https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komora-zemedelci-budou-po-cele-cr-protestovat-proti-dotacni-politice-eu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komora: Zemědělci budou po celé ČR protestovat proti dotační politice EU

12.9.2022 18:02 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve čtvrtek dopoledne v době, kdy se v Praze na neformálním zasedání sejdou ministři zemědělství a rybolovu zemí EU, vyjedou na protest proti dotační politice ve všech krajích ČR na silnice stovky kusů zemědělské techniky. Před Kongresovým centrem, kde budou ministři jednat, se bude konat protestní happening, který má na problémy zemědělců upozornit politiky i veřejnost. Protest pořádají Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR. Po společném jednání svazů to ČTK sdělila mluvčí komory Barbora Pánková. Protestní akci kritizuje Asociace soukromého zemědělství ČR, která sdružuje hlavně menší farmáře. Dotační politice vytýká, že doposud upřednostňovala hlavně velké podniky.
reklama

 

Komora i svaz již od začátku roku protestují proti rozhodnutí vlády přesunout větší část dotací k menším farmářům. Kritizují, že vláda bere peníze firmám, které vyrábí většinu potravin v ČR, a varují, že to povede k omezení produkce například drůbežího nebo vepřového masa. Protesty mají také upozornit na dopady ekologických opatření vyplývajících ze Zelené dohody (Green Dealu) na zemědělství, například na požadavek na výrazné snižování užívání pesticidů. Komora si také nedávno nechala zpracovat studii dopadů dotační politiky od poradenské společnosti KPMG, podle které negativně ovlivní hlavně největší firmy.

Čtvrteční akce bude mít podobu protestní jízdy, přičemž podle komory by měly na silnice ve všech krajích vyjet stovky kusů zemědělské techniky. V Praze u Kongresového centra budou představitelé komory a svazu rozdávat lidem "poslední české" brambory a jablka, což má naznačit, že pěstitelé budou nuceni omezit produkci kvůli rostoucím nákladům i environmentální politice EU.

"Když přistoupíme na novou politiku rozdělení zemědělských podpor tak, jak ji plánuje současná vláda, a budeme se snažit za každou cenu realizovat ambiciózní cíle vyplývající ze Zelené dohody pro Evropu v tak krátkém čase do roku 2030, stane se z evropských potravin drahý luxus, který rozhodně nebude pro každého," uvedl k akci předseda zemědělského svazu Martin Pýcha.

Podle komory akci podpořily zemědělské organizace ze Slovenska, Polska, Maďarska, Bulharska, Chorvatska, Estonska, Litvy a Rumunska. "Agrární komora ČR předá ministrům zemědělství EU, kteří v té době budou jednat v Praze, memorandum agrárních komor zemí Visegrádské skupiny a představí jej také na tiskové konferenci," doplnil prezident komory Jan Doležal.

Místopředseda Asociace soukromého zemědělství Jan Štefl k protestu uvedl, že ČR by měla být pro EU odstrašujícím příkladem toho, jak se v minulosti nakládalo s evropskými dotacemi, které směřovaly hlavně k velkým podnikům. "Agrární komora si snad jen zaslouží obdiv za to, že se jí daří šikovat do protivládních protestů i ty zemědělce a své členy, o kterých veřejně přímo prohlašuje, že stejně nejsou schopni dělat úspěšně ani živočišnou produkci, ani produkci ovoce a zeleniny, pokud nebudou hospodařit na výměře větší než 1500 hektarů," uvedl.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JB

Jiří Blažek

12.9.2022 19:21
Poslední české brambory?? To je opravdu nahánění strachu....Synovec hospodaří na 70 ha, brambory má na 2 ha a ekonomicky mu vychází nejlépe, kam se hrabe řepka. Agr komora a zem svaz by měli přestat strašit lidi.....
Odpovědět
JS

Jiří S

13.9.2022 09:08 Reaguje na Jiří Blažek
Pane Blažku prvně chci říci, že s protesty nesouhlasím a určitě je to nahánění trochy strachu. Ale s tím omezováním ploch bych to tak neviděl dobře jako vy. Vás synovec dělá jen 2 ha, které snadno prodá po vsi lidem. Pokud by byl váš synovec velký hospodář dělající třeba 40 ha konzumu, mluvil by jste už jinak. Musíte mít sklady, chlazení, celou linku, to polyká strašně moc peněz a výkupní cena brambor v loni byla třeba jen 2,5 - 3,5 Kč/kg. Tedy 3 Kč* po přebrání 35 tun/ha je 105 tis Kč/ha tržba. Mínus tak 90 tis Kč/ha náklady (chlazení, odpad, režie, odpočty, chemie, hnojiva, půdozpracování apod.). Takže výdělek 15 tis. Kč/ha není zase takový vývar a to musím říci, že 3 Kč v průměru je luxusní cena, bývává i méně. Takže pro malého rolníka skvělý byznys (odpadají mu náklady na režie na bramborárně a vše okolo ní), pro velkého ne. A vzhledem k tomu, že nejvíc brambor do obchodáku putuje od velkých, tak ten nadpis konec českých brambor není zcela zavádějící.
Odpovědět
Anyr

Anyr

13.9.2022 01:02
Jojo, strach je účinná politika. :) Tak jen děste a strašte dál, hezky stylem "vidím hroznou budoucnost, pokud věci nebudou podle nás!", ono to sem tam zabere. :))

Manipulátoři a lháři.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

13.9.2022 06:57
Já osobně nesouhlasím s podobnými typy protestů, jelikož nic neřeší a pouze naštvou lidi. Co se dotací týká, vždy se bude jedna či druhá strana cítit poškozená ve svých zájmech.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.9.2022 10:49 Reaguje na pavel peregrin
Jenže mlčet se taky nedá. Když budou zemědělci držet hubu, tak skončí a nakonec tady budeme žrát brambory třeba z Egypta. Přitom jsme kdysi byli vyhlášená bramorářská oblast.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

13.9.2022 11:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já vím. Jenže koho zajímá nějakých 75000 lidí pracujících v prvovýrobě? Naprosto nezajímavý voličský potenciál.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.9.2022 14:23 Reaguje na pavel peregrin
Záleží na úhlu pohledu. Pokud by to byla firma s 75.000 pracovníků a měla by se položit, bude kolem toho humbuk (viz třeba OKD, před tém třeba Poldi Kladno a další). A může být i menší, ale rachot kolem toho bude. Když to bude 75.000 OSVČ, nikoho to nezajímá.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

13.9.2022 14:59 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To jistě, jenže oba dobře víme, jak to je. Navíc dovoz štědře dotovaných potravin do ČR je bez problémů, takže v tomto ohledu může být vláda naprosto v klidu.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.9.2022 15:17 Reaguje na pavel peregrin
Je dobře, že jste nevzpomněl soběstačnost, to by Fantozziho při čtení asi kleplo:-) Jsme totiž bohatá země, můžeme všechno dovážet! Kdo to nechápe, tak nerozumí trhu...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.9.2022 16:25 Reaguje na Karel Zvářal
Jak jste to myslel s tím trhem? Jako že až nebudeme mít peníze na zaplacení dovozových potravin, producent ńám řekne:" Trhněte si". Tak nějak?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.9.2022 18:36 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Při tolika bankách abychom neměli peníze?-) To by se pana P@P nesmírně, ale opravdu nesmírně, dotklo...

Já se naopak divím, že (vysmívaná) soběstačnost není základní stavebním kamenem našeho zemědělství, a spoléhá se na tzv. "potravinovou bezpečnost". To je tak relativní a pochybný pojem, asi jako klimatická změna sázkou na jistotu (viz. sucha a povodně tu či onde).
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

13.9.2022 15:30
No, vzhledem k tomu, že protest se uskuteční ve spolupráci s nevládními zemědělskými organizacemi V4 a 4 dalších zemí, opravdu to nevypadá na protest proti přerozdělení dotací v ČR. Základem průšvihu je nová SZP a Green Deal tak, jak se ho za každou cenu snaží EK prosadit. Každý, kdo je schopný si návrh základních dotačních pravidel přečíst, snadno pochopí, proč zemědělci protestují. Možná by to tentokrát mohl udělat i pan Štefl, výjimečně.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist