https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/karlovarsky-kraj-da-letos-na-boj-se-suchem-pet-milionu-korun-zajem-je-velky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Karlovarský kraj dá letos na boj se suchem pět milionů korun, zájem je velký

16.10.2022 00:13 | KARLOVY VARY (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
O dotace na boj se suchem je v Karlovarském kraji letos velký zájem. Kraj rozdělí mezi žadatele pět milionů korun. Region dlouhodobě sužují problémy spojené s postupujícím úbytkem vody a vodních zdrojů na jeho území. Krajskou podporu letos získá projekt revitalizace tůní u Smolných Pecí nebo obnova alejí a stromořadí v Teplé, informoval ČTK náměstek hejtmana pro životní prostředí Karel Jakobec (ODS).
 

Dotační program má podpořit prevenci proti suchu, zadržení vody v krajině nebo péči o zeleň. Dotace mohou žadatelé získat na výstavbu či obnovu malých vodních nádrží či vytvoření vodních prvků, mokřadů, tůní i rašelinišť. Krajské peníze lze využít také na péči o vzrostlé dřeviny, následnou péči o výsadby stromů a keřů či obnovu větrolamů.

"O dotace v tomto programu je každoročně velký zájem, proto nás ani v tom letošním roce nepřekvapilo, že jsme obdrželi celkem 33 žádostí, z nichž bylo 27 v souladu s pravidly programu. Požadované finanční prostředky činily více než 7,2 milionu korun, na základě hodnoticích kritérií byla tedy beze zbytku rozdělena celá alokovaná částka," uvedl Jakobec.

Rada Karlovarského kraje schválila rozdělení 1,02 milionu korun, o dalších žádostech za čtyři miliony korun bude rozhodovat zastupitelstvo. Podporu schválenou krajskou radou budou moci využít žadatelé na projekty, kterými jsou například revitalizace tůní u Smolných Pecí, výsadba stromořadí v Měchově, obnova alejí a stromořadí v Teplé či vytvoření a obnova vodních přirozených prvků v Nové vsi u Sokolova a ve Smrkovci u Březové.

Karlovarský kraj letos v létě patřil mezi regiony, v nichž za poslední měsíce nejméně pršelo. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMI) byl v červenci téměř na všech řekách v kraji stav průtoků označený za sucho. Některé obce s rozšířenou působností začínají zakazovat odběry z povrchových vod, a to hlavně na Karlovarsku a na Sokolovsku. Dlouhodobý nedostatek srážek se začal projevovat už i u podzemních vod. Od září se situace mírně zlepšila s nástupem několikadenních dešťů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

1.1.2023 18:02
vodní program, zavodnění krajiny by měl být prvořadý úkol společnosti, všech ekologů a zainetres. orgánů, nadřazený všem činnostem. Správa NP usiluje o bezásahovost, přírodní vývoj, ekologové o diverzifikaci přírody. Jsou to správné cíle, ale mohou podlamovat to nejdůležitější- zavodnění. I v tropických krajích, kde je mnohem větší teplota si příroda díky zalesnění dokázala poradit, i africké stepi byly dříve stabilní, až nyní selhávají. Oteplení se dříve střídalo s ochlazováním a příroda si poradila. Nyní se zdá, že vše skončí katastrofou. Krajina se totálně změnila. Přibyly silnice, zastavěná místa. Celosvětově ubývá stromů a lesa který táhne vodu biotickou pumpou z moře, ochlazuje krajinu odparem vody, ve dne zachycováním slunce v korunách, v noci voda v chladnější koruně kondenzuje a padá dolů. Zmenšování zalesnění může vést ke katastrofě, nelze se vracet do doby před 1000 lety, klima se mění, krajina byla jiná. Změnily se řeky, místo 10 m pláže ke břehu, kde se voda při dešti mohla rozlévat, je zpevněný břeh (stromy). Zmizely meandry, slepá ramena. Močály se vysušily a rozšířily se pole. Snižovat CO je potřebné, ale ne na úkor vodního programu. Politika EU, kde se vše soustřeďuje jen na snížení C02 je bez spolupráce celého světa nesmyslná, CO2 se stejně nesníží a naše krajina vyschne.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist