https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-snizit-kolize-ptaku-s-vetrnymi-elektrarnami-v-norsku-uspesne-otestovali-natreni-listu-rotoru-nacerno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak snížit kolize ptáků s větrnými elektrárnami? V Norsku úspěšně otestovali natření listu rotoru načerno

31.8.2020 19:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
Metoda s černým nátěrem byla otestována při pobřeží na větrné farmě Smøla. Kde na 18 kilometrech čtverečních stojí 68 velkých větrných elektráren. Bohužel sem až příliš často zalétávali orli mořští a v průměru jich šest až devět ročně na přítomnost větrníků doplatilo fatální srážkou.
Metoda s černým nátěrem byla otestována při pobřeží na větrné farmě Smøla. Kde na 18 kilometrech čtverečních stojí 68 velkých větrných elektráren. Bohužel sem až příliš často zalétávali orli mořští a v průměru jich šest až devět ročně na přítomnost větrníků doplatilo fatální srážkou.
Drastické srážky přelétávajících ptáků s listy větrných elektráren jsou dlouhodobě považovány za jedno z nejvýraznějších viditelných negativ tohoto obnovitelného zdroje energie. Relativní prospěšnost větrných elektráren pro životní prostředí se tu dostávala do ostrého střetu s ochranou biodiverzity. Řešení by přitom mohlo být docela snadné. Píše o něm BBC.
 

V NINA, Norském institutu pro výzkum přírody, realizovali v posledních letech sérii experimentů, které měly vést ke snížení počtu těchto kolizí. „Jedním z testovaných přístupů bylo natření listu rotoru větrné elektrárny, jednoho ze tří, kontrastní černou barvou,“ popisuje Roel May. Výsledek překonal očekávání. Černý list totiž „vizuálně rozbil“ rozmazanou siluetu rotujícího větrníku, a učinil ji tak mnohem viditelnější pro prolétávající ptáky. Nehod výrazně ubylo.

Metoda s černým nátěrem byla otestována při pobřeží na větrné farmě Smøla. Kde na 18 kilometrech čtverečních stojí 68 velkých větrných elektráren. Bohužel sem až příliš často zalétávali orli mořští a v průměru jich šest až devět ročně na přítomnost větrníků doplatilo fatální srážkou. „Větrné elektrárna tak byly zdrojem kontroverzí a kritiky,“ uvádí May. Po jednom roce sledování od aplikace nátěru se počet kolizí snížil o 70 %, alespoň ve srovnání s blízkými větrnými farmami bez natřených listů.

May doplňuje, že navzdory pozitivním výsledkům, ještě není vyhráno. Uspokojující výsledek totiž může být vztažen jen k této lokalitě, případně, může být dán tím, že už byli všichni ostatní orli mořští při kolizích vybiti. Nebo může být druhově specifický a efekt platí jen na orly mořské, anebo fungovat jen u pobřeží Smøla. Proto se připravuje další série testů. Tentokrát by se měly odehrávat i za hranicemi, v Holandsku a také v Jihoafrické republice.

Martin Harper, ředitel britské Královské společnosti pro ochranu ptáků, takové experimenty vítá. „Výstavba a fungování větrných elektráren musí probíhat v souladu s přírodou. To znamená, že pokud jsou větrné elektrárny tou správnou technologií pro budoucnost, musí i jejich výstavba probíhat na správných místech. A musí tu být opatření, která míru kolizí sníží.“ Dodavatelé a výrobci větrných elektráren mají z výsledků testů NINA také radost, ale do debaty se příliš zapojovat nechtějí.

„Konkrétní opatření a jejich provedení náleží spíše provozovatelům větrných elektráren,“ zaznívá ze společnosti Siemens Gamesa. Pokud ale bude přímo v zadání specifikováno, že si provozovatel větrné farmy bude přát jeden list natřený načerno, rádi takový požadavek splní. Nátěr listu rotoru ještě před instalací se pochopitelně jeví ekonomicky nejpříhodnější. May spolu s kolegy hodlá ještě otestovat, zda lze kýženého efektu dosáhnout i nátěry jiné barvy, případně pruhy či barevnými obrazci.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (60)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.8.2020 06:12
Organizace American Bird Conservancy/USA požádala o slyšení v Kongresu, aby byl prozkoumán rozsah a dopad usmrcování ptáků způsobených větrnou energií.
Mimořádný růst počtu VE představuje kromě kolizí se sklem stále větší hrozbu pro ptáky. USA mají nyní nainstalováno 48 000 větrných turbín od pobřeží k pobřeží, přičemž mnoho dalších je plánováno.

Tyto turbíny zabily v roce 2012 téměř 600 000 ptáků, od orlů po stěhovavé zpěvné ptáky. Do roku 2030 nebo dříve se očekává, že desetinásobný nárůst turbín zvýší roční úmrtnost ptáků na 1,4 až 2 miliony. Stovky tisíc nebo milionů dalších by mohly být zabity kolizemi s přidruženými elektrickými vedeními a věžemi, které byly postaveny tak, aby přenášely elektrickou energii do sítě.

Když takto VE zabíjejí ptactvo v USA , proč by to v EU mělo být odlišné ?

Stále stejná písnička - čeho je moc,toho je příliš . Místo řádově stovek/tisíců VE postavme 4-5 JE a bude klid .
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2020 08:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Nehledej smítka v oku bližního, když nevidíš břevna v oku svém....."
U nás se kdysi silně řešilo, že naše nevhodně konstruované slouvy el. vedení zabíjí dravce skutečně ve velkém. Byla i dost medializovaná výstava na tohle téma, čezáci i eoňáci se silně prsili, že namontují všude téčka nebo hroty atd. atd. prostě jak dycky a dopadlo to jak? Jako dycky. Udělali buď naprosté minimum, nebo vůbec nic. A je ticho po pěšině.
Vrtule jsou asi fakt problém a já mám silný pocit, že se to podaří z velké části vyřešit. Tak jako kopa jiných problému. Jenže ne u nás.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

31.8.2020 08:58 Reaguje na Miroslav Vinkler
Iluze, že existuje po všech stránkách bezpečný zdroj energií je opravdu jen iluze. A tvrdit, že jaderná energetika je ta nejbezpečnější, je spíše úsměvné..

Všechny lidské počiny jsou něčím negativní, a tak je třeba dále hledat, testovat a ověřovat... tak jak se dnes jeví větrníky, tak mají jistě svou negativitu, ale předpokládám, že pokud se bude hledat řešení, tak se najde.... kdo chce, hledá řešení, kdo nechce, hledá výmluvy proč něco nejde....
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.8.2020 09:06 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Tak v tom případě těžko můžete mít z bezpečnostního hlediska něco proti stavbě jaderných elektráren, když předpokládáte, "že pokud se bude hledat řešení, tak se najde."
Nebo snad chcete hledat výmluvy, proč to u jaderných elektráren nejde?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

31.8.2020 09:09 Reaguje na Emil Novák
Pokud v tom není ideologie a politika, pak to tak musí pane Emile zákonitě platit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2020 10:35 Reaguje na Emil Novák
Samozřejmě se našlo dávno bezpečné řešení jaderných elektráren, jenže Fukušima dokázala, že to až tak úplně bezpečné není.
A to ještě nenastal jediný skutečně sofistikovaný útok na žádnou JE.
Vladimir Vladimirovič se jednou nechal slyšet: "v Kaliningradu nebudeme rozmisťovat jaderné hlavice na Iskandery, máme v dostřelu asi PADESÁT jaderných elektráren celé Evropy."
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.9.2020 06:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Nebyli to náhodou levičáci, včetně ekologických aktivistů, kteří tu bojovali proti radaru v Brdech?
Jinak platí mezinárodní konvence, podle nichž je útok na jadernou elektrárnu brán jako ekvivalent jaderného útoku a umožňuje jadernou odpověď. NATO by prostě Rusko vymazalo z glóbusu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2020 09:36 Reaguje na Jan Šimůnek
Nebyli. To byl Tamáš a jeho organizace "Ne základnám" a bylo to typické ruské "aktivní opatření". Tj. ovlivnění veřejného mínění, což se jim velmi podařilo. A tím jsme si vysloužili pozici nejlehčeji ovlivnitelného národa Evropy a proto do nás jedou tu hybridní válku, výsledkem jste taky vy.
Poláci tu základnu dávno postavili a po tom našem radaru velmi rádi chmatli Rumuni, taky to tam už stojí.

Vladimir Vladimirovič není rapl a nikdy na Evropu nezaútočí, není sebevrah.
Jenže tam nebude napořád a jeho následník skutečný rapl být může a zaútočit může, to neví nikdo předem.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

31.8.2020 11:16 Reaguje na Emil Novák
Já mám něco proti svatbě archaické technologie v podobě štěpných JE.... ale třeba fúzi se vůbec nebráním a také jde o jadernou energetiku.... asi tak :) takže cesta tam je :)
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

31.8.2020 11:21 Reaguje na Emil Novák
Ale vůbec ne... hledání náhrady starých štěpných reaktorů za fúzní probíhá, takže se hledají cesty :)
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.8.2020 12:49 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Takže jestli to dobře chápu, bojujete proti jaderné energetice do doby, než se její bezpečnost vyřeší fúzí, a podle stejné logiky bojujete proti větrným elektrárnám, dokud se nevyřeší hromadné zabíjení ptáků, o kterém je řeč?
Doufám, že v době čekání na fúzi nepodporujete nějaké ještě archaičtější technologie, jako třeba o zhruba 75 let starší technologii fotovoltaických elektráren, nebo jen o málo mladší technologii větrných elektráren. To by byl trochu trapas.
P.S.: Vidím, že vás v tom hledání výmluv ochotně zastoupil váš spolubojovník Hanzl.
Odpovědět

Viktor Šedivý

31.8.2020 09:11 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ale jaderná energetika opravdu je nejbezpečnější.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2020 10:37 Reaguje na Viktor Šedivý
Když se dívám na Černobyl i Fukušimu, tak ten pocit nemám. Jaderný spad je horší z uhláků a celkové nebezpečí a zátěže jsou u uhláků samozřejmě větší, ale JE taky není žádná hitparáda.
Odpovědět

Viktor Šedivý

31.8.2020 20:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Jestlipak víte, kolik obětí má Fukušima?
Ani jednu.
Je to čistě váš zcela mylný pocit, nic víc.

(Nechal jste se zblbnout protijadernými fanatiky - na 1 TWh vyrobené elektrické energie mají jaderné zdroje nejméně obětí.)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2020 21:10 Reaguje na Viktor Šedivý
Ale ta gigantická kontaminace radioaktivitou, to je pomalý zabiják....
Samozřejmě mám pocit, že se to přehání, ale zabiják to skutečně je....
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.8.2020 22:05 Reaguje na Pavel Hanzl
I kdyby kontaminované oblasti nebyly evakuovány, jako že byly, tak: "Loss of life expectancy in worst-affected Fukushima town less than that experienced by Londoners due to air pollution"
https://medium.com/generation-atomic/for-the-first-time-world-learns-truth-about-risk-of-nuclear-6b7e97d435df
Odpovědět
ig

31.8.2020 09:28 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Odpovím Vašimi vlastními slovy: však ona se ta bezpečnost jaderných elektráren vyřeší, stačí chtít :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2020 10:38 Reaguje na
Samozřejmě se řeší asi 60 let a ledacos se vyřešilo, jenže to má jednu velkou vadu: je to příšerně drahé a bude se to jen zdražovat. OZE žádné bezpečí řešit nemusí a cena jde stále dolů.
Odpovědět

Viktor Šedivý

31.8.2020 20:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak hezky vylezte na vrchol stožáru větrné elektrárny a pohovořte o tom, jak se tam cítíte bezpečně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2020 21:12 Reaguje na Viktor Šedivý
V pohodě. Jako bývalý horolezec jsem pracoval za komára na výškových pracích celkem normálně. A že by lávka a jistící lano bylo tak drahé, jak zabezpečení JE? fakt?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

31.8.2020 11:14 Reaguje na
Ano, pokud se podaří přejít na fúzi, tak ano :)
Odpovědět

Viktor Šedivý

31.8.2020 09:13
Bílá barva rotorů má své technologické důvody - co udělá černý nátěr s tepelným namáháním a životností listů?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2020 10:39 Reaguje na Viktor Šedivý
Myslím, že nic. Ochlazování je tam extrémně silné.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

31.8.2020 12:59 Reaguje na Viktor Šedivý
Popíráte velké myšlenky Pavla Hanzla. on ví, že ochlazování listů větrníků třením o vzduch musí být "extrémně silné". To dělá u Hanzlů vždycky každé tření, to "extrémně silné" ochlazování.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2020 18:37 Reaguje na Jiří Daneš
Člověče nešťastná, ta fyzika. Aby se vrtule solidně zahřála, musela by dosahovat první kosmické rychlosti, což skutečně nestíhá ani při uragánu. Navíc není jediný důvod, proč by se měla černá vrtule ohřívat více, než bílá, případně stříbrná. Při tření jede o drsnost povrchu a ne o barvu.
Odpovědět

Jirka Černý

1.9.2020 03:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Podle této teorie se můžou dělat sluneční kolektory bílé.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2020 07:35 Reaguje na Jirka Černý
To nepochopení je skutečně kouzelné.
Bavíme se o teplotě vznikající třením vrtule o vzduch.
Vy do toho hodíte panel fve, který s tím nemá vůbec nic společného, protože vyrábí elektřinu pomocí slunečního záření.
Proč jste rovnou nenapsal, že třeba slepice snáší vejce bílá nebo taky hnědá??
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.8.2020 09:50
OZE své opodstatnění bezpochyby mají , nejsem absolutně proti, ale pouze v míře a provedení, které nepoškozuje složky ŽP.

To, co se děje dnes však překračuje všechny limity trvale udržitelného rozvoje a paradoxně poškozuje ŽP více než proklínané fosilní zdroje. (které bych také nejraději neviděl).
Skutečně nechápu proč zvýšenou potřebu energií, která stále narůstá a narůstat bude, neřešíme koncentrovanými nízkoemisními zdroji . Dokonce si dovolím tvrdit, že kdyby se kapitál nasměrovaný do OZE nasměroval k jádru, měli bychom dnes výrazně efektivnější , stabilnější energetickou síť s únosným cenovým zatížením pro domácnosti s dlouhodobou perspektivou provozu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2020 10:48 Reaguje na Miroslav Vinkler
Koncentrované nízkoemisní zdroje jsou asi jen JE, ne?
Vývoj tam skutečně funguje, na světě se staví asi 50 nových JE.
Stále se vyvíjí tokamak, vyvíjí se mikrozdroje.
Takže se nedá říci, že je tahle větev energetiky mrtvá.
Jenže má silná negativa a jsou k dispozici zdroje jiné a někdy výrazně výhodnější. Tj. levnější, čistší a diverzifikované s velmi jednoduchou konstrukcí a vhodné na každý domek.
Prostě vývoj jde všemi možnými směry a hlad po energii je někde až děsivý.
Odpovědět
MG

Milan G

31.8.2020 10:31
Opět se potvrzuje, že OZE jako hlavní zdroj je cesta do pekel. Tvrzení, že....tak jak se dnes jeví větrníky, tak mají jistě svou negativitu, ale předpokládám, že pokud se bude hledat řešení, tak se najde.... a zcela přehlídnout miliony mrtvých zvířat je prostě odporné.
To je jako s biosložkou do phm, prosazovaná ekopomatenci, díky tomu vyletěla cena potravin nahoru a v Africe byl hladomor. A to všechno přesto, že už tehdy ti ekopomatenci byli na toto riziko upozorňováni.
Odpovědět
KK

Karel Karel

31.8.2020 11:01 Reaguje na Milan G
Plně souhlasím s MG. Ty "biosložky" byly prosazeny prý z důvodu
snížení CO2. Nakonec vychází najevo, že "biosložky" v phm díky nižší
výhřevnosti a energeticky náročnější výrobě obsah CO2 v atmosféře
zvyšují..Kdo toto prosadil, tak má veřejnost za hlupáky. Je to stejné jako s letním časem. Nikdo neumí spočítat úsporu, přesto se
letní čas prosadil..
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

31.8.2020 13:09 Reaguje na Karel Karel
Marná lásky snaha, jde o zisky z OZE a ty jsou, ve srovnání se všemi ostatními zdroji energie nesrovnatelně vyšší. Vysoké pořizovací náklady zaplatí odběratelé a to nejen na začátku, ale natrvalo, i když už je zařízení dávno amortizované. Ještě jsem nezažil po listopadu 1989, že by cokoliv zlevnilo doopravdy ovšem, nejen jako finta - sníženo o n%.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2020 18:41 Reaguje na Jiří Daneš
Benzín stojí na pumpě asi 27 kč a před pár lety šplhal dost těsně ke 40 kč. Mobily, televize veškerá elekrronika jde stále cenově dolů i na krámě. Palivové dřevo ja taky za třetinu. atd. atd. atd. atd.
Odpovědět
MG

Milan G

31.8.2020 19:22 Reaguje na Pavel Hanzl
To palivové dřevo za třetinu, kde to prodávají?
Mobily vždy při nových typech, stojí daleko víc než řada předchozí, to samé se týká TV, po čase dojde ke zlevnění, samozřejmě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2020 20:14 Reaguje na Milan G
Kolem Brna prodávají palivovku za asi 300 kč m3, bývala snad za 900. Surovina je zcela zadarmo ale člověk si to musí dovézt a naštípat, je to v kuláčích.
Odpovědět

Viktor Šedivý

31.8.2020 20:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Jen počkejte až kůrovec sežere poslední větší les - až nebude kalamita produkovat hory levného dřeva, smrku v mýtním věku bude minimum a kalamitní zásoby dojdou, cena dřeva půjde sakra nahoru.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2020 21:14 Reaguje na Viktor Šedivý
Řezivo jde nahoru už dnes a nikdy nekleslo, nechápu proč. Ale jak dojde smrk, bude to nářez asi fest.
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.9.2020 06:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Protože kalamitní dříví se na řezivo nemá používat a to nekalamitní dílem sežral kůrovec (a učinil je kalamitním) a dílem se netěží, protože kapacity nestačí ani na řádnou sanaci kůrovcem napadených stromů.

To je ekonomika.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2020 07:37 Reaguje na Jan Šimůnek
Kůrovcové dřevo je používáno na naprosto nodmální řezivo.
Samozřejmě pokud se vytěží zavčas.
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.9.2020 17:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže se to nemá, takové řezivo je jednoznačně podřadné a v trochu slušnější stavbě nemá co dělat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.9.2020 22:48 Reaguje na Jan Šimůnek
Vživotě jste žádnou stavbu ani neviděl, natož prováděšl. prostě jak dycky.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.8.2020 10:55
A co takhle vyzkoušet zebrování nátěru, tam ten efekt by mohl být ještě vyšší.
Odpovědět
LB

Lukas B.

31.8.2020 11:08 Reaguje na Karel Zvářal
jednoznačně žlutočerné šikmé pruhy, jako hrana schodu ve fabrice.
ptáci stižení epilepsií vyvolanou takovým stroboskopem zalezou do nor a tam se utlučou hlavou o zem, takže výskyt jejich mrtvolek bude pod větrníky zcela marginální problém.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2020 18:41 Reaguje na Karel Zvářal
Já si myslím, že ti Norníci zkouší úplně všechno.
Odpovědět

Viktor Šedivý

31.8.2020 20:57 Reaguje na Pavel Hanzl
nornik.net ?

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.8.2020 11:15
Ono to nejsou pouze pomatenci, ale hlavně nová lobby OZE podnikatelů.
Bez dotací a podpor by to byly pouze místní a doplňkové zdroje. Tak se
z toho stal energetický směr a cíl. Vše se vším souvisí a je dobře, že to
vyzkoumali Norové. Přijít na to my, tak se to ututlá a Němci to rači ani
nezkoumají. Tak vypadá každá ideologie, když se brání faktům a realitě.
Nezkoumají raději ani vliv na mořské živočichy v pobřežních vodách plných
těch větrníků a to, že to bývaly místa k jejich rozmnožování a k lovu.
Srovnání s nezabezpečenými sloupy elektrických rozvodů pokulhává v tom,
že mnohde se ty úpravy už staly a stále se montují nové, ale ty vrtule
jaksi pouze k těm sloupům přibyly a k těm vrtulím zase ty sloupy, pokud
nejsou připojeny kabely, které mimochodem z hlediska zátěže přírody
díky plastovým izolacím plných jedovatých samozhášecích látek nejsou
nic moc ekologické. Budoucí likvidace kabelových propojení větrníků
v moři bude jednou velkým oříškem. Plast vrtulí rovněž a to nehledím
na to, že za dobu životnosti se uvolňuje ve formě mikroskopických
částeček a putuje s větrem do našich plic.Jediný čistý zdroj je ten,
který není a všechny ostatní jsou minimálně nečisté při výrobě a
při likvidaci. Otázkou je míra závažnosti daných škodlivin a jejich
množství. Propagace zdánlivě čistých,neškodných a dotovaných zdrojů
je momentálně stejně škodlivé, jako lpět na fosilních palivech. Já
fandím jádru v rukou moudrých a spolehlivých lidí a mám třeba obavy
z malých jaderných zdrojů řídících se pouze ekonomickými pravidly.
Fandím spíše velkým zdrojům s mnohonásobným jištěním a spolehlivou
obsluhou o čemž u tisíců malých zdrojů pochybuji.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

31.8.2020 13:13 Reaguje na Břetislav Machaček
Logika i zkušenost z prakse říká, že jedno velké zařízení se je neserovnatelně bezpečnější než sto malých, zejména budou-li v rukou takových hanzlů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2020 18:45 Reaguje na Jiří Daneš
Logika a zkušenosti z Černobylu i z Fukušimy říká, že zase plácáte jak mladá vrana.
Odpovědět
MG

Milan G

31.8.2020 19:25 Reaguje na Pavel Hanzl
No nic Nuscale posunul zkušební spuštění, tuším k roku 2029. Tolik tedy k mikrozdrojům.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2020 20:18 Reaguje na Milan G
Taky jsem četl, že se na to vymastí asi na celý. Nebylo tam proč. Ale vyvíjí to taky jiné firmy, nejsou přece sami, do té doby to udělá určitě někdo jiný, nevidím v tom žádné technické problémy. Používalo se to přece na ponorkách i letadlových lodích, tak tomu nerozumím.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2020 18:47 Reaguje na Břetislav Machaček
Srovnat mikroplasty odlétající z rotoru větráku s čadící uhelnou elektrárnou chce mimořádnou fantazii a především odvahu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.8.2020 19:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud jste to dočetl do konce, tak tam píšu, že fandím
jádru a ne uhelkám. Ty ať dojedou, dokud se nepostaví
dostatek JE a neexperimentujme u nás s větrníky. Uhelky
už mohly být odstavené dávno, kdyby se vybudovaly ty
plánované JE z dob minulého režimu. Ekofanatitici a
připotentovaní politici bojící se reakce Rakouska
a Německa spolu s protiruskou ideologií zastavili
stavbu dvou bloků Temelína, ´čtyř bloků Blahutovic
a čtyř bloků nahrazujících některou z hnědouhelek.
Doufám,že Jihočeské matky a jiné spolky zpytují
svědomí nad svou naivitou, se kterou protestovaly.
Bylo by tak po těchto hloupých diskusích a spolu
s Francií bychom byli lídry v JE. Dnes nás předběhli
i Slováci se svým podílem JE a plánují to i jiní.
To,že jdou Němci jiným směrem je možná obavou, že
nebudou mít v budoucnu spolehlivou obsluhu JE, když
nebudou moci kádrovat zaměstnance z hlediska víry.
Jiný reálný důvod odstavení JE nevidím, když je
nahradí paroplynem a dokonce novou uhelkou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2020 20:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Je skutečně zbytečné bečet nad tím, že jsme nepostavili někdy nějaké JE.
Je ale zarážející, že Evropa s rozvojem JE prakticky nepočítá a vše funguje. Rozvoj OZE je velmi výrazný a my tím vůbec nepočítáme, JE když vůbec postvíme, tak jen jako náhradu Dukovan a uhlí musí skončit každopádně.
Tak z čeho ti soudruzi teda budou brát elektřinu?
V koncepci z roku 15 počítají s podílem 50% z jádra!!
To si snad vysypou z rukávu?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.9.2020 09:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak šup. Pokud víte jak na to, tak si vemte úvěr,
kupte pozemek, postavte solární park bez dotací
a budete rýžovat. Zatím pouze všem radíte a nic.
Já být o tom tak přesvědčený, že je to zlatý důl,
tak stavím a nepíšu sem stále stejné pochybné
argumenty. Doufám, že se brzo pochválíte prvou
kwh čisté energie a ekonomickou rozvahou návratnosti investice. Dokažte to v praxi a
pak to pod tíhou důkazů prezentujte. Zdar vašemu podnikání bez dotací,podpor a jiných zvývodnění.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2020 11:41 Reaguje na Břetislav Machaček
Tohle všechno přece dávno probíhá, u nás máme z fve přece celých závratných 2.7% elektřiny.
Jenže to má jeden závažný problém: tento stát není schopen dát rozumné podmínky pro budování těchto zdrojů. Napřed dává královské dotace, potom to strouhne a ze solárníků udělá zločince, dnes celý obor potopí zcela spolehlivě hyenizací a zmatky. Bude se platit za elektroměr nebo ne? Jaká bude vůbec podpora nebo nebude? Budou se vykupovat přetoky, budou se instalovat chytré elektroměry, je vůbec síť na nějaký rozvoj nachystaná? Nebo se na tom aspoň pracuje?
Já nevím, pošlete odkaz, třeba by to zajímalo i jiné lidi.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

1.9.2020 13:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Nejlepší fór jsou ty chytré elektroměry. Ty zvýší skutečné platby asi na trojnásobek. A bude na větřáky a soláry.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.9.2020 22:54 Reaguje na Jiří Daneš
Pletete si nás s Německem. Ten rozdíl je zcela podstatný.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.9.2020 16:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy píšete o budování FVE ve světě bez
dotací, bez nějakých výhod a s nízkými
cenami energie. Tak nechtějte jistotu
a tržně dokažte oprávněnost vašich
teorií. Pokud budete levný, tak si
vaši energii koupí každý a dokonce i já. Ve zdroji rozdíl nedělám, ale v ceně
a ve stabilitě. Tak už konec výmluv
a do toho!!!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.9.2020 22:53 Reaguje na Břetislav Machaček
Nemá cenu přece stále objevovat Ameriku. Tady je realita a dnešní stav:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cesko-slunci-nepreje-solarni-investori-miri-do-polska-ci-rumunska-116560
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2020 15:05
NuScale má už licenci na SMR 50 MWe blok! Takže počítám, že do dvou roků to budou vyrábět sériově a do pěti už bude spuštěná první série. Bohužel, ne u nás, přestože pro nás by to byla asi nejlepší cesta k doplnění OZE.

https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/nuscale-prvni-spolecnosti-ktera-dokoncila-certifikaci-maleho-modularniho-reaktoru/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist