dojít.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.7.2022 13:34 Reaguje na Emil Novák
To je tvrzení zcela nesmyslné. Začátkem století sice vzrostla, ale od roku 08 jen kolísá. Pokud by se rozjel nějaký rychlý nárůst spotřeby tak, že by na Jamalu nestačili těžit (což se mohlo stát třeba po spuštění NS2), tak to chápu. Ale nic takového se nastalo. Jaký je teda důvod toho zaškrcení?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.7.2022 13:38 Reaguje na Emil Novák
Pokud by tu vzrůstající spotřebu plynu kryl dovoz z neruských zdrojů, žádná krize by nenastala.
Čistě logicky tak vychází, že příčinou není zvýšená spotřeba, ale ten Ruský zdroj. Pokud by byla spotřeba nižší, Putin by plyn nazaškrtil? Není důvod, takže zaškrtil, protože ta příčina je jinde.
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.7.2022 14:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Další a další nekonečné pindy snažící se zakrýt předchozí nesmysly odváděním řeči na téma jiné - nereaguji.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.7.2022 21:07 Reaguje na Emil Novák
Šak nemůžete. Bavíme se o energetické bezpečnosti a o vzniku krize, to není tabulka, kde jsou dvě čísla nahoře a dvě dole.
K tomu je potřeba pochopit význam těch čísel...čus
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.8.2022 15:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Dyť vám pan Novák napsal ... "Kdyby tedy Němci (a platí to i pro celou EU) iracionálně neupřednostňovali likvidaci domácích zdrojů energie jako uhlí a jádro na úkor zvyšování závislosti na dovozu zemního plynu, k žádné takové krizi by nemuselo dojít."

Že vy jste trumbera a nechápete to, za to on už fakt nemůže.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 17:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud to my, vezmu na Německo, tak tam je zcela podstaný údaj, celková spotřeba plynu od roku 1990. To je tabulka 3. Je to prakticky pořád 26%.

Co je to "plynu je potřeba o mnoho víc"?

Němci brali z Ruska 40% plynu trvale a Putin je podrazil. Může za to grýndýl a OZE.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-cesi-maji-sanci-plynovou-krizi-prezit-bez-katastrofy-kdyz-zacnou-setrit-209408
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.7.2022 18:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, jste ubohý lhář !!!

Před pár dny jsem vám tu doložil vývoj spotřeby plynu a vývoj výroby elektřiny z plynu.

Dneska tu opět lžete o již vyvráceném.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 21:44 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tohle samozřejmě vím, jen mi není jasné proč člověk, který kupuje plyn je za viníka průšvihu, když ho gauner podrazí.
Energetického plynu se sptřebuje víc, ale celková bilance je pořád stejná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 21:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Graf číslo 3.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.7.2022 22:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, v Německu roste i celková spotřeba plynu !

To byla další část toho, co jsem vám doložil.

Nikdo tu neobhajuje viníka v Kremlu, ale v případě Německa nelze mlčet nad tak zásadními chybami, kterých se v energetice dopustilo a Putinovi vše velmi ulehčilo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 06:42 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ty "zásadní chyby" jsou jen jedna: věřili gaunerovi, že je nepodrazí.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.7.2022 07:34 Reaguje na Pavel Hanzl
To možná ve vaší prázdné hlavě, kde vám v ní v Polsku téměř pořád foukalo...

Zásadní chyba byla, že se vykašlali na energetickou bezpečnost, odstavují vlastní zdroje a ty nahrazují plynem závislým na dovozu.
Vaše ideologické dojmy si nechte do Černovic na terapii se svým lékařem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 06:50 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy berete vodu z městského vodovodu, jste na něm stoprocentně závislý a oni vám tu vodu zarazí.
A začnou kdákat to, co vy. Že jste udělal "zásadní chyby", když jsi se dal na vegetariánskou stravu a tím spotřebujete o pár litrů vody víc. Že se vám narodilo děcko a spotřeba šla taky nahoru atd. atd. atd.
Chápete vůbec debilitu vašich paraargumentů? Já vím, ani ťok.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.7.2022 07:36 Reaguje na Pavel Hanzl
:-))), předvedl jste přirovnání zcela mimo mísu, klasická demagogie.



Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 09:51 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vymyslete lepší.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.7.2022 13:31 Reaguje na Pavel Hanzl
V demagogii nemáte konkurenci.
Lepší demagogii nevymyslím :-)))

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.7.2022 14:12 Reaguje na Pavel Hanzl
"Vy berete vodu z městského vodovodu, jste na něm stoprocentně závislý a oni vám tu vodu zarazí."

... tak pokud jste si předtím zasypal studnu, tak jste prostě blbej:-)))

Což je přesně případ Německa.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 15:27 Reaguje na Svatá Prostoto
Německo bere té vody už 30 let pořád stejně, protože žádnou studnu nikdy nemělo.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.7.2022 16:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Mělo Hanzle, jen vy jste to nepochopil...

Mělo uhlí a mělo jádro, to byla ta zmiňovaná studna.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 17:29 Reaguje na Jaroslav Studnička
A místo toho nastavěli terrawatty v OZE.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.7.2022 17:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Které jim jsou ale v daném období k ničemu, proto ta závislost na plynu demagogu Hanzle...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 20:20 Reaguje na Jaroslav Studnička
Po stopadesáté a snad naposled: žádná závislost na plynu se v Německu nezvýšila. napište si to někam.
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.7.2022 20:37 Reaguje na Pavel Hanzl
A postopadesáté a určitě ne naposled: zvýšila, důvody jsme vám tu již mnohokrát zopakovali, žádné protiargumenty jste nenašel a pořád si melete svou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.7.2022 14:40 Reaguje na Emil Novák
Pošlete mi odkaz na seriózní graf.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.7.2022 19:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Zvýšila, těch grafů už jste dostal několik, ale klidně vám ho zopakuji: https://www.iea.org/data-and-statistics/data-browser?country=GERMANY&fuel=Energy%20supply&indicator=TESbySource
Jak z grafu můžete vidět, od roku 2000, kdy začala Energiewende, došlo k výraznému poklesu spotřeby domácího uhlí a domácího jaderného paliva, spotřeba plynu se ale naopak zvýšila, tj. její podíl na celkové spotřebě vzrostl. Konkrétně z 21 % na 27 %. Napište si to někam.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.7.2022 07:32 Reaguje na Emil Novák
Tady je to vidět ještě lépe, od roku 1990 šla spotřeba plynu stále mírně nahoru, 08 byl maximum 15 minimum 20 nárůst, ale nižší.
A příčina krize??
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.7.2022 09:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Co sem zase motáte nějaké roky 1990, 2008 a 2015, vy demagogu? Energiewende nemá nic společného ani s jedním z těch roků a graf jasně ukazuje, že jste opět lhal, když jste tvrdil, že "žádná závislost na plynu se v Německu nezvýšila."
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.8.2022 15:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Cywe, vy fakt jděte k vočnímu.

Graf jasně ukazuje, že u plynu bylo max bylo 2006, ne 2008. Minimum pak bylo 2014, s minulým stoletím jděte někam, od té doby to šlo opět nahoru ... víceméně, třeba 2018 byl mírný pokles.

Co je ale teď nejpodstatnější, z grafu je jasně patrné, že klesá výrazně jádro a uhlí a PODÍL plynu na celkové spotřebě narůstá.

Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.7.2022 08:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to lžete, ale chápu že analfabet jako vy není schopen rozpoznat uvedena fakta.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.7.2022 07:34 Reaguje na Jaroslav Studnička
Přestaňte kdákat a urážet a z těch grafů, které sem dal pan Novák, vymudrujte příčinu té krize. Když maximum spotřeby bylo v roce 2008.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

31.7.2022 09:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Analfabet není urážka, to je konstatování stavu jedince...což ve vašem případě a výše uvedených nesmyslů je zcela relevantní.

Evidentně ani v grafech neumíte číst. V roce 2008 žádná maximální spotřeba nebyla.





Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.7.2022 10:27 Reaguje na Jaroslav Studnička
Bum plác. Podívejte se do obou grafů.
rok 2008 67 TWH, rok 2020 57.
Kdo tam neumí číst? Co vy z toho vymudroval?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

31.7.2022 11:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Diskuze je o spotřebě nikoliv o vyrobené elektřině.

Viz váš text: "Když maximum spotřeby bylo v roce 2008."

Tedy opět jste se trefil do vlastní nohy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.7.2022 13:14 Reaguje na Jaroslav Studnička
Přečtěte si to po sobě znovu. Diskuse je o spotřebě a vy mě pérujete, že píšu "maximální spotřeba....", fakt vám nehrabe?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

31.7.2022 13:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Konečně jste pochopil, že diskuze je o spotřebě !!!

Pak ale příště nepiště o vyrobené elektřině (netto) z plynu, viz příspěvek:
"Podívejte se do obou grafů.
rok 2008 67 TWH, rok 2020 57."

To jsou dvě zcela odlišné hodnoty !!!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.7.2022 13:41 Reaguje na Jaroslav Studnička
V grafu píšou supply, tj. dodávka, nikoliv výroba (production).
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

31.7.2022 13:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Vaše uvedené hodnoty 67 TWh a 57 TWh jsou hodnoty vyrobené elektřiny (netto).
To se spotřebou nemá absolutně nic společného.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.7.2022 21:09 Reaguje na Jaroslav Studnička
V grafu píšou supply.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.7.2022 18:46
V Německu jde do tuhého. Žádná teplá voda, vytápění na 19 stupňů.

V Hannoveru, hlavním městě spolkové země Dolní Sasko, se už ve sportovních halách, tělocvičnách či městském bazénu neosprchujete teplou vodou. Městské lázně už navíc nebudou vytápěny plynem, přestanou tryskat fontány a veřejné budovy jako radnice, muzea či další památky už nebudou v noci osvětleny.

Mnichov - to samé .

Green Deal jak vystřižený v praxi . Do ČR to pochopitelně dorazí také jen jinou formou.

Vždy jsem byl skeptický k těm zeleným skokům do světlé budoucnosti v provedení made in Germmany. Jsou to blázni.
Ale pan Hanzl je neskutečně zbožňuje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 21:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Němci jsou ukáznění a preventivně si zvykají na problémy. To byla vždycky německá silná stránka, protože už je nic nepřekvapí, protože ví, proč to nastalo.
Hloupý čecháček povalí horkou vodu všude a bude nadávat na Brusel a všechny čerty, a zrazu plesk!!
Je to celé v čeřenu, nemá ani na chleba.
A čecháček bedáká, jak ho všichni zradili a jak mu nepomohli.

Tohle je jeden z hlavní důvodů, proč budeme vždy jen votroci, především Vinkler a jaho krevní skupina.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.7.2022 14:13 Reaguje na Pavel Hanzl
"Hloupý čecháček povalí horkou vodu všude ..."

... hloupým čecháčkem zjevně myslíte sebe, že?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.7.2022 07:38 Reaguje na Svatá Prostoto
Ne. Tím pojmem myslím lidi, kteří mají vše naopak a myslí si, že za tuhle energetickou krizi může grýndýl a "katastrofální německá energetika".
Tím, že nepochopí ani to nejzákladnější, odsuzuje se do pozice celoživotního votroka.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.8.2022 15:42 Reaguje na Pavel Hanzl
To jsou zase kecy. Ti dle vás hloupí čecháčci sami od sebe, bez nějaké agitky EU věrchušky, snížili za prvních 5 měsíců tohoto roku spotřebu plynu o víc jak 15% ... vy "povalí horkou vodu všude". Jak na tom byli za stejné období ti vaše milovaní Němci?

Vy byste fakt potřeboval pár facek jak sůl.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.7.2022 08:42
Je až neskutečné, že stále reagujete na výplody jednoho provokatéra a že
máte chuť mu opakovat stokrát opakované. Copak nevidíte, že mu děláte
radost, že je neustále centrem pozornosti a to ho povzbuzuje k dalším
reakcím na fakta a reálné myšlenky? Nechte ho blábolit bez odpovědi a
jeho to časem přestane bavit, jako kdysi jednoho blba v naši hospodě.
Zprvu jsme neodpovídali na jeho kydy, později jsme ho vykázali do kouta,
když nám skákal do řeči. Pak mluvil v koutě sám se sebou a nakonec to
vzdal a mluvil sám se sebou pouze doma. Hospodský mu dal na výběr buď
pivo a být potichu a nebo jít domů. Podobně se k němu zachovala rodina
i sousedé a měl pověst podivína mluvící sám se sebou, což se mu asi
líbilo, neboť měl stále pravdu stejně jako zdejší nejpilnější diskutér.
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.7.2022 09:35 Reaguje na Břetislav Machaček
Chápu Vás, ale nepovažuji to za funkční strategii. To je přesně strategie trollů jako Hanzl, odradit ostatní od vyvracení jeho lží ověřitelnými fakty. Tím spíš by měl pocit že vítězí a může beztrestně šířit ještě více lží.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 09:54 Reaguje na Emil Novák
Já šířím jen jednu "lež": za energetickou krizi v Evropě může Putin plynovým vydíráním.

Zvláštní je, že všichni kdákají neskutečné vagóny kdáků, ale NIKDO nijak nedokázal, že nemám pravdu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.7.2022 10:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak namátkou třeba tady:
Hanzl: "Taky to za ty ceny nikdo nekupuje."
Patria: "Rusko omezilo svoje dodávky zemního plynu do Evropy a Uniper, který je největším německým kupcem ruského plynu, musí palivo nakupovat na spotovém trhu za vyšší ceny."
Hanzl: "Sorry jako, asi zo fakt někdo kupuje, ovšem je už v bankrotu."
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dodavky-plynovodem-nord-stream-1-klesly-nemecko-mluvi-o-mocenske-hre#dis-id-474aadc11d458923508f53abce88424d
A takhle tu lžete prakticky pořád.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 11:44 Reaguje na Emil Novák
Hnidy pícháte úspěšně. Co tak napsat, kdo způsobil podle vás tuhle energetickou krizi?
Moc makačka na bednu.
Co tak odpovědět na příspěvek dole?
Asi úplně mimo....
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.7.2022 11:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Obrázek o tomto trollovi si každý udělá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 10:44
Tady jsou nejlepší energetici světa a zajímala by mě jedna věc: celé naše plynárenství patří Němcům. Ale naše vláda vyjednává, zamlouvá kapacity v terminálech i roury v Holandsku, plní zásobníky, oživuje STORK 2 atd. atd.
Jak to vůbec může dělat, když nám nepatří ani roura? A hlavně proč? Ať se starají Němčouři, ne? V jaké pozici tam vláda funguje?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.7.2022 14:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Už zase ... "... celé naše plynárenství patří Němcům."

Aneb trouba Hanzl opět v akci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 15:34 Reaguje na Svatá Prostoto
"O prodeji českého plynárenství, tedy Transgasu a distribučních společností, začala jednat vláda Miloše Zemana (ČSSD), která Transgas prodala německé společnosti RWE za 4,1 miliard eur (tehdy asi 125 miliard korun)."

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/nku-doporucil-ministerstvu-prumyslu-zrusit-statni-podnik-cpp-transgas-40384155#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=KvxzOxgb1Jp-202201170833&dop_id=40384155&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.8.2022 15:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže Pražská plynárenská patří Němcům, jo? To byl zastupitelstvu někdo říci:-))). A chudák Komárek asi taky neví, že mu třeba MND nepatří ... ledy by byl skrytý Němec:-).

Že z T-gasu udělá nějaký pisálek plynárenství je sice smutné, ale tomu může věřit jen brněnská lopata s učňákem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2022 11:35 Reaguje na Svatá Prostoto
Komu co dnes patří netuším, přeprodává se cokoliv komukoliv. Ale distribuci plynu i hlavní infrastruktutu pro celou ČR vlastní RWE - innogy, my, jako stát z Gazpromem žádnou smlouvu nemáme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.8.2022 09:08
Všimněte si data. 3.1.2022, dávno před válkou. A pak že za to můžou sankce cha cha.
"Ruský plynárenský gigant Gazprom loni nesplnil svůj vlastní, konzervativní cíl pro vývoz plynu do Evropy a Turecka. Vyplývá to z výpočtu agentury Bloomberg, které vycházejí z údajů od firmy. Snížený tok plynu přispěl k nejhorší krizi v dodávkách energie na evropském kontinentě za poslední desetiletí."
https://oenergetice.cz/plynarenstvi/bloomberg-gazprom-vyvezl-do-eu-a-turecka-mene-plynu-nez-se-zavazal
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.8.2022 15:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Sankce mohou za to, že to Rusové ještě víc dusí. A i příčnou toho stavu, o kterém se v článku píše, je vědomě, a blbě, vypěstovaná závislost EU na levném ruském plynu.

Protože právě dodávky levného ruského plynu byly nezbytným předpokladem pro realizaci toho slavného grýndýlu ... bez nich to bude ... a taky už je ... průser jak kráva.

Jinými slovy ... ty vidle si EU nabrousila a zvedla sama ... Putin už je jen drží.

Ale vám tohle beztak nedojde, z hloupostí sebelepší a důkladnější vysvětlování nic nezmůže.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2022 11:25 Reaguje na Svatá Prostoto
Vy budete bydlet v prakticky jakémkoliv bytě a budete stoprocentně závislý na místním vodovodu. A někdo vám to vypne. Budete mít pocit, že jste viník?

Ruský plyn byl o něco málo levnější, ale Němci měli vždy 60% z jiných zdrojů. Smozřejmě to není žádný "nezbytný předpokad" to je zase jen čistá lež. Kdyby brali plyn o 4 eura dražší, žádný grýndýl by nebyl?? Cha cha.

Putin dnes vydírá a je extrémně nespolehlivý, to znamená, že o veškerý byznys v Evropě přichází, nejen o ten plynový. To je nevratný krok a jemu to dělalo 70% veškerých zahr. příjmů, na kterých je bytostně závislý.

PROČ něco tak šíleného provedl?? Nějakým grýndýlem to nevysvětlíte.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist