https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-vyskytu-sycka-je-na-severu-cech-problematicke-hubeni-hrabosu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli výskytu sýčka je na severu Čech problematické hubení hrabošů

17.3.2023 01:11 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
V celé České republice hnízdí pouze kolem sto párů sýčků, z toho třetina žije v Ústeckém kraji.
V celé České republice hnízdí pouze kolem sto párů sýčků, z toho třetina žije v Ústeckém kraji.
Zemědělci na severu Čech řeší problém s přemnoženými hraboši. Velké množství nor je na polích na Chomutovsku a Lounsku, uvedla předsedkyně krajské agrární komory Hana Dufková. Hubit je speciálními přípravky nemohou tam, kde se vyskytuje sýček obecný nebo sova pálená. Mluvčí krajského úřadu Magdalena Fraňková ČTK řekla, že v celé České republice hnízdí pouze kolem sto párů sýčků, z toho třetina žije v Ústeckém kraji.
reklama

 

Situace je podle Dufkové na některých místech horší než v předchozích letech. "Při velkém množství hrabošů na polích nic nevyroste," uvedla Dufková. Hrabošům přála teplá zima a současné teplé počasí je vylákalo ven z nor a lokálně likvidují ozimé porosty. K jejich hubení slouží tzv. rodenticidy, zemědělci je ale nesmí aplikovat plošně, musí je klást do nor.

Krajský úřad na webu upozornil, že vzhledem k riziku sekundární otravy v oblasti výskytu sýčků obecných a sov pálených není možné aplikovat rodenticid, a to ani do nor. Sýček obecný i sova pálená jsou chráněni zákonem. Zemědělci, kteří hospodaří v oblasti výskytu sov, mají nárok na náhradu škod způsobených hrabošem.

Zemědělci instalují na pole bidýlka pro dravce, kteří loví hraboše. Dravců však podle předsedkyně agrární komory není tolik, aby to v likvidaci hrabošů významněji pomohlo.

Přemnožení hraboše polního způsobilo velké ztráty zemědělcům na severu Čech naposledy v roce 2020.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

17.3.2023 12:10
Tak nejenom sýčkové, musí někde hnízdit.
Mají kde ?
Tím to začíná !
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.3.2023 16:55 Reaguje na smějící se bestie
Obsazenost budek pro sýčka a pálenku je někde kolem 1-2%, takže v tomto problém minimálních stavů ZCELA JISTĚ není. Spíše se ptejme, kam se poděli vrabčáci (dříve přede žněmi mračna - běžte se podívat dnes), zvonci, strnadi, skřivani... aj. ptáci, které sýček lovil v zimě a v době latence hraboše. K tomu nárůst stavů kuny, doprava, tech pasti (svislé živolovky) a spousta dalších vlivů, které v minulosti nebyly, či byly pod kontrolou. Koroptev se zdála v minulosti nevyhubitelná, a ejhle, její stavy jsou na cca 1% z padesátých a šedesátých let - kdy zimy byly kruté, ale díky zásypům a péči myslivců zdárně přežívaly. A teď pozor - bez ingerencí mžp, které tehdy nikomu nechybělo...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

18.3.2023 06:23 Reaguje na Karel Zvářal
Sýček pravděpodobně nemá co žrát. Žížaly s chrousti nejsou, vrabci taky a myši se ve vesnicích tráví. Koroptve taky. Herbicidy vymýtí plevele a pesticidy hmyz. I kdyby je neotrávily. Přežívají zbytky stavů na chemicky neobdělávaných plochách s krátkou travou. A pokud zarostou keři, je utrum.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.3.2023 08:14 Reaguje na Slavomil Vinkler
Chemická válka se škůdci nese své ovoce, taktéž absolutní ochrana "některých vybraných" se projeví, vedle toho výše zmíněné vlivy, takže myslet si, že druh zařadíme do Červené knihy a ono se to nějak vyvrbí k lepšímu... Ne, chce to radikální změny, od přístupu ke krajině, až po přehodnocení vlivu predátorů na kořist. Je to o zeleném náboženství, které nemá na to, aby prošlo důkladnou sebereflexí. Všeho s mírou a ochrana slabších, nikoliv proklamativně, ale skutky.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.3.2023 08:28 Reaguje na Slavomil Vinkler
To je výsledek politiky "od stěny ke stěně", resp názorná ukázka věčné vlastnosti. Jako pamětník vím zcela přesně, kde je pejsek zakopán, ale kde není vůle, nemůže být ani cesta. Takže máme z dříve nejhojnějšího druhu nejvzácnější, ale na druhou stranu, alespoň je o čem psát, nu ni? On nám totiž ten sýček (i koroptvička) "nastavuje zrcadlo", kam jsme to s tou ekologizací dotáhli...
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist