https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/japonsko-se-stava-globalni-trznici-v-obchodu-s-ohrozenymi-druhy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Japonsko se stává globální tržnicí v obchodu s ohroženými druhy

25.6.2020 01:40 | PRAHA (Ekolist.cz)
Poté, co se exotická zvířata dostanou k chovatelům do Japonska, získají tím legální statut chovaného zvířete. Jejich původ se dál nezkoumá. A jako „čisté“ je pak řádově menší problém je znovu vyvézt nebo odprodat do jiné země.
Poté, co se exotická zvířata dostanou k chovatelům do Japonska, získají tím legální statut chovaného zvířete. Jejich původ se dál nezkoumá. A jako „čisté“ je pak řádově menší problém je znovu vyvézt nebo odprodat do jiné země.
Foto | Paul Williams / Flickr.com
Podle zprávy neziskové organizace TRAFFIC, která se specializuje na monitorování mezinárodního obchodu s ohroženými a volně žijícími druhy živočichů, se z Japonska v posledních letech stává nové epicentrum globálního obchodu s divokými zvířaty. Na vině má být především chatrná místní legislativa, a nízký zájem odpovědných kontrolních orgánů o zjevně podnikavé chovatele „domácích mazlíčků“. Píše o tom Independent.
 

Japonská legislativa jen minimálně reguluje dovoz a chov nepůvodních druhů. V podstatě cílí jen na ty, které jsou uvedeny v první příloze Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Tedy zhruba 931 ikonických a bezprostředním vyhynutím ohrožených druhů. Například goril, pand velkých, mořských želv. Dalších zhruba 8,7 milionů druhů už ale kontrolní orgány s takovým důrazem nesledují a na jejich chov příliš nedohlíží. Měl by to být problém? TRAFFIC se toho obává.

Poté, co se exotická zvířata, například z Thajska, Číny, Indonésie nebo Hongkongu (ale také Jihoafrické republiky nebo Austrálie), dostanou do osobního držení chovatelů z Japonska, získají tím naprosto legální statut chovaného zvířete. Jejich původ se dál nezkoumá. A jako „čisté“ je pak řádově menší problém je znovu vyvézt nebo odprodat do jiné země. „Ohrožené druhy zvířat jsou tu legalizovány a zpřístupněny dalšímu vývozu, což vede k nárůstu obchodu s neblahými důsledky pro jejich přírodní populace,“ píše TRAFFIC.

Nepůvodní druhy, ve své domovině často navíc ohrožené, mohou zvyšovat rizika přenosu onemocnění na člověka. A také narušovat stabilitu populací druhů žijících v Japonsku. Pořízení krajt, outloňů, sov anebo nejrůznějších druhů ještěrů je tu přitom velmi snadné, chovatelé z Ósaky nebo Tokia pohotově reagují na poptávku.

TRAFFIC také argumentuje vzrůstající frekvencí zákroků, při nichž jsou v odbavovacích halách letišť zadržovány pašovaná zvířata, které prý odkrývají pomyslnou „špičku ledovce“. Za poslední dekádu to bylo 28 případů, při nichž bylo zajištěno dohromady 1207 živočichů. I když jsou zde za pašování zvířat vysoké pokuty a trestní postihy (dosud byli pravomocně odsouzeni jen tři lidé), Japonsko se prý stává novou mezinárodní „pračkou“ obchodu s ohroženými živočichy, a zdejší pašeráci a překupníci se rychle profesionalizují.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SC

Stanislav Chytrý

26.6.2020 17:17
Nejlepší by bylo, kdyby se ty ohrožená zvířata po kterých je nesmírná poptávka začala průmyslově chovat jako třeba lososy. Trh by se tak nasytil a získaly by se tak prostředky na ochranu dalších zvířat. Zákazy vůbec nepomohou jen se zvednou ceny a tudíž odhodlání pytláků nějaké takové zvíře získat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist