Hnutí Duha: Není jasné, jak klesá využití pesticidů v ČR, chybí dobrá data
"Neříkáme, že ta situace v České republice se lepší nebo horší. To nemůžeme tvrdit, protože ta data nemáme. Jisté je, že pesticidy nacházíme v životním prostředí a víme o jejich negativních dopadech. To je to, na co bychom se měli soustředit," řekl Martin Rexa z Hnutí Duha. Aktivisté připomněli, že různé pesticidy škodí třeba nervové soustavě a hormonálnímu systému lidí i biodiverzitě.
Rexa podotkl, že zemědělci i politici často odkazují na data o prodeji pesticidů napříč EU. "Proto to vypadá, že spotřeba v České republice je podprůměrná, vlastně nižší než v některých jiných státech. Proto se říká, že v České republice se používá třeba čtyřikrát méně pesticidů než v Nizozemsku nebo v Belgii," řekl Rexa. Podle něj však toto srovnání nefunguje, neboť nepřináší data o konečné spotřebě a neodráží to, že se různé státy specializují na plodiny s různými nároky.
Podle aktivisty také chybí kvalitní data o toxicitě jednotlivých pesticidů, neboť současný evropský harmonizovaný ukazatel rizika je nedostatečný a k jeho přepracování vyzval třeba Evropský účetní dvůr a Německá agentura pro životní prostředí. Rexa dodal, že EU sice řeší nařízení o zemědělských vstupech a výstupech, ale vypadá to, že každoroční sběr dat z unijních států bude nejdříve od roku 2028. Poznamenal, že Česko patřilo ke státům prosazujícím sběr dat mírnější formou.
Pavel Rotter z Mendelovy univerzity v Brně upozornil na to, že problém je koktejl pesticidů v přírodě, kdy se látky mohou navzájem posilovat. Dopady tak testy jedné látky před vpuštěním na trh neodhalí. Podle Rottera se také látka může v laboratoři chovat jinak než v půdě přesycené pesticidy, která další pesticid odbourává pomaleji. Rotter řekl, že intenzivní zemědělství se sice bez pesticidů neobejde, průzkumy ale ukazují, že jsou nadužívány. Míní, že v Česku chybí nezávislé faremní poradenství a také je třeba šetrnější přístup ke krajině, k čemuž vládu Hnutí Duha vyzvalo.
Podle mluvčího MZe z dat Eurostatu vyplývá, že se na polích v ČR každoročně používá méně pesticidů. "Pomáhá tomu zákaz některých účinných látek, dotační podpora šetrného hospodaření nebo zavádění precizních technologií," sdělil Bílý. Zmínil, že Česko mimo jiné zavedlo povinnost pěstování jedné plodiny na erozně ohrožených půdních blocích na maximálně výměře 30 hektarů a do roku 2030 chce, aby bylo v Česku spravována v ekologickém režimu čtvrtina zemědělské půdy.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (27)
Richard Vacek
4.11.2022 06:07Zemědělci vědí nejlépe, jestli má smysl provést chemický zásah, protože jeho náklady se musí zaplatit v tržbách.
DAG
4.11.2022 08:15Marcela Jezberová
4.11.2022 08:34Břetislav Machaček
4.11.2022 09:48 Reaguje na Marcela Jezberovázemědělci z Polska a od té doby pole nevidělo hnůj. Odvezou vše, co
sklidí a vše nahradí chemií. S jedním jsem měl jako včelař před léty
spor, když chtěl stříkat porost řepky v pravé poledne postřikem z Polska (název jsem zapomněl) a který měl být podle návodu aplikován až po ukončení aktivity včel(večer). Odpověděl, že v Polsku to tak dělají a bude to dělat tak i tady. Nakonec ale od toho upustil
a postřik provedl podle návodu až večer. I tak se ale včely chovaly
podivně a na jeho řepku přestaly létat. Asi bylo štěstí, že se taky
ochladilo a ustala jejich aktivita. Jsem zvědav na jaro, protože
tam má opět po kukuřici a pšenici řepku, protože nic jiného to pole
už 25 let nezažilo. Z ornice je už cihlářský jíl, ale vlastníkovi (developer) z Prahy to nevadí, protože vyčkává na uvolnění pole
k výstavbě rodinných domků ve které mu zatím obec brání kvůli
tomu, aby zůstal v okolí alespoň kousek nezastavěné plochy.
Jinak v době výskytu nemoci šílených krav jsem se ptal polského
zemědělce kolik mají případů v Polsku a on mi odpověděl ZERO (0)
s dovětkem, BO NĚBADAMY( nezkoumáme). Navíc u soukromého polského
řezníka jeho soused nikdy neviděl veterinární kontrolu a splašky z porážky včetně krve a moči zvířat končily ve strouze mezi poli,
kde zasakovaly do okolní půdy. Ono i tak se dá levně produkovat
potraviny, když zabíjíte krávy na dvoře a krev splachujete do
strouhy za plotem. Bohužel to ale spořílky nezajímá a mnozí ani
nečtou složení na etiketě, že máslo obsahuje více vody a má
230 gramů místo 250 jako naše. Je pak těžké lidem vysvětlit,
proč je výrobek z Polska levnější a lákat je na kvalitu.
Jakub Graňák
4.11.2022 18:12 Reaguje na Břetislav MachačekBřetislav Machaček
5.11.2022 10:53 Reaguje na Jakub GraňákPolákovi developer z Prahy, který ho koupil od Němce, kterému byl vrácen po rodičích v restituci. Já tam nakupovat nejezdím a naopak největší nájezdy jsou nyní z vnitrozemí. Navíc jejich zboží putuje
na naše pulty do celé republiky. Polský květák se
prodává i v Brně na zelném trhu, protože oni ho
opravdu "umí" pěstovat. Já v těch obřích foliácích
byl a od té doby raději pěstuji mrzáky na zahradě.
Ta kvanta hnojiv, která tam používají, se mnou
otřásla a taky ta odplevelená půda mezi květáky.
To opravdu nebylo lidskou dřinou, ale chemií ve
velkém. O absenci a nebo úplatnosti veterinární
kontroly v Polsku byly už i aféry s vyřezáváním
nádorů z poražených zvířat a prodej jejich masa
jako ze zvířat zdravých a to prosím na několika
velkých jatkách a ne pouze u řezníka porážejícího jednu krávu a dvacet prasat týdně pro tržiště
v pohraničí. Kvalita se dnes už nepozná ani podle
ceny, protože i šunt lze předražit a prodat jako
kvalitní výrobek. Poznat vstupní surovinu v masném výrobku není v možnostech zákazníka a už vůbec ne,
zda prošel veterinární kontrolou. To už je pouze
o víře v poctivost producenta a obchodníka. Normy
jsou normy, ale praxe je jiná, pokud si výrobek
najde svého kupce, kterému je to lautr putna.
Jakub Graňák
5.11.2022 11:39 Reaguje na Břetislav MachačekA pokud jde o toho vašeho restituenta - to je jen důsledek znárodňování - nebýt toho, nikdy by žádné restituce nebyly. Takže pokud kritizujete jak restituenti naložili s tím, co se jim vrátilo, nemůžete ponechávat stranou důvod proč to dopadlo, jak to dopadlo...
Břetislav Machaček
5.11.2022 17:31 Reaguje na Jakub Graňákvztah k půdě po předcích takový, že ji prodal
k zastavění. Mimochodem už jeho rodiče měli
k ní takový vztah, že na polovině majetku se
těžila cihlařská hlína a nesloužily k produkci
potravin. Jejich statek byl děs a hrůza a tak rozprodávali raději pozemky, než aby na nich
hospodařili. Zůstat pozemky tehdy majiteli, tak už tam to pole dávno nebylo. On nebyl
každý sedlák dobrý sedlák a byl sedlák jen
proto, že zdědil majetek o který se neuměl
starat. Za socíku se na tom poli střídalo
o mnoho více plodin, než nyní a pravidelně
se hnojilo hnojem. Tak tomu bylo u většiny polí. Dnešní režim tak zemědělství a půdu
huntuje více, než režim minulý a neuznává
to pouze ideologicky doblblý aktivista
hanící vše předchozí.
Jakub Graňák
6.11.2022 08:44 Reaguje na Břetislav MachačekBřetislav Machaček
6.11.2022 10:35 Reaguje na Jakub Graňákzemědělství s 33 % populace věnující
se zemědělství s 10% v sedmdesátých letech může pouze zaslepenec, který
nebere v potaz, že z dovozců obilí
jsme se stali soběstačnými a u masa
a mléka narostla spotřeba o mnoho
procent proti předválečné době, kdy
bylo maso a mléko pro chudé přepychem. Vy mi chcete tvrdit, že výnosy byly před válkou z hektaru větší, než za socíku? Já vám povím, že jsme postaru hospodařili ještě v roce 1973 a to s hnojem od krávy, vepřů, koz a ovcí, ale byla to zoufalost díky absenci chemie a techniky.
Kosili jsme do poslední chvíle
postaru kosami a vázali obilí do
snopů s dosušováním na poli. Po týdnu i déle se jelo k mlátičce
a doma se pak obilí muselo ještě od plev a plevelů čistit burdakem.
Z podobně velké plochy to kombajn
zmákl za hodinu a sklizeň měli
dvojnásobnou. Pak pole děda vnutil
statkům a dokonce je chválil za
tu úrodu, kterou tam pak měli.
Koupili jsme si pak pšenici ze
statku za méně, než byly náklady
na předchozí hospodaření a to už
nepočítám tu celoroční dřinu.
Jakub Graňák
6.11.2022 11:15 Reaguje na Břetislav Machaček"Z větší části bylo kolektivní, družstevní a státní zemědělství až na výjimky krajně neproduktivní. Bylo proto nutné ho doplňovat samozásobováním a pololegálním prodejem potravin mimo státní obchody na tržištích. Podle ekonomického historika Jozefa Faltuse se záhumenky, tedy pole a zahrady předané do osobního užívání rolníků, ačkoliv představovaly jen dvě procenta obdělávané půdy, na produkci masa a mléka podílely ze dvou třetin. U vajec, brambor, ovoce a zeleniny to bylo ještě více." - Takže znovu opakuji jen plácáte ve stylu jedna paní povídala a kořeníte to propagandistickými bláboly ve stylu rudého práva.
Ps: že jste nebyli schopní na svojem rozumně hospodařit o vás vypovídá víc, než si myslíte.
Petr Blažek
4.11.2022 12:29Každý zemědělec by byl rád, kdyby pesticidy používat nemusel. Je to jak časově tak finančně velmi náročné. Ale jestli chcete jako společnost mít jakous takous záruku pravidelných výnosů kvalitních, zdravých a levných potravin tak se bez nich ještě nějakou dobu neobejdeme. Velkou pomocí by bylo rozšíření GMO plodin, jež jsou díky genům odolnější vůči škůdcům či chorobám. Ale to bohužel díky stejným je zmrazeno.
Co se týče spotřeby pesticidů v ČR tak to má 2 strany. Na jednu stranu bezmyšlenkovité zákazy, bez rozmyslu co bude potom, vedou naopak k nárůstu jiných druhů pesticidů a to mnohdy i škodlivější.
Druhá strana ukazuje jak je České zemědělství díky velikosti farem ve výhodě oproti ostatním. Ve větších podnicích dochází k dělbě práce, to znamená že RV vede povětšinou agronom minimálně se středoškolským vzděláním. To znamená , že vědí co jsou a na co se používají různé účinné látky. Tito odborníci mají (opět díky dělbě práce) čas se každoročně dovzdělávat na různých školeních pořádaných prodejci chemických látek. Dále si tyto velké podniky mohou dovolit nákup špičkové techniky řízené počítači a pomocí satelitních přijímačů aplikovat přesné dávky bez zbytečných přestřiků a přehozů. K tomuto samozřejmě přispívá i větší půdní celky v ČR.
Marek Drápal
4.11.2022 14:51 Reaguje na Petr BlažekPetr Blažek
4.11.2022 15:05 Reaguje na Marek DrápalTrochu moc kdyby.
Marek Drápal
4.11.2022 15:20 Reaguje na Petr BlažekTotéž platí v medicíně, např. existuje synergický efekt pravděpodobnosti výskytu karcinomu plic u kuřáků bydlících v oblasti imisně zatížených vysokou koncentrací benzo(a)pyrenu.
Michal Ukropec
4.11.2022 12:31Marek Drápal
4.11.2022 14:46 Reaguje na Michal UkropecMichal Ukropec
4.11.2022 16:46 Reaguje na Marek DrápalMajka Kletečková
4.11.2022 22:27 Reaguje na Michal UkropecMarek Drápal
4.11.2022 14:44Marcela Jezberová
4.11.2022 14:51 Reaguje na Marek DrápalPetr Blažek
4.11.2022 15:57 Reaguje na Marcela JezberováKdyž zmiňujete ČD, tak jsem viděl jejich pojízdný postřikovač jak aplikuje na celé drážní těleso rundap , vítr nevítr.
Petr Blažek
4.11.2022 14:58 Reaguje na Marek DrápalMarek Drápal
4.11.2022 15:12 Reaguje na Petr BlažekNebo je také zajímavé sledovat výsledky rozborů reziduí pesticidů v plodinách. Až příliš často se tam objevují takové POR, které pro danou plodinu nejsou registrovány. To ale bohužel souvisí i s tím, co u nás je a není registrováno...
Petr Blažek
4.11.2022 15:53 Reaguje na Marek DrápalDruhá věc souvisí s tím co píšu v příspěvku. Z vlastní zkušenosti vím, že mnozí malí zemědělci nemají vůbec tušení o složení a vhodnosti použití jednotlivých přípravků. A samozřejmě pak snadno sednou na lep šmejdům, kteří jim nabízejí levné "zázraky"