https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/havlicek-by-chtel-aby-se-na-narodnim-planu-obnovy-vlada-shodla-jednomyslne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Havlíček by chtěl, aby se na Národním plánu obnovy vláda shodla jednomyslně

15.4.2021 11:39 | PRAHA (ČTK)
Největším nedostatkem jsou podle ředitelky Svazu průmyslu a dopravy ČR Kuchtové chybějící prostředky na enviromentální transformaci zpracovatelského průmyslu.
Největším nedostatkem jsou podle ředitelky Svazu průmyslu a dopravy ČR Kuchtové chybějící prostředky na enviromentální transformaci zpracovatelského průmyslu.
Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) by chtěl, aby se vláda na Národním plánu obnovy (NPO) shodla jednohlasně. Je podle něj poctivě připravený a prodiskutovaný, ve většině na něm panuje koaliční shoda. Vyhovět všem zájemcům o peníze z tohoto zdroje, však nebylo možné. Havlíček to řekl v on-line veřejné debatě k NPO. Podle zástupců profesních organizací a odborů má ale plán nedostatky.
 

Plán je nyní podle náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvany Jirotkové do 23. dubna v meziresortním připomínkovém řízení. Následně ho dostane k projednání vláda. Havlíček v pondělí uvedl, že by chtěl, aby se na zasedání kabinetu dostal ještě v dubnu.

Do České republiky se v dalších sedmi letech nebo zhruba do roku 2030 dostane z Evropské unie podle Havlíčka přibližně bilion korun. Připomněl také Modernizační fond, ze kterého může ČR čerpat dalších 100 až 150 miliard korun. Každému, kdo není spokojen s finančním přídělem z NPO, Havlíček doporučil, aby se podíval do dalších programů. Doplnil, že NPO není plánem ekonomickým, ale plánem reforem.

S většinou problematických bodů se podle generální ředitelky Svazu průmyslu a dopravy ČR Dagmar Kuchtové podařilo vypořádat. Přesto je podle ní důležité, jakou roli bude v NPO obnovy mít veřejný sektor. Chybí k tomu podle ní vyčíslení, ale podle odhadu svazu to bude méně než 20 procent.

Největším nedostatkem jsou podle Kuchtové chybějící prostředky na enviromentální transformaci zpracovatelského průmyslu. "Počítá se s tím, že by to šlo z Modernizačního fondu. Tam ale je na tuto oblast podle našich informací pouze 20,5 miliardy korun a náklady, které budou firmy mít, jsou ve stovkách miliard," uvedla. Podle Kuchtové se dále hovořilo v souvislosti s Národním plánem obnovy o zřízení řídicího výboru, kde svaz chce, aby byli zastoupeni představitelé zaměstnavatelů a sociálních partnerů.

"Dlouhodobě požadujeme tzv. matici. To znamená, že chceme v celém objemu prostředků vidět, kam směřují," řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Nelze podle něj peníze z NPO jen rozdělit, ale hlavní bude je dobře zacílit. Zejména pak v souvislosti se závazkem ČR, že bude do roku 2050 bezuhlíkovou ekonomikou a podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) budou náklady na tuto změnu začínat pravděpodobně na deseti bilionech korun. "To je částka, která odpovídá přibližně sedmi plným státním rozpočtům a máme 29 let do konce tohoto období. I kdybychom každý rok dávali půlku, už jsme na 14 letech potřeby a to znamená, že nebudeme mít investice na nic jiného," uvedl.

NPO má být podkladem pro čerpání peněz z nového fondu Evropské unie. ČR by z něj podle ministerstva průmyslu mohla získat 172 miliard korun a dále bude moci čerpat půjčky až do zhruba 405 miliard korun. Plán je rozdělen na šest hlavních oblastí, které by z něj měly být financovány. Jde o infrastrukturu a tzv. zelenou transformaci, digitalizaci, vzdělávání a trh práce, vývoj a inovace. S podporou se počítá i na zdravotní prevenci.

Po schválení plánu vládou bude podle Jirotkové odeslán Evropské komisi, která má dva měsíce na vypořádání a poté ho předá Radě Evropské unie. Konečné schválení by se mělo podle ní uskutečnit pravděpodobně v srpnu. Doplnila, že přestože je plán závazný, v horizontu jednoho roku bude možná jeho revize.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

15.4.2021 16:49
Tahle paravláda, která za 8 let nebyla schopna udělat VŮBEC NIC, nesmí už taky nic rozhodovat!! Má právo pouze vypadnout od koryt a někteří jedinci přímo před soud.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist