https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/intersucho-vody-je-v-krajine-dost-sucho-se-temer-nevyskytuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Intersucho: Vody je v krajině dost, sucho se téměř nevyskytuje

22.6.2020 18:27 | BRNO (ČTK)
Z povrchové vrstvy do 40 centimetrů už sucho zmizelo úplně.
Z povrchové vrstvy do 40 centimetrů už sucho zmizelo úplně.
Foto | Luca Bravo / unsplash.com
Intenzivní srážky uplynulého týdne, které v některých částech Česka zvedly hladiny řek i menších toků, způsobily, že z mapy zmizely tři nejhorší stupně zemědělského sucha. Vyplývá to z údajů portálu Intersucho z nedělního rána.
 

Podle dat portálu v hloubce do jednoho metru prakticky zmizely tři nejhorší stupně sucha ze šesti. Třetí stupeň, tedy mírné sucho, panovalo na 0,1 procenta území, druhý stupeň, tedy počínající sucho na 0,8 procenta území. Na 1,5 procenta území byla v neděli ráno snížená úroveň půdní vláhy, tedy první ze šesti stupňů.

Z povrchové vrstvy do 40 centimetrů už sucho zmizelo úplně. Lokální problémy jsou patrné na mapě sucha v hlubší vrstvě půdy, tedy od 40 do 100 centimetrů. Tam stále přetrvávají místa s extrémním, výjimečným nebo výrazným suchem, jak se tři nejhorší stupně sucha nazývají. Tyto oblasti se ale výrazně zmenšily, sucho trvá například v Ústeckém kraji na Litoměřicku, Lounsku a ve Středočeském kraji na Kladensku a Mělnicku. V hlubší vrstvě je viditelná problematická oblast i na Opavsku a na Olomoucku.

Podle předpovědi portálu na následující dva měsíce by se do 16. srpna měla situace zlepšit i v místech, kde v hlubších vrstvách půdy sucho přetrvává. Podle dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu by následující čtyři týdny měly být teplotně průměrné až mírně nadprůměrné, srážky mají být průměrné. "Deficit v severních Čechách přetrvá s velkou pravděpodobností do září. Do konce listopadu je pak jen přibližně 30 až 70 procent naděje na normální či lepší než normální nasycení půdy na území České republiky," uvádí odborníci na portálu v dlouhodobé předpovědi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

22.6.2020 19:12
Vody je najednou dost a ekoaktivistům došla řeč. Ovšem, když jsem dnes poslouchal zprávy o tom co zase příroda tím nesuchem napáchala, tak to vypadá, že je nejvyšší čas manifestovat za trušení Přírody jako takové, protože dělá takové schválnosti, že Gretě Thunbergové a jejím příznivcům, ta příroda přímo krade dětství, mládí střední věk a snad i stáří. Hned po prázdninách budou zase pátky, které lze využít k demonstracím, místo vyučování. Mnozí žáci ba i studenti by to jistě uvítali.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

22.6.2020 19:37 Reaguje na Jiří Daneš
Nikomu řeč nedošla. Povodně jsou jen jiný projev našeho špatného hospodaření s krajinou.

Ten zbytek nemá smysl ani komentovat. Váš pohled na svět je nemocný...
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

22.6.2020 20:33 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Zkuste chápat přečtené. Reakce na histerii jízlivostí není choroba, naopak je to prevence proti chorobnému a přehnanému ekoaktivismu nedovzdělanců obou pohlaví.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

26.6.2020 18:04 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Povodně jsou normální přírodní jev. Jen my jsme řeky zregulovali, spoutali je a teď se divíme, že si voda teče jak má. Ono je smutné, že jsme se nepoučili z 97 a zase jsme vzali přírodě to jí po právu náleží.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

22.6.2020 19:14
Vody je najednou dost a ekoaktivistům došla řeč. Ovšem, když jsem dnes poslouchal zprávy o tom co zase příroda tím nesuchem napáchala, tak to vypadá, že je nejvyšší čas manifestovat za zrušení Přírody jako takové, protože dělá takové schválnosti, že Gretě Thunbergové a jejím příznivcům, ta Příroda přímo krade dětství, mládí střední věk a snad i stáří, ještě víc než CO2. Hned po prázdninách budou zase pátky, které lze využít k demonstracím, místo vyučování. Mnozí žáci ba i studenti by to jistě uvítali.
Odpovědět
MM

Milan Milan

22.6.2020 19:59
Ironie je naprosto na místě. Podle vizírůzných odborníků a expertů nás mělo i letos provázet sucho snad největší za 500 let. A ejhle, ta moje bybička ač nevzdělaná v klimatologii se trefila,když mi vykládala že cykly sucho-mokro se celkem pravidelně po 5-7 letech střídají a letos byl zrovna 6 letý přelom......Medard se taky strefil, takže v klidu, nepanikařit, planeta má svůj řád a žádná umělá modelace na milionových PC to nemůže změnit. Ale to by řada lidí musela jít dělat něco užitečnějšího.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

22.6.2020 20:57
https://focus.hnonline.sk/politika-s-spolocnost/clanok/1808817-rozhovor-s-analytikom-sucha-sa-budu-opakovat-najefektivnejsie-je-prisposobit-sa-im?fbclid=IwAR0Uf2pYyb0qFEHSUDvV4GEc6NrANXD_qN6T1xIxQ1Qn6mkfUAWG7bmGgO0 Dobry rozhovor je to. Zaujímavá je zmienka o veľmi suchom období 1858-68 a následných veľkých povodniach 1872, 1875. Pritom vrchol hydrologického sucha bol v roku 1874.
Odpovědět
MG

Milan G

22.6.2020 22:40
Stačí si vzpomenout, není to tak dlouho pár měsíců, na ty alarmistické bláboly Brabce a dalších, největší sucho za posledních 500 let. Bylo to na konci dubna a i přes různá varování ani nepočkali na ten květen a už strašili suchem.
A opět jako vloni byl květen srážkově nad normální. Nyní ještě k tomu červen.Jak vidno příroda zapracovala.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

23.6.2020 08:23
Takže něco napíši pro ty diskusní odborníky, kteří si nevidí do úst.
1. To, co nyní, díky Medardovi, probíhá, je prakticky periodický stav ve srážkové činnosti, který s danou pranostikou má potud souvislost, že v běžném roce, s patřičnou pravděpodobností, zajistí na toto příslušné období patřičný přísun srážek ( a tedy se osvědčuje to, že daná pranostika +/- funguje.
2. Z hlediska sucha se pochopitelně aktuálně nalepšila bilance pro zemědělce, tedy, pokud můžeme hovořit o příznivých účincích, bylo zčásti vyřešeno tzv. zemědělské sucho ( v určitých oblastech a určitých plochách ).
3. Z hlediska zdrojů podzemních vod je slabý předpoklad, že se příznivě ovlivní mělké podzemní vody ( mělké studny ) a to jen dočasně, krátkodobě, pokud tato vláha postoupí do hloubek a byl fungující zásak. V mnohých povodích tomu tak ale až moc nebylo, a ukazuje se, že dané srážky po dopadu na povrch odtékají v přívalových vlnách, o kterých nás spravují média. Tedy - retence do podzemních vod je snížena, a podzemní vody nejsou dotovány srážkovým úhrnem, jen zčásti.
4. Můžeme tedy odvodit, že "dnešní" srážky zajistily úrodě na polích a zelenině trochu vláhy, kterou nutně potřebovala. Na podzemní vody je vliv minimální.
5. Na hluboké profily spodních vod, ze kterých je získávána voda pro zásobování obyvatel současné srážky mají mizivý, nebo nepatrný vliv, tzn. že hladiny spodních vod ( podzemních vod ) zůstanou zaklesnuty pod normál, s výjimkou lokalit hydraulicky propojených s vodními toky v povodňovém režimu. Zde se ale nejedná o kvalitní vody, pouze o dotace profilu vodou povrchovou, která může pomoci v daném profilu pro zeleň, přírodu, odparem, krajině. Díky i za to. Ale problém kvalitních vodních zdrojů to mnoho neřeší.
6. Jediní, kteří si silně vylepšili bilanci, byli provozovatelé přehrad a nádrží, kteří doplnili svoje zásobní objemy na 100%. Tuto vodu mohou poskytovat dle účelu nádrže, v nadlepšení průtoku, nebo k závlahám, průmyslu, vodárnám, jako surovou vodu. Za peníze. Ano, i s výsledky těch splachů z povodí nad profilem hráze, i se znečištěním.
7. Politici na základě tohoto stavu, kterého si všimla veřejnost, přehodili výhybku, a začínají na téma ochrany před povodní. Jasně, sucho není vidět, mluvme tedy o tom, že nám odtéká fůry vody a musíme ochránit lidi a jejich majetek. Ale - kdy se konečně začnou zabývat tím, PROČ nezasakuje, PROČ teče povodeň, PROČ není v hlubokých profilech podzemní voda, PROČ nahrazují kvalitní vodu podzemní vodou povrchovou, PROČ je zde taková "koncepce" již 30 let ?
8. Nu, a závěrem se vyrojí různí Danešové, Mertani, ... , aby ohlušili to, co odborníci vědí, že pokud bychom brali průměr za období od vzniku světa, nevadila by nám ani kyselina místo deště. Vážení, jste mimo, zkuste trochu přemýšlet, komu tím nahráváte. Přírodě ani vodě ne.
9. Na závěr hydrologického roku si povíme, jak jsme to sucho "vyřešili". Obávám se, a beru v potaz dlouhodobý trend, že opět skončíme srážkovým deficitem, ač jsme si dnes mohli i umýt nohy.
10. O to víc spatřuji potřebu se otázkou nakládání s vodou a srážkami i hospodařením s vodou zabývat. Ty přehrady samy totiž stav nevyřeší. Musí je doprovázet cílevědomá práce v jednotlivých povodích, a tu, zdá se, podle výsledků moc neumíme. Ano, není to jednoduché. Ale mělo by se to umět pochopit.
Nic proti srandě a nadsázce, ale myslím, že tady se jedná o závažnou věc.
Květnový stav : http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/hydro/opzv/rezim/aktualni/HLS_HV_05_2020.gif
se i po nynějších deštích nebude o moc lišit.
<rýpal lesní>
Odpovědět
JS

Jiří S

23.6.2020 09:36 Reaguje na rýpal lesní
Výborný příspěvek odrážející realitu. Nevím jestli mohu mluvit za všechny zemědělce, to určitě ne, ale za naší jižní Moravu snad již ano. Zemědělské sucho se sice vyřešilo, ale na jak dlouho? Pokud to bude jako loni, tak květen nad průměr, ale pak horký červen, vše zaschlo, letos jak vidno je to samozřejmě lepší. Mrzí mne však přístup, že všichni budou tvrdit, jak se zemědělci budou mít dobře. Každý kdo trochu prošel okolo zemědělství ví, že dva nejdůležitější výnosové prvky obilnin jsou odnože a klas. Nu a bezpečně mohu tvrdit, že naše ječmeny a pšenice jsou na 1,5 odnožích a né, jak by měly být na 3,5 odnožích. To samé při zárodku klasu (a vymetení) u nás bylo ještě extrémní sucho (4 mm duben) a ten klas je částečně hluchý. Takže deště super, ale stejně pozdě, jen bohužel zakrývají skutečnou realitu, že je ,,stále sucho,,
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.6.2020 10:42 Reaguje na rýpal lesní
Moudrý komentář!
Na krátkou dobu jsme se u povrchových vod dostali do plusu nebo na nulu, ale dlouhodobě jsme ve velkém mínusu. Podzemní vody jsou v obrovském mínusu i po těchto deštích.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

23.6.2020 17:20 Reaguje na rýpal lesní
Milý rýpal lesní. Asi sa hanbíš za svoje pravé meno, to je tvoj problém. V tejto diskusii som priniesol rozhovor z profesionálnym hydrológom. Každý si ho môže prečítať a urobiť si názor na situáciu. Hydrológ upozorňuje na veľmi suché obdobie v minulosti (1858-68) prerušené zase prívalovými lejakmi a povodňami. Mali by sme si z toho samozrejme vyvodiť poučenie, že nikdy nepršalo ideálne a suché obdobia sú vystriedané mokrými a tie mokré zase suchými a tak dookola. Teraz ide o kritiku mojej osoby, čo konkrétne sa Vám na mojom príspevku nepáčilo.
Môj osobný názor je ten, že je dobré urobiť v prírode vodozádržné opatrenia, zmeniť systém hospodárenia na poliach aj v lesoch. Ak sa dá treba vrátiť rieky a potoky do pôvodných korýt, umožniť im meandrovať, vytvárať mokrade. Je treba zrušiť "odkanalizovanie" a odvodnenie krajiny. Zároveň mi ale vadí strašenie 500 ročným suchom, strašenie tým že sucho spôsobila klimatická zmena a nadbytok kysličníka uhličitého. Som proti tomu aby sme sucho riešili elektromobilmi, fotopanelmi, biopalivami a ďalšími nezmyslami.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist