https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gazprom-v-plynovodu-nord-stream-1-ted-funguje-pouze-jedna-turbina-ze-sesti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gazprom: V plynovodu Nord Stream 1 teď funguje pouze jedna turbína ze šesti

4.8.2022 17:05 | MOSKVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plynovod Nord Stream 1 v současnosti funguje pouze s jednou turbínou místo šesti, uvedla dnes ruská plynárenská společnost Gazprom. Podle agentury Reuters také zopakovala, že západní sankce brání v návratu jedné z turbín do Ruska. Tato turbína, která byla kvůli servisu v Kanadě, je teď v Německu. Podle Gazpromu teď vyžadují opravu i některé další turbíny. Ruský podnik potížemi s turbínami zdůvodňuje omezení dodávek plynovodem Nord Stream 1 do Evropské unie.
 

Moskva dnes zopakovala, že k návratu turbíny potřebuje dokumenty, které potvrdí, že na toto zařízení se nevztahují západní sankce. "Gazprom by velice rád dostal tuto turbínu zpět. Nebyl to ale Gazprom, kdo zavedl sankce," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. "Gazprom se potřebuje chránit (před riziky spojenými se sankcemi)", dodal.

Zdroj obeznámený se situací dnes podle ruského listu Kommersant uvedl, že Gazprom ve středu od německé firmy Siemens Energy, jež má servis turbíny na starosti, obdržel soubor dokumentů, včetně povolení německého Spolkového úřadu pro hospodářství a kontrolu vývozu (BAFA) pro průchod turbíny celními kontrolami. Německá firma podle listu rovněž Gazpromu sdělila, že není zapotřebí žádné oficiální vyjádření ze strany Evropské komise (EK) ohledně sankcí a že Británie písemně potvrdila, že žádné sankce návratu turbíny nebrání.

Německý kancléř Olaf Scholz ve středu prohlásil, že turbína je plně funkční a může být kdykoliv odeslána zpět do Ruska za předpokladu, že ji Moskva bude ochotna převzít. Scholz navštívil závod, kde se turbína právě nachází a kde si ji mohl prohlédnout. Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

sv

4.8.2022 17:56
1 ze 6 (slovy jedna ze šesti) a rusácké podržtašky si vymyslí dalších 100 výmluv, aby vyděrači puťkovi mohli mezi půlky lézt i nadále.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.8.2022 06:39
Mě ty jejich výmluvy připomínají mého syna, když byl asi ve čtvrté třídy ZŠ. To jim fakt není trapný?? Všem je jasný jak to je, jen oni ze sebe dělají stále chudáčky blbečky.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.8.2022 07:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Oni s tom sleduji určitý záměr a testují jak jsme odhodlání držet sankce
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.8.2022 07:53 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Správně. Tady je potřeba jasně říci, že šance Evropy na přežití je Rusko ekonomicky totálně zdeptat, jinam tu máme válku jak na Ukrajině. Neustoupit ani o metr. Jakékoli váhání mužik využije k útoku.
„Ruský medvěd bude schopný všeho, dokud ví, že ostatní zvířata se mu nebudou bránit. Existuje pouze jediný způsob, jak se chovat k mocnosti, jakou je Rusko – neukázat strach. Jestliže se Evropa dá na ústup, nebude to znamenat jenom porážku, ale bude to trvalé ujařmení.“ Karel Marx 1856
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.8.2022 14:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Super ... Němec varuje před Ruskem. A na důkaz pravdivosti jeho slov LP 1866 začalo s naší drahou vlastí válku ... Prusko:-))).

Vy jste šmudla:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.8.2022 19:00 Reaguje na Svatá Prostoto
Kdákání můžete vynechat.
Zkuste si ten Marxův citát číst tak dlouho, dokud ho nepochopíte. Až to nastane, řekněte UŽ!!!
Odpovědět
ZK

Zan K.

5.8.2022 09:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Inu - jako by tomu na naší politické scéně bylo jinal. Tahle farizejská politika je dnes "světovou modou"...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.8.2022 12:26 Reaguje na Zan K.
Nevšiml jsem si.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.8.2022 06:42
Samozřejmě fnguje jedna za šesti, když jsou ty ostatní vypnuté. Musel by tam někdo někde zmáčknout knoflík ON, jenže jediný inženýr, který to uměl, minulý týden emigroval.
Odpovědět
DB

Darth Bane

5.8.2022 10:36
Moje otázecka......opravdu je ten problém politrucky , jak se všichni pokouší nastínit, nebo je geologicko-technicky, tedy že Rusko toho plynu víc dodávat nemůže, i kdyby chtělo????,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.8.2022 12:25 Reaguje na Darth Bane
Čistě politický, plynu má ďa cyp.
Odpovědět
DB

Darth Bane

5.8.2022 17:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Opravdu???? A kde???? Nezapomeňte, že Rusko vyváží pouze o něco málo více, než 20 procent produkce, drtivou většinu spotřebovává. A ne všechna plynová pole jsou napojena na infrastrukturu zásobují Evropu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.8.2022 18:56 Reaguje na Darth Bane
V sousedním článku píšou, že až z Finska je vidět, jak mohutně na Jamalu pálí plyn.
Odpovědět
DB

Darth Bane

6.8.2022 10:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Když v Kralupech hoří flera, je to vidět až k usti, a je to zbytkový ethylen pár kubíků za minutu. To si jako opravdu myslíte, že Rusové na hranicích spalující 80 procent toho, co by normálně šlo do Evropy???
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.8.2022 12:28
Ruský mužik by měl skutečně dokázat, že ty turbíny nefungují. Odpálit je dynamitem a svést to na Ukrajince. Blbý je na to dost.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.8.2022 11:27
Opakuji radu! Povolte dopravu plynu Nord Streamem 2 a pokud ani potom Rus
plyn nepustí, tak budeme vědět, že to není technikou, ale pouze politikou.
Já osobně to považuji vše za taktiku, jak plně funkční NS2 zprovoznit.
Německo si tak bude muset vybrat, zda plyn přes NS2, nebo plynová nouze.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.8.2022 11:49 Reaguje na Břetislav Machaček
To je zcela zbytečné mudrování, Putin do Evropy plyn dodávat NECHCE! Kdybyste se někdy zajímal, co vlastně veřejně vykádá, tak byste chápali i PROČ.
Sice věříte ruským demagogiím, ale názory a projevy samotného guru neznáte.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist