https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kerry-na-jednanich-o-klimatu-vyzval-cinu-aby-nebudovala-uhelne-elektrarny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kerry na jednáních o klimatu vyzval Čínu, aby nebudovala uhelné elektrárny

3.9.2021 01:27 | PEKING (ČTK)
Čína produkuje ze všech zemí největší množství zplodin ze spalování uhlí a odhaduje se, že až 27 procent tak zvaných skleníkových plynů má na svědomí právě Čína. Na druhém místě za ní jsou USA.
Čína produkuje ze všech zemí největší množství zplodin ze spalování uhlí a odhaduje se, že až 27 procent tak zvaných skleníkových plynů má na svědomí právě Čína. Na druhém místě za ní jsou USA.
Pokračující výstavba uhelných elektráren v Číně může zmařit celosvětové úsilí o omezení klimatických změn. Při svých jednáních v Číně to řekl zvláštní zmocněnec Spojených států pro otázky změn klimatu John Kerry.
 

Při virtuálním jednání s prvním místopředsedou čínské vlády Chan Čengem Kerry řekl, že bez závazků ze strany Číny svět nemá šanci klimatickou krizi vyřešit.

Čína produkuje ze všech zemí největší množství zplodin ze spalování uhlí a odhaduje se, že až 27 procent tak zvaných skleníkových plynů má na svědomí právě Čína. Na druhém místě za ní jsou USA.

Kerry jednal v přístavním městě Tchien-ťin o dalších krocích, jež mají omezit oteplování maximálně o 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím. Velkým fórem, které se bude tímto tématem zabývat, bude listopadová klimatická konference OSN COP26 v Glasgow.

Agentura Nová Čína ke Kerryho jednání napsala, že mu místopředseda vlády Chan řekl, že Čína pro zastavení klimatických změn už udělala mnoho a dosáhla "velkých výsledků".

Kerry o klimatu jednal v úterý v Japonsku a ve středu mu pak čínský ministr zahraničí Wang I řekl, že horšící se americko-čínské vztahy spolupráci v klimatických otázkách poškozují. Tuto spolupráci podle Wanga nelze oddělit od širších vztahů.

Vztahy mezi Washingtonem a Pekingem zatěžují obchodní spory a neshody v otázkách lidských práv. Kerry se snažil vysvětlit, že spolupráce dvou největších producentů škodlivin je pro záchranu klimatických změn nezbytná, napsala agentura AFP.

Před novináři dnes bývalý šéf americké diplomacie řekl, že požádal čínské představitele, aby Čína přestala budovat další uhelné elektrárny, "aby světu nezmařila možnost dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality". Tento záměr znamená, že každá země zneutralizuje tolik emisí, kolik vyprodukuje. Počítá se s přechodem na obnovitelné zdroje energie, výsadbou stromů či zavedením uhlíkové přeshraniční daně na dovozy zboží znečišťujícího ovzduší.

Kerry označil svá jednání v Číně za "konstruktivní" a řekl, že při nich byl velice "přímý". K výhradám o zatížených vztazích čínským partnerům řekl: "Klima není ideologické téma, je to celosvětový úkol."

Peking chce docílit uhlíkové neutrality do roku 2060, ale jak píše AFP, Čína zůstává velmi závislá na uhlí jako zdroji energie. Navzdory slibu, že do roku 2030 omezí spotřebu uhlí, zprovoznila loni novou uhelnou elektrárnu, která má vyrábět přes 38 gigawattů elektřiny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (35)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

3.9.2021 07:23
Neměli by si v tý Americe tak trochu zamést před vlastním prahem, než začnou rozdávat " knížecí rady " ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2021 07:50 Reaguje na smějící se bestie
To už dávno proběhlo. USA každoročně a dost výrazně snižují emise skleníkáčů, kdežto Čína je stále navyšuje.
Odpovědět
kk

karel krasensky

3.9.2021 12:40 Reaguje na smějící se bestie
1
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2021 07:52
Tohle je velmi důležité, pokud Evropa a Amerika bude za dost vysokých finančních obětí snižovat emise a Čína s naprosto arogantním "zdůvodňováním" je bude navyšovat, uvaříme se ve vlastní šťávě všichni.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

3.9.2021 09:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Boj proti CO2 je jen vyhazování peněz, ty raději použít na snižování odpadů a na jejich recyklaci, vyčištění oceánů od plastů. Zatím se plundrují pralesy a dřevo se v evropě v rámci tohoto boje "ekologicky" spaluje a evropští vůdci se klepou po ramenech jak jsou EKO.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2021 09:44 Reaguje na Milan Dostál
Tohle tvrzení odporuje závěru IPCC, což je nejvyšší celoplanetární orgán, který shrnuje veškeré výzkumy z tohoto oboru.
Takže to má daleko větší váhu, než váš nějaký názor.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.9.2021 13:28 Reaguje na Pavel Hanzl
To jste dospěl už hodně daleko, když objektivitu tvrzení poměřujete pouze tím, kdo to řekl.

Osobně to vnímám spíše jak pan Dostál než celé IPCC s Gretou a Uršulou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2021 18:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
Celkem je úplně jedno, jak co vy vnímáte. To mě skutečně vůbec nezajímá, mě zajímá realita, neboli pravda. A ta je soustředěna v IPCC, je založena na vědeckém zkoumání 60. let a celého světa. Tohle je pro mě názor nejkvalitější.

Samozřejmě je velmi důležité, KDO to řekne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2021 09:47
"I proto není překvapením, co nám zpráva IPCC, která je souhrnem více než 14 tisíc vědeckých prací a dílem 234 autorů z 65 zemí, vlastně ukazuje: zabránit......atd."

https://www.respekt.cz/tydenik/2021/33/jako-kladivo?issueId=100524

Tohle je realita dnešní doby a podle tohoto se musíme řídit, pokud to nemá dopadnout skutečně velmi špatně a obávám se, že i velmi brzo.
Netvora jsme vydráždili už dost a on si zatím jen protahuje drápy.

Odpovědět
JM

Josef Mozek

3.9.2021 10:43
Čína prostě jen odmítá vést svou ekonomiku ke krachu a své obyvatele k chudobě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2021 11:15 Reaguje na Josef Mozek
To po ní nikdo nechce.
Myslíte, že třeba EU nebo USA vede ekonomiku ke krachu? Zkuste dát nějaký odkaz.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.9.2021 16:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Ehm ... dynamika růstu zadlužování veřejných financí vás asi moc netrápí, že? A jestli demokratům fakt projde ten brutální fiskální balíček, tak to bude moc hezké.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2021 18:14 Reaguje na Svatá Prostoto
Zadlužování je věc ekonomů a ti to nějak zvládají, nechci jim fušovat do řemesla.

Faktem je, že zadlužení snad všech zemí světa je děsivé, jen nevím, komu všichni dluží a proč on jim pořád půjčuje.
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.9.2021 10:44
Číňan Kerryho slušně vyslechne, pokyve hlavou a neposlechne. Udělá si věci po svém, a výsledek nemusí být nejhorší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2021 11:19 Reaguje na Jarka O.
Ovšem to "po svém" může znamenat ledacos. Číně taky dochází, jaká tragédie je globální oteplování, ale nemá chuť s tím něco dělat. I když má na krku největší nálož emisí.

PROČ???

Počítá s tím, že obsadí Sibiř a tam vydrží déle, než zbytek světa? Nebo nevěří vědcům? Nebo je ten jejich průmyslový moloch tak rozjetý, že se dostal už mimo kontrolu?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.9.2021 13:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Číňan hlavně v posledních letech provedl celkem důkladnou revizi svých vodních elektráren, kterých tam je požehnaně a svého času představovaly poměrně snadný způsob výroby elektrické energie, a celkem zaplakal, bo za Maa se stavělo sice s nadšením, ale tak trochu na pikaču a ty hráze pomalu dosluhují. I s ohledem na různé povětrnostní excesy posledních let. A ruplá přehrada se Straně vysvětluje blbě.

Takže už počítají, že jich budou muset opravdu hodně sundat a jak je v takovém měřítku nahradit nebude úplně easy.

A taky je potřeba být fér, Západ tam (a do ostatních roz zemí) vymístil ty nejsajrajtovější výroby, abychom doma mohli být hrozně vzorní. A pokud by najednou začala být hrozně vzorná i ta Čína, ta se z toho velmi brzy celkem poděláme. Min se nedoplatíme.

Celá tahle ekosláva je totiž min v případě Evropy slušné pokrytectví.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2021 18:20 Reaguje na Svatá Prostoto
Je ale nutno napsat, že ty špinavé výroby do Číny přenesli kšeftaři a podnikatelé kvůli kšeftu a podnikání a s ekologií to nic společného nemá.

Ale všem je jasné, že emise jsou celosvětový problém a Čína ty špinavé výroby nedělá kvůli Evropským zeleným, ale zase jen kvůli kšeftu.

Pokud by to odmítla dělat, Evropa by to zvládla levou zadní a za zlomek emisí, ovšem daleko dráž.

Takže celý problém není vůbec o ekologii, zelených, nebo pokrytectví, ale o kšeftu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.9.2021 13:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Pro Greendealisty vypadá trapně, když nutí vlastní obyvatele nepoužívat uhlí, neznat se k JE, a Čína staví uhelky, údajně i v Africe. Nechci, aby Číňané vlezli na Sibiř. Už teď tam pytlačí a není v silách ochránců to zastavit. Vědce mají slušné a určitě se s nimi radí jako zbytek světa. Až Evropa a USA přenesou průmysl zpět domů, tak už Čína nebude na špičce s emisemi. Bude to USA. Větu, že klima není ideologické téma, řekl diplomat. Tomu to mluví. Ale proč ČR vyváží do Číny údajně kůrovcové nebo i zdravé dřevo, nechápu. A solár beru jako elektrickou zásuvku, slunko zasvítí- zapnuto, přestane svítit - vytaženo (s drobnou akumulací).
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.9.2021 13:34 Reaguje na Jarka O.
Evropu si rozebere buď Čína anebo islám.
Tak dlouho se EU plácala po rameni až se proplácala k pseudomarxismu okořeněnému "posledními vědeckými poznatky".
Jako chcípající kobyla kolem sebe kope , aby si jí vůbec někdo všiml- Green Deal - , ale ten nám bude platný jak mrtvýmu kabát.
Odpovědět
kk

karel krasensky

3.9.2021 14:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
1
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.9.2021 14:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
"...A Západ už předem kapituluje, vymyslel si navíc ideál hospodářství s nulovými emisemi uhlíku, prý aby chudé země netrpěly globálním oteplováním. Za cenu astronomických nákladů rozvíjí čisté technologie, které si Čína hravě přivlastní a bude ještě mocnější, své hospodářství si zbrklou likvidací fosilních paliv poškodit nehodlá...." A.Tomský dnes na Novinkách
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.9.2021 16:22 Reaguje na Jarka O.
Pana Tomského si vážím, stejně tak i Benjamina Kurase , jejich příspěvky jsou sice smutné ale objektivní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2021 18:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já je považuji za zajímavé a k zamyšlení, ale objektivitu bych tam skutečně nehledal.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2021 18:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy žijete zcela evidentně na Paroubkově Marsu, to není jinak možný.
Evropa se stala lídrem v boji za klima, je na špičce v technologiích a jejich praktickém použití, což vždycky v historicky znamenalo náskok a bohatství a vy z toho děláte propadák.

Tohle je typický syndrom ruských demagogií, mužická hlava je naprosto naopak.

Můžete nějak doložit,že Evropa se nějak propadá??
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.9.2021 20:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Mohu, podíl EU na globálním HDP se razantně propadá. USA se drží na stejné výši, roste podíl asijských zemí, number one Čína.
Pokud klesá ekonomika EU , je to důkaz ,že slábne a to tempem velkým.
„EU v současné době představuje pouze 15% světové ekonomiky a prognóza je že se do roku 2030 sníží na 12%. V roce 1980 to bylo 30%“
/Věřte číslům, ta na rozdíl od slibů a keců nejde zfalšovat - dobrá rada./
Navíc si Green Dealem sama podřezává větev na které sedí z pohledu konkurenceschopnosti.
Obrovské částky doslova promrhány na perpetum mobile, které jak dokázáno nelze sestrojit.

Vámi vysmívaní mužici dnes ohlásili zprovoznění lodní nákladové přepravy Antarktidou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2021 19:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je ta vaše manipulace. Evropa ekonomicky roste, ale jsou regiony, kterou rostou rychleji.
No a co? O tom se přece nebavíme.

Takže Evropa se nikam nepropadá, roste pomaleji, než daleko méně vyspělé země, což je zcela normální a zdravé.

Jenže problém je úplně jinde. Právě vy (já taky) považujete ekonomický růst zcela oprávněně za hlavní příčinu devastace přírody a celého ekosystém.
Ten růst je přce ve velkém na úkor přírody (těžby surovina) a ještě produkuje více odpadu i CO2.

Tak proč je proboha špatně, že EU roste pomaleji??
Má tedy EU stavět další uhleny a dovážet víc ropy i všemožných plastových krámů? Jen proto, aby měl stále větší problémy s odpadem??

Proč si ani tohle neujasníte??
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.9.2021 11:51 Reaguje na Pavel Hanzl
No, ono to samo sobě až tak špatně není, ale je potřeba se podívat na některé důsledky tohoto jevu.

Primárním je závislost EU na dovozu, a to v řadě komodita výrobků, které jsou pro nás poměrně zásadní. Prostě je fakt, že uvedené znamená pro EU strategickou nevýhodu, která se bude s nejvyšší pravděpodobností zvyšovat. Co samozřejmě vede k tomu, že naše schopnost cokoli v mezinárodním měřítku prosadit se bude i nadále zmenšovat, protože okolní svět ví, a Čína první, že se bez nich prostě neobejdeme a drží nás obraně řečeno za koule.

Ono se často používá to přirovnání k Římu, a nutno uznat, že není vůbec mimo. Ano, jsme nejvzdělanější, nejkulturnější, nejosvícenější a podobně ... ale současně jsme stále více a více zranitelní.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

3.9.2021 23:48 Reaguje na Pavel Hanzl
https://emergingmarketfdi.wordpress.com/2013/06/20/share-of-the-worlds-gdp-since-1820/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2021 20:02 Reaguje na Richard Vacek
EU se nikam nepropadá, jen roste pomaleji, než jiné regiony.
Ten graf není přece o růstu HDP, ale o POMĚRU HDP na světě.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

3.9.2021 20:03
Čína vidí jak dopadá Evropa a zvláště Německo se svou sázkou na obnovitelné zdroje. Proto volí jinou cestu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.9.2021 06:21 Reaguje na Richard Vacek
A dělá dobře.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2021 19:00 Reaguje na Richard Vacek
Jak dopadá Evropa a zvláště Německo? Je tam x násobně vyšší životní úroveň, než v Číně.
Odpovědět
ms

4.9.2021 12:40
Západní svět loni zavřel uhelné zdroje s kapacitou 19 GWe, Čína něěkteré staré zdroje také zavřela, ale otevřela nové uhelné elektrárny, takže plusová delta byla 30 GWe. V příští pětiletce čínští komunisté schválili plán na nové uhelné elektrárny s kapacitou 247 GWe, tedy budují a otevírají jednu velkou uhelnou elektrárnu každý týden. Mj. proto, aby pro ten západní svět mohli levně vyrábět tzv. obnovitelné zdroje, fotovoltaické panely, větrné elektrárny atd. A pana Kerryho a spol. zdvořile vyslechnou a vše udělají po svém. 70letý čínský politik bez problémů slíbí okolními světu to, co bude v roce 2060. Mj. ale je třeba si uvědomit, že pařížské klimatické závazky, mj. nezávazné a právně nevymahatelné, se nevztahují na rozvojové země, kam patří také Čína. Na ně připadá 80 % produkce CO2, jež nutně s karbonovou ekonomikou bude prudce růst. Takže Západ se může dekarbonizovat až k ekonomicko-sociální smrti, což dnes činí, a na planetě se nezmění vůbec nic.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2021 19:02 Reaguje na
Komunistická Čína má potenciál až fatálně poškodit celou planetu.
Nevím co je proti tomu možno dělat.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.9.2021 11:54 Reaguje na Pavel Hanzl
A to počkejte až se rozjede Indie, které to vždycky déle trvá (až na to množení se).
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist