https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hasici-prevazeji-tisice-skebli-z-kyjovske-prehrady-pred-zahajenim-jeji-opravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hasiči převážejí tisíce škeblí z Kyjovské přehrady před zahájením její opravy

24.10.2023 20:04 | KRÁSNÁ LÍPA (ČTK)
Kyjovská přehrada.
Kyjovská přehrada.
Foto | Vojtěch Mikel / Wikimeda Commons
Pracovníci Krásné Lípy na Děčínsku a dobrovolní hasiči dnes druhý den sbírali, počítali, evidovali a odváželi tisíce škeblí z Kyjovské přehrady. Vodní dílo město postupně vypouští, aby mohlo začít s roky odkládanou renovací. V sobotu se uskuteční výlov ryb. Voda v nádrži bude po renovaci sloužit hasičům při požárech, řekl starosta města Jan Kolář (Sdružení 2022).
 

Přehradní nádrž je obklopena z jedné strany národním parkem České Švýcarsko a z druhé strany chráněnou krajinou oblastí Lužické hory. Poloha přehrady je proto spojena s řadou limitů, které je třeba dodržet. Jedním z nich je třeba to, že se s vypouštěním mohlo začít v září, skončit musí do konce října.

"Připravujeme revitalizaci, která je spojena jednak s opravou hráze a výpustného zařízení a pak s odbahněním," uvedl starosta. Po levé straně vznikne odběrné místo pro hasiče. Podle průzkumů bude nutné z nádrže odvézt asi 7500 metrů krychlových bahna. Přehrada totiž nebyla vypuštěná asi 50 let. Město má na celou akci zhruba 16 měsíců od podpisu smlouvy se zhotovitelem, v současné době ještě pokračuje výběrové řízení. Od Státního fondu životního prostředí získalo město na renovaci nádrže 15 milionů korun, zbytek doplatí radnice. Státní fond životního prostředí uvolnil 100 milionů korun po rozsáhlém požáru v národním parku. Protipožární nádrž z těchto peněz zaplatí také obce Janov a Doubice.

Škeble sbírali pracovníci do kbelíků a hasiči je poté svážejí v kádích do nádrží v regionu. "Mají podobný chemismus vody a podmínky, které jsou i tady," řekl Kolář a doplnil, že se část mlžů po renovaci do Kyjovské přehrady vrátí. K životu nicméně potřebují právě bláto, kterého v přehradě ubude, proto se do nádrže nevrátí ve stejném počtu, podotkl starosta.

Jiné živočichy vyjma ryb a škeblí zatím pracovní tým nenacházejí. Kolář má za to, že to je způsobeno příchodem zimy. Předpokládá, že těsně před úplným vypuštěním zřejmě ještě bude nutné vysbírat a převézt raky.

Kromě živočichů si museli zejména dobrovolní hasiči poradit s roky nepoužívaným historickým šoupátkem na výpusti přehrady. Se zprovozněním zarezlého šoupěte museli pomoct i potápěči.

První zmínky o vodním díle pocházejí zpočátku 17. století, tehdy to byl rybník. Hráz vznikla v 60. letech minulého století a v 70. letech se protrhla a způsobila v Kyjovském údolí povodeň.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist