https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-drevo-vytezene-ve-starych-lesich-v-cr-se-prodava-jako-palivove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace: Dřevo vytěžené ve starých lesích v ČR se prodává jako palivové

24.10.2023 18:58 | PRAHA (ČTK)
Dřevo vytěžené v Krušných horách a ve Ždánickém lese a sledované pomocí GPS lokátorů.
Dřevo vytěžené v Krušných horách a ve Ždánickém lese a sledované pomocí GPS lokátorů.
Foto | Ibra Ibrahimovič / Greenpeace
Dřevo vytěžené kácením buků ze starých lesů v Česku se podle ekologické organizace Greenpeace prodává jako palivové dřevo a vyváží se do zahraničí do papíren. Zástupci české pobočky organizace dnes v Praze novinářům řekli, že dřevo vytěžené v Krušných horách a ve Ždánickém lese sledovali pomocí GPS lokátorů. V lesích podle nich kácely státní podnik Lesy ČR a firma Royal Pine, která podle ekologů dřevo vytěžila nelegálně. Svá zjištění zveřejnila organizace v publikaci Zločin proti přírodě: Jak české firmy ničí vzácné staré lesy. Podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové vyváží podnik dřevo nižší kvality, na jehož zpracování nejsou v ČR kapacity. Podle jednatele Royal Pine Christiana Holma měla těžba řádná povolení.
 
Organizace Greenpeace sledovala pomocí GPS lokátoru dřevo vytěžené státním podnikem Lesy ČR u Snovídek ve Ždánickém lese, které podle ní skončilo v papírenském závodě společnosti Mondi ve slovenském Ružomberku. Podle mluvčího Greenpeace ČR Lukáše Hrábka se dá předpokládat, že bylo dřevo už rozemleto na papír. Mondi vyrábí mimo jiné karton a papírové sáčky.

"Ze Ždánického lesa vyvážíme na Slovensko pouze 10 000 metrů krychlových dříví převážně nižší kvality, na jehož zpracování nejsou v tuzemsku dostatečné kapacity. Jde o vlákninové listnaté dříví využívané v papírenském průmyslu při výrobě viskózové celulózy používané na výrobu kvalitního papíru a taky textilu," řekla ČTK Jouklová.

Podle Nikol Krejčové z Greenpeace jde o dřevo ze starých lesů, které by se mělo chránit, přestože jeho těžba byla legální.

Na to, že se dřevo vytěžené podle organizace firmou Royal Pine nelegálně v krušnohorských bučinách prodává jako palivové dřevo, upozornila organizace před měsícem protestem na pile v Chomutově. I toto dřevo sledovali ekologičtí aktivisté pomocí GPS lokátorů.

Podle Greenpeace jsou lesy v Česku nedostatečně chráněné. Aktivisté požadují, aby Česko zamezilo kácení lesních porostů starších 120 let.
Podle Greenpeace jsou lesy v Česku nedostatečně chráněné. Aktivisté požadují, aby Česko zamezilo kácení lesních porostů starších 120 let.
Foto | Majda Slámová / Greenpeace

Poté, co se k firmě dostala informace o protestu, se podle Holma zástupci firmy na místo vrátili společně s úředníky, kteří potvrdili, že se nestalo pochybení.

Podle Greenpeace jsou lesy v Česku nedostatečně chráněné. Aktivisté požadují, aby Česko zamezilo kácení lesních porostů starších 120 let. Chtějí, aby ochrana přírody v chráněných územích byla skutečná, a nikoliv jen formální. Současná forma ochrany podle nich v mnohých případech selhává. Zároveň by se podle nich měla rozšířit území, která jsou chráněná. Jedním z území, které by mělo podle nich více chráněné, je například Žďánický les na jihovýchodě Moravy.

Greenpeace a město Horní Jiřetín podaly letos kvůli nepovolenému kácení ve východním Krušnohoří trestní oznámení na firmu Royal Pine.

Firma Royal Pine se proti Greenpeace odvolala, uvedl pro ČTK Holm. Firma podle něj má povolení pro těžbu dřeva a vše bylo v souladu se zákony a lesním hospodářským plánem.

Aktivisté podali i podnět k prošetření možného obchodování s nezákonně vytěženým dřevem ke Krajskému úřadu Ústeckého kraje. Úřad podle aktivistů odpověděl, že nemůže zasáhnout proti obchodu s vytěženým dřevem, protože Česká inspekce životního prostředí dosud neskončila své prověřování a protože podle vyjádření vlastníka lesa bylo dřevo už prodáno. Podle Greenpeace je ale toto dřevo stále uváděno na trh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (39)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TK

Tomas K

24.10.2023 19:47
Kterej jantar ještě dneska topí dřevem?
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

24.10.2023 19:47 Reaguje na Tomas K
spíš kterej jantar spoléhá na elektřinu a plyn?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.10.2023 20:29 Reaguje na Tomas K
Každej kterej má tu možnost ho mít za lacino.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

24.10.2023 21:07 Reaguje na Tomas K
treba ja. a budu jeste minimalne 40 let co budu zit. a jestli si nekdo mysli, ze mi do toho bude strkat rypak ... tak presnej dostane.

pozoruju ze greenpeace je ve svych bludech cim dal vynalezavejsi. kdysi jsem jim i prispel na ochranu veleryb, ale nase cesty se rozesly.
Odpovědět

Jirka Černý

25.10.2023 06:49 Reaguje na Tomas K
Možná i ty jantare, jen ti to přijde domů v kabelu a ne v polenech.
Odpovědět
PB

Petr Brok

25.10.2023 08:55 Reaguje na Tomas K
Já topím dřevem výhradně z vlastních zdrojů a protože stále přisazuji, tak mám topivo a řezivo na tisíce let.Práce se dřevem baví mě, mé syny i mé vnuky. Plyn v naší obci zaveden není.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.10.2023 06:04
Pokud se stromy nevytěží včas, dřevo je napadeno hnilobou a jeho využití je omezené. Dnes je i cena palivového dřeva vysoká, takže i takové využití dřeva má ekonomický smysl.
A příště to chce dřevo těžit dřív, jinak vzniká zbytečná ekonomická škoda.
Odpovědět

Jirka Černý

25.10.2023 06:52 Reaguje na Richard Vacek
Bude potřeba si to ohlídat a včas vykácet, než to bude chtít někdo chránit.
Odpovědět
DA

DAG

25.10.2023 07:56 Reaguje na Jirka Černý
Přesně. Navíc nevím co si asi idioti z Greenpeace mysleli, když na buk je naprosto mizernej odbyt. A pak se diví, že lesníci všude ser.. smrk.
Osobně bych topení elektřinou zakázal a všechny tlačil na topení dřevem, pod vedením duha a greenpeace bude dostatek nekvalitního listnatého dřeva a budou to jediné peníze, které do lesa potečou :))
Odpovědět
Hu

Hunter

25.10.2023 15:05 Reaguje na DAG
Přesně tak. Sortiment smrk se prodává pořád dobře. Hlavně nechápu, co je greenpeace do toho, co se děje s dřevem z hospodářského lesa, ať už státního nebo soukromého.
Odpovědět

Jan Škrdla

25.10.2023 21:56 Reaguje na DAG
Na druhou stranu, se změnou klimatu se dá očekávat, že vzroste plocha lesa, kde se bude dařit buku na úkor smrku. A taky dubu, tam kde prosperoval buk.
Odpovědět
DA

DAG

26.10.2023 09:25 Reaguje na Jan Škrdla
Ano to je pravda. Proto jistě přijde zákaz topení dřevem a pak cíl ekologických organizací, zničit lesnictví bude dokončen.
Odpovědět

Jan Škrdla

26.10.2023 20:22 Reaguje na DAG
Tím spíš nedává zákaz topení dřevem smysl. Předpokládá, že nikdo rozumně uvažující nebude chtít u nás udělat ze všech lesů pralesy.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

27.10.2023 16:34 Reaguje na Jan Škrdla
Buk je spíš do chladného prostředí horského a podhorského lesa.
Pokud se bude oteplovat, tak spíš poroste plocha dřevin typických pro lužní nížinné lesy. Dub, pokud bude v pohodě, tak jasan, javor mléč, možná i lípy, topoly, vrby. případně javory kleny, třešně ptačí atd.
Buk bude přibývat jen málo, protože kde se bude dařit buku, bude se taky dařit i smrku a proto kvůli výtěžnosti se bude jednat o smrkové lesy s jedlemi a až potom s určitou příměsí buku, případně javoru klenu.
Spíš zmizí nebo kvůli kůrovci zmizely smrkové lesy v nížinách a místo nich přijdou ty duby a podobné. Možná maximálně, kvůli diverzitě, s malou příměsí smrku, do 10 - 20 %.
Odpovědět

Jan Škrdla

28.10.2023 21:22 Reaguje na Radim Polášek
S tím smrkem a bukem bych s vámi nesouhlasil.
Vzhledem k svým ekologickým nárokům, hlubšímu kořenovému systému, způsobu zasakování dešťové vody a kompletní obměně asimilačního aparátku každý rok, má buk výhodu oproti smrku. Omezení je pro něj fakt, že nemá rád obnovu na velkých holinách, a taky nemá rád podmáčenou půdu (nebo naopak moc suchou).
Co se týká nížin, přidal bych ještě habr, babyku a jeřáb břek, popř. i jilm (ten ale limituje grafióza). U jasanu bych byl opatrný kvůli chalaře.
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

25.10.2023 10:31 Reaguje na Richard Vacek
Posuzovat svět optikou ekonomie v tom nejužším smyslu tak, jak to děláte vy, je v konečném důsledku neekonomické. Starý les je nesouměřitelná hodnota s krátkodobým (soukromým) ziskem z výroby kartónových krabic.

Takový ekosystém vzniká stovky let a holoseč, kterou tam "majitel" provedl, je skutečně zločin.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

25.10.2023 11:37 Reaguje na Šimon Špidla
Takový ekosystém vzniká přesně tak dlouho jako je stáří porostu a od dob Marie-Terezie byl u nás každý takový ekosystém už minimálně dvakrát vykácen.
Každý takový les navíc vyžaduje dlouhodobé investice. Ten váš kráktodobý zisk je z velké části hlavně návrat vložených prostředků.
Paní z Greenpeace asi neví, že z každého kmene je, dle kvality a rozměrů, několik sortimentů. Od loupaček, přes kulatiny až po tu vlákninu a palivové dříví.
Jinak za zločin považuji okrádání státu a lidí. Greenpeace se o takovou krádež nyní pokouší.
Odpovědět
Pe

Pepa

25.10.2023 12:35 Reaguje na Jarek Schindler
pokud byla provedena holoseč, tak se tak významně změnil biotop že se může zrušit i ekosystém a to je ten problém. To, že chápete ekosystém jako pouhý lesní porost, který se znovuvysázením porostu obnoví je vaše neznalost, slušně řečeno.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

25.10.2023 14:48 Reaguje na Pepa
Holoseč v podstatě odpovídá přírodním fenoménům, kterými se krajina obnovuje - požárům, vývratům. Místo starého lesa je najednou otevřený prostor, kde mohou růst a žít úplně jiné organismy než ve starém lese. Místo buků, smrků jsou najednou keře, tráva, jeřáby, břízy a na ně navázané jiné organismy, od býložravců, brouků, ptactvo a na ně navázané predátory. Snaha co nejrychleji zalesnit, je proto při ochraně přírody škodlivá.
Proto třebas v Yellowstone nehasí požáry. A je dobře, že vyhořelá plocha u Hřenska byla ponechána samovolnému vývoji.
Odpovědět
kk

karel krasensky

25.10.2023 21:27 Reaguje na Pepa
Holoseč byla provedena již před delší dobou v tvé hlavě
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

26.10.2023 08:59 Reaguje na Pepa
Zruší se i ekosystém? Tak to tedy určitě. Ty 100 až 140 leté lesy co se nyní kácejí, byly před těmi 100 až 140 lety vykáceny a obnoveny. Pouze se to tenkrát událo na podstatně větší ploše než se to děje nyní. No a žádný "ekosystém" se nezrušil. Problém dnešní doby a dnešních rádoby ekologů a různých ochránců je právě ta jejich neznalost. Tím myslím i vaši neznalost, která všek nebrání kecat do všeho. Prostě a jasně , svazákům se zachtělo rozhodovat o cizím majetku. Jen tu rudou vyměnili za zelenou.
Odpovědět

Jirka Černý

25.10.2023 06:47
Vážně je legální takhle šmírovat obchodní činnost soukromé firmy? Co je njaké Greenpeace do toho jak kdo nakládá se svým majetkem? Tyhle komoušské móresy měly už dávno skončit.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

25.10.2023 11:31 Reaguje na Jirka Černý
Komoušské móresy? :O :D
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

25.10.2023 11:39 Reaguje na Petr Eliáš
Stejná ideologie jen barva se mění.
Odpovědět
PK

Pavel Karel

25.10.2023 08:00
Jo jo, většina dobrodinců, kteří od 90.let rozprodávají, rozkrádají a celkově zaprodali soběstačnou republiku měli bolševickou minulost (Čalfa,Dlouhý, Dyba, Kočárník, Zeman, Rychetský,Pavel), nebo byli z bolševické rodiny (Klaus) nebo to byli a jsou hochštapleři veksláckého stylu (levně pomocí úplatků koupit a draho pomocí úplatků prodat). Nicméně že zdejší diskuze je zřejmé, že Čechistán jako periferie a vazal imperiálního Západu má stále své nadšence. Mch. pokud bych si mohl vybrat jestli chodit do krásných starých lesů a po procházce si doma zatopit levným plynem, tak to rozhodně upřednostním před dny těžké (a nebezpečné) práce v lese a na pozemku + následné zatápění, přikládání a vymetání. Potom se už člověku ani nechce na procházku na erozí desertifikovanou holinu...
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

25.10.2023 11:30 Reaguje na Pavel Karel
Soběstačná republika... :D :D
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

25.10.2023 08:20
No zase tendenční článek, z každého porostu je část hmoty palivo, a část kulatina na pilu a jen zlomek je cenný sortiment( např. na dýhy...).
Jsem pro ponechávání výstavků a doupných souší v hospodářských lesích, ale jsem také proti omezování práva hospodařit ve svém lese.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.10.2023 09:00 Reaguje na Jaroslav Vozáb
1*
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.10.2023 09:23 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Krátce a výstižně jste zhodnotil článek a nezbývá, než souhlasit.
Greenpeace vyprázdnila podstatná témata u kterých nic nezmůže a
tak se pustila do napadání normálního lesního hospodaření. Stačí
přetnout penězovody a přestanou napadat ty, kteří vytvářejí
hodnoty ze kterých jim plynou dotace.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

25.10.2023 11:29 Reaguje na Břetislav Machaček
Matlajdo, GP od státu nemá žádné dotace. ;)
Odpovědět
LB

Lukas B.

25.10.2023 09:41 Reaguje na Jaroslav Vozáb
tak. dát štěnici na (třeba) nahnilý oddenek a pak se divit, že to nejde do thonetky.
Odpovědět

Radek Čuda

25.10.2023 12:20 Reaguje na Jaroslav Vozáb
To bylo hezké shrnutí.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

27.10.2023 16:39 Reaguje na Jaroslav Vozáb
1*
V doupných stromech bych neviděl problém ani v produkčním lese, pokud bude počet takových stromů přesně zmapován a majitel produkčního lesa bude za plochu zabranou doupnými stromy dostávat pravidelné náhrady. A při kácení lesa se dle možností zaváže ty doupné stromy nechat.
Odpovědět
JS

Josef Střítecký

25.10.2023 10:34
"Podle Nikol Krejčové z Greenpeace jde o dřevo ze starých lesů, které by se mělo chránit, přestože jeho těžba byla legální."--- Milá Nikol, asi by nás taky mohlo zajímat, kdo jsi, co umíš, čím se živíš, z čeho platíš jídlo a nájem, čím doma topíš, - nebo zda nejsi jen půvabná společnice?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

25.10.2023 11:28 Reaguje na Josef Střítecký
Takže nehodnotíš to, co napsala, ale její osobu? :)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.10.2023 11:44 Reaguje na Josef Střítecký
Bohužel všemožných darmožroutů neustále přibývá a jeden vás zase
v pracovní době z nudy kritizuje. Pro zbytek populace je to velký
oříšek, který asi rozlouskne pouze skutečná očistná hospodářská
krize, kdy bude mít cenu práce a nikoliv žvanění, protesty a jiný
potížismus. Je zajímavé odkud bere prostředky organizace, která
nevytváří žádné hodnoty. Že by od konkurence a nebo od dezolátů
typu vašeho a mého kritika? Lehce nabyl, lehce pozbyl a tak proč
nepodporovat sobě podobné? Vrána k vráně sedá a krákají obě o
ničem a k ničemu.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

25.10.2023 14:02 Reaguje na Břetislav Machaček

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.10.2023 08:56 Reaguje na Daniel Višňovský
I v krizi bude zájem o výrobky zemědělců, potravinářů, producentů spotřebního zboží, energetiků a dopravců.
Naopak začne v prvé řadě šetřit stát na zbytečných úřednících a i soukromé firmy se zbaví různých zaměstnanců, kteří nejsou přímo ve výrobě na kterou
má odbyt. Zastaví se investice(stavebnictví a taky inovace ve výrobě). To, jaké byly krize v minulosti už dnes neplatí, protože poměr ouřadů a manuálně
pracujících je zcela opačný. Bojte se i vy, že
vám nikdo nezadá projekt na který nebudou peníze,
ale o potraviny a spotřební zboží zájem bude pořád.
Ono tu jde i o to, kdo v těch odvětvích pracuje.
Stavebnictví je doménou migrantů a tuzemských
občanů se jeho zastavení nijak moc nedotkne. U
automotivu totéž a v krizi si uklidí každý sám,
místo uklízečky z Ukrajiny. Krize je očistný
proces od zbytných činností a zbytných pozic.
Krize podobná jako v třicátých letech už nikdy
nebude a dosavadní krize krizemi nebyly. Bylo to
pouze splasknutí nafouklých bublin ve finančnictví
a spekulace na trzích s naftou a jinými zdroji
energií. Dnešní krize v globalizovaném světě bude
o úsporách zbytných činností a zbytných zaměstnanců.
Obstojí ti, kteří se jich zbaví a neobstojí ti, kteří kteří se jich nezbaví a zbaví se pracovníků ve
výrobě. Už nyní má dělník větší cenu, než ouřada,
bez kterého se to vyrobí tak jako tak. Zatím je doba
hojnosti se zbytečnými dobře placenými pozicemi, ale
očistný proces je už na spadnutí tváří v tvář dnes
vyspělé konkurence, kde je ouřadů minimálně.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

27.10.2023 16:40 Reaguje na Břetislav Machaček
1*
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist