https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kraj-vysocina-chce-koupit-prvni-elektromobil-pozada-o-dotaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kraj Vysočina chce koupit první elektromobil, požádá o dotaci

11.3.2020 00:09 | JIHLAVA (ČTK)
Kraj Vysočina chce koupit pro úředníky první elektromobil. / Ilustrační foto
Kraj Vysočina chce koupit pro úředníky první elektromobil. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Kraj Vysočina chce koupit pro úředníky první elektromobil. Na jeho nákup a na pořízení dobíjecí stanice má v plánu požádat o dotaci. Náměstek hejtmana Martin Kukla (ANO) včera novinářům řekl, že záměr včera schválila krajská rada. V letošním rozpočtu má kraj na elektromobil milion korun.
 

"Byl by to referenční vůz pro Kraj Vysočina," řekl Kukla. Jde o pilotní projekt, který má podle náměstka ukázat, jak se elektromobil bude chovat v reálném provozu při cestách Vysočinou. Když kraj dostane dotaci, vypíše na dodavatele elektromobilu soutěž. Mezi podmínkami bude podle Kukly to, aby auto mělo velký dojezd a aby se do něj vešli čtyři lidé. S parkováním se počítá v garážích úřadu, kde jsou elektrické zásuvky.

Podle materiálu, který včera projednala rada kraje, se cena kvalitního elektromobilu s delším dojezdem na českém trhu pohybuje kolem 1,2 milionu korun. V dotačním programu Státního fondu životního prostředí na podporu alternativních způsobů dopravy by kraj mohl na elektromobil dostat až 250.000 korun a dalších 20.000 korun na dobíjecí stanici.

O pořízení elektromobilu letos díky slíbené dotaci uvažuje například i radnice ve Žďáru nad Sázavou, nahradit jím chce dosluhující vůz. Dobíjecích stanic je ve Žďáru nad Sázavou pět. Před dvěma lety koupilo toto město multikáru na elektrický pohon pro pracovníky zajišťující úklid veřejných ploch.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist