https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihlavske-zoo-se-ani-po-mesici-nepovedlo-chytit-rysa-je-asi-porad-blizko-mesta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihlavské zoo se ani po měsíci nepovedlo chytit rysa, je asi pořád blízko města

23.1.2023 14:56 | JIHLAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Chovatelům z jihlavské zoologické zahrady se zatím nepovedlo odchytit samici rysa ostrovida, která ze zoo utekla krátce před Vánoci. Překonala oplocení, když šplhala vysoko do stromů. Podle různých zpráv, které dostává zoo od lidí, se rys zřejmě pohybuje do pěti kilometrů od Jihlavy, řekla Simona Kubičková z marketingového oddělení zoo. Rysa zachytila i fotopast myslivců.
 

"Lidé nám sem tam napíšou či zavolají, že rysa zahlédli nebo našli nějaké pobytové znaky. Všechno se to prověřuje," uvedla Kubičková. Nalezené stopy se dají vyfotit nebo si je zoologové zajedou prohlédnout na místo. Obtížněji se podle ní ověřuje to, jestli někdo skutečně rysa zahlédl nebo jestli to nemohlo být jiné větší zvíře. Podle Kubičkové je potřeba vytipovat lokalitu, kde se samice pohybuje, teprve pak by bylo možné připravovat nějaký způsob odchytu.

Samice rysa si zřejmě dokáže venku obstarat nějakou potravu, mohl by to být třeba zajíc. "Je to zvíře, které je z naší přírody. Může být pro ni složitější sehnat potravu, ale víceméně, pokud si poradila doteď, asi je úspěšná," řekla Kubičková. Připomněla to, že rys se dostal ze zoo v době, kdy byl také sníh.

Jihlavská zoo měla dva rysy ostrovidy, matku s dcerou. Utekla mladší samice, podle Kubičkové překonala nečekaně velkou vzdálenost. Tato samice by se zřejmě mohla zapojit do chovného programu, pokud by to doporučil koordinátor, který vede plemennou knihu tohoto druhu.

Samice rysa podle zoologů není nebezpečná pro lidi, je to plaché zvíře. Lidé by se jí ale neměli snažit sami odchytit, ve stresu by se mohla bránit. Měli by kontaktovat zoologa zahrady.

Zoologická zahrada je příspěvkovou organizací města. Vloni jejími branami prošlo 353.300 lidí, zatím nejvíc.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.1.2023 20:54
Rys do naší přírody patří. Vhodnou náhradu do chovu seženete kdykoliv.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.1.2023 18:20 Reaguje na Karel Zvářal
Pokud přežila sama už měsíc, tak se asi naučila lovit a je zřejmě
i plachá, když se nesnaží lovit třeba slepice(ty jsou teď zavřené
kvůli ptačí chřipce). Jinak rysům fandím, protože nejsou zabijáky
pro zábavu, ale z hladu a ke kořisti se vracejí tak dlouho, dokud
z ní něco zůstane. Takže pokud se adaptuje, tak si možná časem
najde i partnera a nebude muset žít zbytek života v ohradě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist