https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kolik-vzacnych-luskounu-je-potreba-ulovit-abyste-z-nich-dostali-osm-tun-cennych-supin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kolik vzácných luskounů je potřeba ulovit, abyste z nich dostali osm tun cenných šupin?

7.2.2019 09:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kvůli osmi tunám šupin muselo zemřít na 14 tisíc luskounů. Ilustrační snímek.
Kvůli osmi tunám šupin muselo zemřít na 14 tisíc luskounů. Ilustrační snímek.
Z Nigérie do Vietnamu putovala zásilka luskouních šupin v kontejnerech, které v Hongkongu upoutaly pozornost celníků. Při kontrole pod balíky mraženého masa nalezli objemem dosud největší pašerácký kontraband: přes osm tun luskouních šupin a zhruba tisícovku sloních klů. Píše o tom NYTimes.
 

Na celou akci můžeme nazírat z různých úhlů. Nepochybně je to velký úspěch celníků v Hongkongu, protože přibližná hodnota zadrženého nákladu činí kolem 8 milionů dolarů (asi 180 milionů korun). Obviněni byli dva lidé, devětatřicetiletý majitel přepravní společnosti a její devětadvacetiletý zaměstnanec. Oběma hrozí trest až deset let odnětí svobody a pokuta ve výši 1,5 milionu dolarů (asi 33 milionů korun). Současně je to ale velké varování pro zbytek světa.

Příroda, která se vejde do kontejneru

Množství luskouních šupin totiž odpovídá přibližně 14 000 zabitým dospělým exemplářům. To znamená, že kvůli naplnění jednoho kontejneru museli vymizet luskouni z hezké řádky lokalit v Nigérii. Tato země je v posledních pěti letech odpovědná za 17 % veškerého objemu nelegálního vývozu. Černý obchod s luskouny má přitom až dramatický trend vzestupu. V roce 2013 se v Hongkongu podařilo při kontrolách zadržet jednu necelou tunu, a pět let později už to bylo tun sedmnáct. Rok 2019 ještě ani pořádně nezačal, a už jsme na osmi tunách.

Počty v přírodě odlovených luskounů jdou do statisíců, IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) v roce 2016 vyčíslil počet zabitých kusů za poslední desetiletí na jeden milion. To mimo jiné vysvětluje, proč už se dva druhy luskounů počítají mezi kriticky ohrožené. Za celým nelegálním byznysem přitom stojí Vietnam (a hned za ním Laos), kde se z šupin vyrábí jemný prášek. A ten si ve velkém žádá čínský trh. Drcené šupiny se využívají v tradiční medicíně, stejně jako delikatesa v místní kuchyni.

Chytat jen malé ryby nikam nevede

„Celníci odvedli při kontrole skutečně dobrou práci,“ říká Alex Hofford z organizace WildAid. „Ale byli bychom rádi, kdyby vláda v Hongkongu šla o krok dál. Zatím dokázala chytit malé ryby, lidi zajišťující transport kontrabandu. Ale nedostala se k lidem, kteří jsou na vrcholu organizační pyramidy. Teprve to by mohlo přinést nějakou změnu.“

S vymahatelností práva je to ale v Hongkongu těžké. Jak upozorňuje Amanda Whitcroftová, která na zdejší univerzitě přednáší právo, zdejší soudy jsou velmi laxní. „Méně než jedno procento celkově zadrženého kontrabandu tu končí nějakým soudním postihem.“ Přepravcům, stejně tak i nedosledovaným organizátorům, tak vlastně hrozí za jejich podnikání jen velmi malá rizika. A obchod s luskouními šupinami přitom získává na obrátkách.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

7.2.2019 06:19
Škoda, že se luskouni obtížně chovají v zajetí, protože zrovna tohle by řešily farmy.
Odpovědět
mr

8.2.2019 15:28 Reaguje na
A mohli by pak jejich chov zase s velkou slávou zakázat. Ne, ne. To se budou tak dlouho ohánět citesy apod. kravinami, až nám lidi všechno vyžerou do mrtě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist