https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letosni-cerven-byl-v-evrope-druhy-nejteplejsi-v-historii-uvedl-copernicus?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letošní červen byl v Evropě druhý nejteplejší v historii, uvedl Copernicus

8.7.2022 12:41 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Letošní červen byl druhý nejteplejší v Evropě a třetí nejteplejší ve světě od začátku měření. Uvedla to unijní služba pro monitorování atmosféry Copernicus. V Evropě byly teploty vyšší než průměr za léta 1991 až 2020. Nadprůměrné teplo bylo také na Sibiři či v Asii. Naopak v Jižní Americe teploty klesly pod dlouhodobý průměr.
reklama

 

Celosvětově byly teploty v červnu o 0,31 stupně vyšší než dlouhodobý průměr za léta 1991 až 2020, který činil bezmála 16 stupňů. Letošní červnové teploty zaostaly jen za roky 2019 a 2020. V Evropě byly teploty vyšší o 1,6 stupně než dlouhodobý průměr a jen mírně zaostaly za nejteplejším červnem z roku 2019.

Španělsko, Francii a část Itálie v červnu zasáhla předčasná vlna veder a na řadě míst meteorologové zaznamenali teploty nad 40 stupňů. "Očekává se, že vlny veder podobné těm letošním budou v příštích letech v Evropě i ve vzdálenějších zemích stále častější a silnější," uvedl šéf služby Copernicus pro monitorování změn klimatu Carlo Buontempo.

"V červnu 2022 bylo počasí sušší nad většinou Pyrenejského poloostrova, v Británii a v Irsku, v oblasti od severního Balkánu až po východní Evropu, nad severozápadem Ruska a v Itálii," uvedla služba Copernicus. Nad většinou Evropy byl úhrn srážek za posledních 12 měsíců nižší než dlouhodobý průměr. Nadprůměrné teploty a nedostatek srážek dále zhoršily sucho, které zažívá část Evropy, například Pádská nížina.

Nadprůměrné teploty meteorologové naměřili v červnu také na Sibiři a ve velké části Asie. Například v Tokiu bylo pět dní za sebou naměřeno více než 35 stupňů Celsia, což byl pro japonskou metropoli rekord. Výrazně nadprůměrné byly teploty i v Antarktidě. Naopak ve velké části Jižní Ameriky bylo počasí chladnější než průměr za roky 1991 až 2020.

Růst průměrných teplot vědci a meteorologové přičítají změnám klimatu. "Ty jsou způsobeny člověkem a očekává se, že budou pokračovat i v budoucnu," uvedla služba Copernicus.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

8.7.2022 14:23
Asi by bylo vhodnější, kdyby se Evropa v tomhle klima zavodě měření bylo regionalizovaný. Těžko vysvětlovat někomu ve střední Evropě, že se někde potí, když 95%dni nedosáhla v ČR teplota 29 stupňů. V ČR odpovídá letošní Červen průběhu Června z doby před více jak 30 lety. Tedy standard.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.7.2022 20:27 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Letošní červen byl druhý nejteplejší v Evropě a třetí nejteplejší ve světě od začátku měření.

Zkuste to pochopit, není to tak složitý.....
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

9.7.2022 09:05
Snáď by bolo vhodné spomenúť, o ktoré obdobie v histórii meraní sa jedná. https://en.wikipedia.org/wiki/Copernicus_Programme Satelitné mapovanie teploty zeme existuje od roku 1990. Samozrejme že sa neustále zdonaľuje, takže dnes sú výsledky určite podrobnejšie ako pred 30 rokmi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.7.2022 20:28 Reaguje na Vladimir Mertan
V pražském Klementinu od roku snad 1770. Satelity do toho nemotejte.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist