https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kontroly-kraje-ve-firmach-deza-a-energoaqua-jeste-neskoncily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kontroly kraje ve firmách Deza a Energoaqua ještě neskončily

15.2.2021 16:37 | ZLÍN (ČTK)
Kontroly Krajského úřadu Zlínského kraje ve společnostech Deza a Energoaqua ještě oficiálně neskončily. Kraj je v souvislosti se zářijovou otravou řeky Bečvy zahájil loni na podzim. Jakmile to bude možné, bude chtít kraj výsledek kontrol zveřejnit, řekl na zasedání krajského zastupitelstva hejtman Radim Holiš (ANO). Řízení nejsou veřejná, ještě nejsou ukončená, uvedla vedoucí krajského odboru stavebního řádu a životního prostředí Alena Miklová.
 

Ve valašskomeziříčské chemičce Deza, která je součástí holdingu Agrofert ze svěřenských fondů předsedy vlády Andreje Babiše (ANO), se kraj zabývá přezkumem podmínek integrovaného povolení pro vypouštění odpadních vod. Podle Miklové už byl přezkum v Deze ukončen, protokol má několik stránek závěrů. "Ze zákona jsme povinni to na 15 dní poskytnout druhé straně, aby se k tomu vyjádřila. Z těchto závěrů plyne, že se pustíme do aktualizace integrovaného povolení," uvedla Miklová. Výsledky přezkumu podle ní krajský úřad poskytne policii a České inspekci životního prostředí (ČIŽP).

Ve společnosti Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm se podle Miklové kraj zabývá kontrolní a povolovací činností na základě vodního zákona. "Jsou tam některé zastaralé technologie na čistírně odpadních vod," uvedla Miklová. Současné řízení je podle ní šancí, že povede k technickým úpravám. Zároveň je podle ní zapotřebí přehodnotit limity pro vypouštění odpadních vod s obsahem zvlášť nebezpečných nebo nebezpečných látek. "Řízení je přerušené až do konce dubna," doplnila Miklová.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) i policie už dřív označili za možný zdroj zářijového úniku jedovatých látek do řeky Bečvy kanál vedoucí z továrního areálu v Rožnově pod Radhoštěm, kde provozuje čistírnu odpadních vod právě firma Energoaqua. Ekologická havárie, kterou podle ČIŽP způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly 20. září, podle odborníků poškodily vodní biotop asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Případ stále prověřuje policie. Čeká na klíčový posudek znalce Jiřího Klicpery, který ČTK před nedávnem řekl, že prodloužený termín pro jeho vyhotovení skončí na konci února, lze jej podle něj ale opět prodloužit. Znalec na začátku února v pořadu Reportéři ČT uvedl, že otravu řeky Bečvy nezpůsobila chemička Deza. Koncem ledna v on-line debatě expertů také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní ale nebyl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

15.2.2021 16:53
Tak treba hovorit. Desítky kontrol kontrolorů, ouředníci se budou zviditelňovat v médiích a budou se tvářit přepracovaně. Výsledek bude vagón keců a jinak absolutní nula.
PROČ?
Je přece třeba "vykonávat činnost" a mlžit a zametat pod koberec. Neskutečný.
Jak by to teda mělo být?
Všechny zainteresované (což nebude víc jak 5 - 6 lidí) postavit před soud a obvinit z veřejného ohrožení z nedbalosti. To by se viník velmi svižně objevil jak deux ex machina!!!
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

16.2.2021 12:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Není se čemu divit v postkomunistické zemi, která se nechce ani po 30 letech od revoluce podívat pravdě do očí, protože se bojí, že je pravda až moc děsivá..... státní správa i vládnoucí politici nejsou zvyklí, že je někdo moc kontroluje a na tomto případu je to krásně vidět.... to proto to celé působí jako výsměch celé ČR....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.2.2021 17:17 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ten pocit vůbec nemám, v 90. letech jsme na tom byli přece výrazně lépe! Samozřejmě privatizace byla chaotická a nespravedlivá, ale plně funkční, západní země jsme doháněli velmi svižně a přes bolševické kecy a podrazy se víceméně všechno zlepšovalo. A lidé celkem svorně chtěli do EU a na Západ, 70% v referendu v roce 03 byla hudba minulosti.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist