https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecky-kraj-projekty-na-zadrzovani-vody-v-krajine-podpori-vice-nez-12-mil.kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecký kraj projekty na zadržování vody v krajině podpoří více než 12 milionů korun

31.7.2021 01:14 | LIBEREC (ČTK)
Mimoň na Českolipsku získá dotaci na obnovu zámecké tůně, Semily na retenční nádrž pro zachycení dešťové vody ze silnice a Dubnice na Českolipsku na vytvoření mokřadního areálu se soustavou tůní.
Mimoň na Českolipsku získá dotaci na obnovu zámecké tůně, Semily na retenční nádrž pro zachycení dešťové vody ze silnice a Dubnice na Českolipsku na vytvoření mokřadního areálu se soustavou tůní.
Foto | tdlucas5000 / Flickr.com
Mezi desítky obcí, škol, neziskových organizací a další žadatele rozdělí Liberecký kraj 17 milionů korun z dotačního programu, který je zaměřený na ochranu přírody, ekovýchovu a prevenci vzniku odpadů. Přes 12 milionů korun z něj půjde na opatření na zadržování vody v krajině, informoval mluvčí kraje Jan Mikulička.
 

"I přes nepříznivé období koronavirové krize byl letos v tomto dotačním fondu rekordní objem finančních prostředků," uvedl Mikulička.

Mimoň na Českolipsku získá dotaci na obnovu zámecké tůně, Semily na retenční nádrž pro zachycení dešťové vody ze silnice a Dubnice na Českolipsku na vytvoření mokřadního areálu se soustavou tůní, dřevěných povalových chodníčků a osvětových tabulí. "Podporu získají nejen obce a místní environmentální organizace, ale i zemědělci, které je nejčastěji využijí na vytváření tůní, zakládání mezí, výsadbu remízků a další protierozní opatření. Mezi podpořenými jsou ale i projekty na zadržování vody v lesích,“ uvedl krajský radní pro životní prostředí Václav Židek (Piráti).

Kraj podpoří také projekty k ochraně ohrožených druhů živočichů a rostlin, péči o cenné přírodní biotopy, opravy božích muk, křížků a dalších drobných památek v krajině. "Podpořen byl například projekt Ptačího parku Mnišské louky, kosení řady orchidejových luk či ošetření památných stromů," uvedl mluvčí kraje.

Z programu kraj podpořil i projekty spojené s odpady, jejich sběrem či opětovným použitím. "Z dotačního fondu dá na tyto projekty více než 1,1 milionu korun. V Kravařích a v Chrastavě proto mohou vzniknout nová RE-USE centra, v Liberci budou rozšířeny bezobalové prodejny. Podpořen je i provoz veřejné šicí dílny a v Jablonci vyzkouší provoz komunitního kompostéru," dodal Mikulička. Školy a další organizace získaly dotace na terénní ekovýchovné programy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist