https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/italska-policie-dopadla-medvedici-ktera-podle-analyzy-zabila-bezce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Italská policie dopadla medvědici, která podle analýzy zabila běžce

18.4.2023 18:16 | ŘÍM (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Italská lesní stráž dopadla medvědici, která podle výsledků analýz DNA usmrtila na začátku dubna v horách v Tridentsku muže. Oznámily to dnes místní úřady. Medvědici Jj4 policie převezla do útulku a místní úřady ji chtějí utratit. Zabití zvířete však zablokoval správní soud. Usmrcení 26letého běžce bylo prvním fatálním útokem medvěda na italském území za posledních 150 let, tvrdí ekologové, kteří kritizují místní politiky za záměr výrazně zredukovat počty medvědů v tridentských lesích.
 

Medvědici se podařilo odchytit v pondělí pozdě večer se dvěma mláďaty, které ale později lesní stráž pustila do přírody. Zatím není jasné, jaký bude další osud medvědice. Na základě požadavku několika ekologických organizací správní soud pozastavil povolení usmrtit zvíře a věcí se bude dále zabývat příští měsíc.

Na utracení zvířete místní úřady trvají. "Nemůžeme vybudovat vězení pro medvědy," uvedl šéf místní civilní ochrany Raffaele del Col.

Ekologické organizace také kritizují záměr tridentské provincie výrazně snížit počty medvědů. Ze současných 120 exemplářů by jich v místních horách zůstat jen 50. Ostatní zvířata by měla být převezena do jiných oblastí. "Nemůžete jen tak přemístit zvíře žijící ve volné přírodě, které se narodilo na určitém území," řekl agentuře AFP Antonio Nicoletti z ekologické organizace Legambiente. Podle dalších odborníků vyšší koncentrace medvědů na jistém území nemusí nutně vést k jejich rostoucí agresivitě. Vyzvali také k vytvoření k přírodních koridorů, jež by umožňovaly migraci zvířat.

Medvědice Jj4 podle analýz napadla dvě osoby již v roce 2020. Je sourozencem medvědů Jj1 a Jj3, které švýcarské a německé úřady nechaly v uplynulých letech utratit pro problematické chování, píše agentura AP.

Medvědi se vrátili v Tridentsku do volné přírody na konci 90. let minulého století v rámci programu Life Ursus financovaného z evropských fondů. Do tridentských hor byla vypuštěna desítka medvědů ze Slovinska. Původně měl program velkou podporu veřejnosti, v poslední době ho ale stále častěji kritizují zemědělci, kteří si stěžují na ztráty na chovných zvířatech, i někteří obyvatelé, kteří se obávají o svou bezpečnost. Program kritizuje i současný šéf provincie Maurizio Fugatti z krajně pravicové Ligy, podle kterého projekt špatné nastavili jeho levicoví předchůdci v čele samosprávné oblasti. Fugatti je u vlády v Tridentsku od roku 2018.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DA

DAG

18.4.2023 19:11
Proč pouštěli ty mláďata. Měli je taky utratit, když napadání lidí má celý vrh v genech. Teď budou čekat, jestli někoho zabijou a pak to budou řešit. Taková nesmyslná změkčilost.
Odpovědět
Pe

Pepa

18.4.2023 19:26 Reaguje na DAG
Pročby ne, když v těch lesích ještě pár ignorantu jako si ty zařve, tak jen dobře, lidstvo nijak nezchudne.
Odpovědět
DA

DAG

18.4.2023 20:01 Reaguje na Pepa
Nějak nám to na Ekolistu hroubne. Ještě chvíli a přesunou se sem diskutéři z Novinek, protože se tu budou cítit jako ryba ve vodě ;)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.4.2023 07:00 Reaguje na Pepa
Nebuďte agresívní. Nevím proč vám vadí lidé. Jestli myslíte, že je jich moc, začněte obětování se sebou .
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.4.2023 21:41 Reaguje na DAG
Vy toho o genetice víte hodně málo, že? Kdyby medvědi měli v genech zabíjení lidí, takové oblasti jako Rumunsko a Slovensko by už dávno byly vylidněné.
Odpovědět
DA

DAG

19.4.2023 00:00 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak určitě nejsem genetik. Ale když jsou ve vrhu tři medvědi dva Švýcarsku nechali utratit kvůli problémovému chování a třetí zabije člověka. Ta třetí medvědice má dvě mláďata. Nebylo by náhodou pravděpodobné, že i její potomci mohou mít tyto sklony.
Možná jsem asi divnej, ale pořád mi více záleží na lidech a jejich životech než na zvířatech. Ale co se mnou, však Pepa v tom má taky jasno a když pár ignorantů zařve, tak co?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.4.2023 04:38 Reaguje na DAG
Každá šelma má určitý zabijácký instinkt, ale specializaci na konkrétní typ kořisti se učí od dospělců. Proto třeba v Indii a v Africe fungovali lovci, kteří se specializovali na likvidaci lidožravých šelem a pokud byla lidožroutem samice, likvidaci neunikla ani její mláďata. Obecně k tomu problémovému chování dochází proto, že turistika je v poslední době velký fenomén a lidé pronikají mnohem více do medvědího biotopu. Takže se tady střetávají dvě vize - plošná turistika kdekoliv a vize biotopu pro medvědy.. Těm začíná být ten jejich biotop menší a menší a pak se potká turista s medvědicí, která váží přes metrák a chrání svoje mláďata. A průser je na světě.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.4.2023 07:02 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No taky myslím, že není geniální pouštět medvíďata. Buď jsou malá, nebo se už naučila být útočná.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.4.2023 09:34
Ikonizace ochrany přírody sklízí své plody a bude se to stále stupňovat.
Mám podezření, že cílem fanatických ochránců přírody je z přírody vytěsnit
turisty, sportovce, houbaře atd. Leccos se dá zakázat, od ledačeho odradit
a bude dokonáno. Les dětem ukážou přes média, houby vypěstujeme uměle, dřevo necháme v lese hnít a pohybovat se lidem umožní pouze na placených
sportovištích. Fanatici s podnikavci si podají ruce v nahnání lidí do
"ohrad", které budou ZOO pro lidi. Pár vyvolených dostane povolení přírodu
zkoumat z auta s kvérem pro krajní případy. Takto to už leckde chodí v NP,
kde se nedoporučuje opustit auto a VIP dostanou povolení si tam zastřílet.
Privatizace přírody dostává nový rozměr pod rouškou ochrany přírody, ale
s vyjímkami pro vyvolené. Kdopak bude tím vyvoleným? Ochranáři a VIP?
Odpovědět
Sl

Slovan

19.4.2023 18:54 Reaguje na Břetislav Machaček
Přírodu totiž musí tvořit pouze druhy člověku bezpečné! Kromě velkých šelem nebo jedovatých druhů bychom se vší vážností měli začít likvidovat i všechnu trošku větší zvěř, jakou jsou divoká prasata nebo jeleni. O zubrech snad ani netřeba diskutovat. Člověk má mít také právo se srát všude. Planeta mu prostě patří a jakákoli divoká zvěř je nežádoucí. Divočina nebo divočejší místa se jednoduše musí zlikvidovat vždy a všude.
Extrémisto Machačku, tak přesně v takovém světě žít nechci! Chci žít v úplně opačném světě.

“Takto to už leckde chodí v NP,
kde se nedoporučuje opustit auto a VIP dostanou povolení si tam zastřílet.”

Buďte tak laskav a povídejte, kde se tohle děje, když už obviňujete. Sem fakt zvědav.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.4.2023 08:19 Reaguje na Slovan
V našich zatím moc ne, ale ve světě se tak děje. NP v USA vedou cesty u kterých je upozornění na žebrající medvědy a kde není radmo ani otevřít okénko u auta, natož vystupovat. Běžně se tam vydávají povolenky k lovu za tučné poplatky a není tomu jinak ani v Africe. To není pouze Safari beze zbraní, ale i ty komerční odstřely zvířat. Odkudpak asi
tak naši lovci vozí trofeje chráněných zvířat, když ne
z míst, kde je to povolené? Platí přece CITES a musíte mít
certifikát o legálním lovu, aby jste nebyl potrestán.
Jinak i v našich NP jsou regulační odlovy zvěře a věřte mi
nebo ne, tak trofejní loví VIP, zbytek zaměstnanci NP a
dokonce loví zvěř nalákanou za potravou do přezimovacích
obor, aby se nemuseli několik dnů a nocí plahočit po lese.
Tak tomu říkáte ochrana zvířat, když ji v nouzi střílejí
profesionální ochranáři u krmelců a totéž vyčítáte zcela
obyčejným myslivcům, když zřídí újeď na lov predátorů ?
Odpovědět
Sl

Slovan

20.4.2023 13:26 Reaguje na Břetislav Machaček
Takže opět plácáte nesmysly…
V Africe jsou lovecké rezervace, tzv. Game reserve. Tam je povolen lov určitých druhů v případě, že máte od státu povolení, za které si zároveň musíte zaplatit celkem vysoké částky. A aspoň, že tak, protože jinak by si tam jezdil střílet zvířata kdejaký znuděný blb. Že si tam však někdo trefí legálně třeba nosorožce nehrozí.
Ale v NP? Těžko. Ale jistě uvedete příklad.

V USA je to běžně vzácné. Je pár parků, kde lov možný je, ale podmínky pro to jsou velmi přísné a je to dost omezené. Ve většině je lov, kromě invazivních druhů, zakázán.

Ano, v našich NP se provádí odlov za účelem regulace. A? Naše NP bohužel nemají ani tisíc km2, natož tisíc několik… nebo desítky tisíc. A pokud se nepletu, v NP Šumava se zvěř v přezimovacích oborách neloví - tato možnost byla jednou zvažována, nakonec ale nebyla praktikována.

Ale chápu - příroda, kde žije to co má je přírodou ikonizovanou a nebezpečnou. Je přírodou, která není pro lidi jako jste vy… takže tam nelezte, aby se vám náhodou něco nestalo. Pravděpodobnost je sice oproti možnosti dopravní nehody (např.) mizivá, ale nikomu chybět nebudete.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.4.2023 22:56
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-rumunsko-chce-ztrojnasobit-odstrel-medvedu-zemrelo-uz-prilis-lidi-40429287#dop_ab_variant=929601&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=8&utm_campaign=abtest217_krokovy_redesign_feedu_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist