https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/japonska-ambice-obnovit-komercni-lov-velryb-se-potyka-s-problemy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Japonská ambice obnovit komerční lov velryb se potýká s problémy Video

5.10.2018 00:30 (ČTK)
Japonsko během poslední tříměsíční velrybářské výpravy v severozápadním Pacifiku ulovilo a zabilo 177 plejtváků. Nejnovější expedice japonské velrybářské flotily začala 17. května a trvala 98 dní. Za tuto dobu posádky tří lodí ulovily 134 plejtváků sejvalových a 43 plejtváků malých.
Japonsko během poslední tříměsíční velrybářské výpravy v severozápadním Pacifiku ulovilo a zabilo 177 plejtváků. Nejnovější expedice japonské velrybářské flotily začala 17. května a trvala 98 dní. Za tuto dobu posádky tří lodí ulovily 134 plejtváků sejvalových a 43 plejtváků malých.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Japonsko včera oznámilo, že zreviduje své dva hlavní programy lovu velryb pro vědecké účely. Tokio tím reagovalo na rozhodnutí mezinárodního regulátora z tohoto týdne, podle nějž je lov plejtváka sejvala v mezinárodních vodách a prodej jeho masa na japonském trhu nelegální. Agentura AP to hodnotí jako zkomplikování japonské ambice obnovit komerční rybolov.
 

Stálý výbor Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES) v úterý rozhodl, že Japonsko se dopouští nezákonného obchodu přes mezinárodní hranice, když plejtváky sejvaly loví v mezinárodních vodách severního Pacifiku, a posléze jejich maso prodává na domácím trhu.

"Jedná se o důležité rozhodnutí, protože se nezakládá na obvyklé politice ohledně lovu velryb, ale na právním řádu," komentovala rozhodnutí profesorka Erica Jayne Lymanová, která se zabývá mezinárodním právem v oblasti životního prostředí.

"Znamená to, že Japonsko musí zavřít svůj domácí trh s masem plejtváka sejvala, které je k dostání v obchodech s potravinami, restauracích a na internetu," dodala.

Plejtvák sejval je devátým největším zvířetem světa. Obvykle dorůstá délky 14 až 18 metrů a váží kolem 20 tun. Patří k nejrychlejším velrybám, dokáže plavat rychlostí až 35 kilometrů za hodinu. Žije ve všech mořích a oceánech, ale v průběhu 19. a 20. století se tento druh kvůli rybolovu dostal na pokraj vyhynutí.

Japonští rybáři za posledních 16 let zabili přes 1500 plejtváků sejvalů, což země vycházejícího slunce zdůvodňuje vědeckými účely. Maso se ale v Japonsku běžně prodává a Tokio tvrdí, že výnosy z prodeje používá na výzkum.

Mezinárodní velrybářská komise (IWC) přitom vyhlásila v 80. letech moratorium na komerční lov velryb. Island, který obnovil komerční lov v roce 2006, a Norsko jsou jediné dvě země, které zákaz nerespektují a nadále otevřeně velryby loví. Japonsko dosud uplatňovalo výjimku ze zákazu, která mu povolovala každoročně zabít několik stovek velryb pro vědecké účely.

V červeném seznamu ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody (UICM) figuruje plejtvák sejval jako ohrožený. Dospělá populace tohoto živočicha za poslední tři generace klesla o 80 procent. Odhaduje se, že na celém světě žijí desítky tisíc kusů tohoto zvířete.

Rozhodnutí stálého výboru CITES a ústupek Tokia podle agentury AP nijak neovlivní japonský lov velryb v Severním ledovém oceánu. Japonské lodě ročně uloví zhruba 130 plejtváků sejvalů a 170 plejtváků malých v severním Pacifiku a 333 plejtváků malých v Severním ledovém oceánu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist