https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidry-eu-ceka-na-summitu-take-debata-o-klimatickych-cilech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lídry EU čeká na summitu také debata o klimatických cílech

14.10.2020 17:04 | BRUSEL (ČTK)
Zatímco země severní či západní Evropy s limity navrženými komisí v principu souhlasí, vlády států východního křídla EU včetně Česka, které bude na schůzce reprezentovat premiér Andrej Babiš, je označují za nereálné.
Zatímco země severní či západní Evropy s limity navrženými komisí v principu souhlasí, vlády států východního křídla EU včetně Česka, které bude na schůzce reprezentovat premiér Andrej Babiš, je označují za nereálné.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
V atmosféře rychle se šířící druhé vlny koronavirové nákazy se ve čtvrtek v Bruselu sejdou prezidenti a premiéři zemí Evropské unie, aby udali další směr vrcholícím rozhovorům s Británií či klimatickým závazkům své unie.
 

Unijní země mají k novým klimatickým závazkům bloku, které budou tématem čtvrteční pracovní večeře, nejednotný přístup. Šéfové států a vlád by si na ní měli vyjasňovat své postoje k návrhu Evropské komise, aby se místo dosavadních 40 procent snížily emise skleníkových plynů k roku 2030 o nejméně 55 procent proti roku 1990.

"Nikdo nezpochybňuje fakt, že musíme naše cíle aktualizovat. Otázka je, jak toho cíle dosáhneme. Na stole je mnoho nápadů," odhadoval vývoj čtvrteční diskuse zmíněný unijní činitel. Zatímco země severní či západní Evropy s limity navrženými komisí v principu souhlasí, vlády států východního křídla EU včetně Česka, které bude na schůzce reprezentovat premiér Andrej Babiš, je označují za nereálné. Obávají se, že by mohly dále poškodit důležitá průmyslová odvětví stižená covidovými omezeními.

Klimatická debata na summitu by měla být pouze orientační a neočekává se, že by se lídři shodli na závazných závěrech vztahujících se k roku 2030. Zatím navíc není zcela jisté, zda v Bruselu nebude kvůli karanténním pravidlům chybět polský premiér Mateusz Morawiecki, jehož země je nejhlasitějším kritikem zpřísňování limitů a loni se jako jediná nepřihlásila k dosažení takzvané klimatické neutrality do poloviny století.

Úvodní část dvoudenního summitu bude nicméně patřit stále bezvýslednému jednání o budoucích vztazích s Británií, která opustila evropský blok na konci ledna. Britský premiér Boris Johnson sice minulý týden označil jednání lídrů za mezní termín, do kterého by mělo být jasno o osudu dohody, unijní lídři však mají na věc jiný názor. Podle návrhu závěrů summitu by prezidenti a premiéři měli konstatovat, že smlouva vzhledem k rozdílným pohledům na klíčová témata zatím není na dohled. Političtí vůdci zároveň vyzvou ke zvýšení tempa rozhovorů a k tomu, aby se úřady i firmy začaly pečlivěji připravovat na možný rozchod s Británií bez dohody, který by vzájemný obchod od ledna zatížil cly a kvótami.

V pátek stejně jako na minulé vrcholné schůzce před dvěma týdny lídři proberou možnosti další koordinace cestovních omezení souvisejících s pandemií. Ve středu se sice státy po předchozí výzvě lídrů shodly na společném barevném hodnocení rizikových regionů, ke sladění covidových testů či karantén dosud nesáhly. Vrcholní politici by měli v Bruselu diskutovat o možnostech další koordinace, kterou zatím část států odmítá, stejně jako o spolupráci na vývoji covidových vakcín.

Dalším pátečním tématem budou zahraničněpolitické vztahy. Unijní lídři mají v plánu debatu o spolupráci s africkými státy, některé země však patrně otevřou i aktuální otázky protiruských sankcí za otravu opozičního předáka Alexeje Navalného či napětí ve Středomoří v souvislosti s Tureckem a jeho námořním těžebním průzkumem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (35)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

14.10.2020 18:49
Předpokládám, že špína Babiš zase podepíše nějaké svinstvo.
Odpovědět
JK

Jaroslav Kořínek

14.10.2020 18:53 Reaguje na Viktor Šedivý
IQ ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.10.2020 20:16 Reaguje na Viktor Šedivý
On jel do Kremlu? Nedivil bych se.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.10.2020 20:16
Je zajímevé, že země postižené sovětským bolševismem jsou pořád pozadu a nemají šanci vyspělou Evropu dohánět. Mají zase daleko špinavější energetiku a vůbec průmysl, prostě ten režim byl devastační po všech stránkách.
Výhoda je, že Západ je ochoten nám výrazně pomáhat, jenže se obávám, že my to nejsme schopni pochopit.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

15.10.2020 07:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Hodně z nás v současné situaci vidí velkou příležitost ke změně, ale pořád jsou tu voliči ANO, SPD a podobných populistů, kteří se nechají opít koblihou a jako loutky největšího korupčníka a bezohledného sebestředného hovada od revoluce táhnou ČR zpět do temnot minulosti. Tito lidé musejí vymřít.... ti už osvícením neprojdou....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2020 08:05 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ten problém je hlubší, to není generační problém, vstanou přece noví bojovníci.
Já to vidím jako systémový trend, kdy ČR opouští Evropu a zase se propadá někam na Východ. Těch důkazů je přece dost:
Nestaví se ty propojovací kousky dálnic k hranicím směrem na Západ.
Nestaví se trať vysokorychlostní celoevropské sítě TGV.
Nepočítáme s přijetí eura.
Nestavíme OZE a moderní energetiku, neplníme green deal.
Odmítáme větší integraci EU, odmítáme spolupracovat na celoevropském imigračním zákoně. Atd.
Tohle přece není náhoda, tam je jasně vidět záměr. A čí a proč není těžké si domyslet, nejen poslední zpráva BIS to říká celkem jasně.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.10.2020 08:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Zaměňujete vzájemnou spolupráci s diktátem. Tam teď EU směřuje!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2020 09:22 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nesměřuje, je nám to jen nakecáváno. Všechny direktivy z Eu jsou vydávány na základě demokratické schvalování většiny, to se nám ale záměrně neřekne.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.10.2020 10:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Zkuste porovnat jaká byla EU před třeba deseti lety a jaká je teď...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2020 14:46 Reaguje na Jaroslav Studnička
To bych se skutečně neodvážil.
jenom vím, že naše pozice v EU se dramaticky zhoršila díky tomu, že se nejsme schopni vypořádat s tou obrovskou korupcí, kterou Babiš do naší politiky donesl. A v kombinaci se zcela invalidním parapresidentem jsme už jen za šašky a hlupáky.
Když Jourová kritizovala Orbána za rozkrádání státu a ovládání médií, tak se všichni řehtali jak stádo koní a dnes je zralá naodvolání. přitom je to inteligentní a schopná ženská.
Aby musel evropský parlament řešit korupci premiéra členského státu, to se nikdy v EU ještě nestalo, aspoň v něčem jsme první.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.10.2020 16:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Žijte si ve své bublině...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2020 18:25 Reaguje na Jaroslav Studnička
Došly argumenty, že?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.10.2020 18:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Vám je argumenty zbytečné předkládat, protože si z nich stejně nic nevezmete...

Mluvíte o argumentaci a přitom vaše příspěvky neobsahují ani špetku argumentů. Vaše příspěvky jsou jak od politruků z padesátých let.
Odpovědět

Jan Šimůnek

15.10.2020 08:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Liniové stavby blokují ekobolševici. Přijetí eura by byly pitomost v době, kdy řada států uvažuje o odchodu z eurozóny. Euro je výhodné jen pro Němce, jinak pro nikoho.
Green deal je soubor ekofašistických zrůdností, který je nutno odmítnout, a když to nejde, tak co nejvíce sabotovat.
Ano, nechceme se "integrovat" do organizace, v níž vládnou neomarxistické zrůdy, které v roce 1968 bojovaly za zavádění socialismu stalinského typu do zemí západní Evropy. Paradoxně, my jsme v tom samém roce bojovali za pravý opak, byť nám soudruh Brežněv jasně vysvětlil pomocí tanků, že socialismus se na nějaké lidem přívětivé zřízení zreformovat nedá, že jediná možná cesta je jeho totální odmítnutí při nejbližší možné příležitosti.

Západní státy spějí k tomu, aby si prožily autentický socialismus s bídou, gulagy a lesy šibenic. Budiž jim to přáno, ale ať nás do toho netáhnou. My víme, o co jde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2020 09:26 Reaguje na Jan Šimůnek
Dokud nepochopíte rozdíl mezi demokracií a totalitou, tak nemáte šanci. Ale to nepochopíte, protože věříte vyloženým lžím a sám je produkujete.
"zavádění socialismu stalinského typu do zemí západní Evropy".
Vy asi žijete trvale na Paroubkově Marsu, to jinak není možný. NIC TAKOVÉHO SE v západní Evropě nikdy nedělo.
Odpovědět
MG

Milan G

15.10.2020 10:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste ale vykuk, když citujete tak vše, vy ale vytrháváte věci z kontextu. Vynechal jste jedno slovíčko...bojovaly..a už ta věta je naprosto odlišná.

A nic vám neříkají názvy Rudé Brigády, ultralevice v Itálii, únosy, vraždy, vydírání?
Meinhofová-Baader ultralevice v tehdejším západním Německu a opět, únosy, vraždy, vydírání. Jejich následníci dneska parazitují v evropském parlamentu.
Levičák do domu, hůl do ruky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2020 14:50 Reaguje na Milan G
Tohle jste mi skutečně nahrál, kdo byl tito rudí teroristé? To nebyl žádný "produkt imperialismu" atd., to byli sovětští agenti (spíš užiteční idioti), kteří tehdy rozvraceli Západní Evropu zevnitř. Dnes k tomu Rusi používají muslimské teroristy, imigrační vlny a hlavně hybridní válku, tj. mediální demagogické masáže.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.10.2020 16:20 Reaguje na Pavel Hanzl
podívejte se do zrcadla a uvidíte demagoga !!!
Odpovědět

Jan Šimůnek

15.10.2020 19:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Sověti z nich byli spíš nešťastní a naši politrukové jak by smet.

A imigranty pozvala do EU Merkelová.

Mediálních masáží není třeba, stačí šílenosti, které vymýšlejí EUroneomarxisté.
Odpovědět
MG

Milan G

15.10.2020 21:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy máte dost. Meinhofová a sovětský agent. Jděte za roh a dejte si pohlavek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.10.2020 08:15 Reaguje na Milan G
Právě Meinhofová byla radikální komunistka a VŠECHNY komunistické strany v Západní Evropě byly financovány a šéfovány z Kremlu. Proto taky v 90. letech prakticky zmizely.
Proč asi byl nejoblíbenější teroristickou trhavinou náš semtex bez kovové detekční složky?
Proč byl nejoblíbenější zbraní náš samopal škorpión, kterým byl zastřelen mezi jinými Aldo Moro (itaský premiér)??
Kdo vyzbrojoval Palestince, Basky i IRU, Brigade Rose nebo Světlou stezku?
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.10.2020 08:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Zdaleka ne všechny komunistické strany a organizace byly financovány Kremlem. Byly i takové, které byly se SSSR na kordy (např. maoisté nebo trockisté). Vámi uvedené zbraně a výbušniny se daly běžně sehnat na černém trhu, který byl zásobován necíleně, prostě jako zdroj devíz pro chcípající ekonomiku RVHP.
Odpovědět

Jan Šimůnek

15.10.2020 08:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže "vyspělá Evropa" směřuje pod modrým hadrem přesně tam, odkud se země, postižené sovětským bolševismem, horko - těžko vyhrabaly. A zpět do té žumpy se občanům z těchto zemí prostě nechce.

Ideální by bylo rozdělit EU na dvě části podle bývalé "železné opony" (i když zájem o členství v té východní by mělo asi i Rakousko a možná by se trhla od Německa i bývalá NDR). A západní část ať si klidně jde užívat eko-socio-fašo totalitu, okořeněnou islamismem a spojenou s hlubokým ekonomickým propadem, a nepřekáží východní v budování demokracie a prosperity.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.10.2020 08:15 Reaguje na Jan Šimůnek
Souhlasím, země které mají s tímto zkušenost to dokážou rozeznat. Západní země svým liberálně progresivním přístupem nás tam zpátky ženou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2020 09:30 Reaguje na Jaroslav Studnička
Totální nesmysl.
Pokud nepochopíte rozdíl mezi socialismem sovětského typu (státní ekonomika a feudální politika) a sociálním státem západoevropského typu (kapitalismus jako ekonomický základ a demokratický systém přerozdělování zisku), tak nic dalšího nepochopíte.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.10.2020 10:13 Reaguje na Pavel Hanzl
A co nám přináší stávající EU?
Plánované hospodářství je jedním z příkladů...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2020 14:55 Reaguje na Jaroslav Studnička
Žádné plánované hospodářství nevidím, vidím jen obrovskou obchodní výměnu (86% našeho zboží jde do zemí EU), bez cel a jiných problémů, vidím prosperitu firem (převážně zase evropských) které platí zcela rozhodující podíl daní i našeho HDP.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.10.2020 16:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak sundejte růžové brýle !!!
Co je potom tedy systém obchodování s emisními povolenkami?
Co je Green deal?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2020 18:24 Reaguje na Jaroslav Studnička
To je dávno zavedený systém, kde největší špinavci platí za to, že čadí do ovzduší. Prostě jen zlomek toho, co by platit měli, protože ty škody jsou gigantické. Platí to provšechny znečišťovatele na světě, pokud vím.
Odpovědět
MG

Milan G

15.10.2020 21:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne neplatí. Emisní povolenky jsou záležitostí parazitů v eu.
Odpovědět

Jan Šimůnek

15.10.2020 19:23 Reaguje na Pavel Hanzl
A co jsou plány na snižování emisí a jejich "nadšené" předčasné plnění? V podstatě se nám vracejí touto cestou stalinská 50. léta.
Odpovědět
JK

Jaroslav Kořínek

15.10.2020 19:28 Reaguje na Jan Šimůnek
Podepíší všichni všechno - i když všichni víme, že to všichni nesplníme. Jsou země které nepodepisují, ale konají.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.10.2020 08:17 Reaguje na Jan Šimůnek
Pokud nepochopíte, o co jde, tak se tu vysilutejete zcela zbytečně.
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.10.2020 09:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Já, na rozdíl od vás, to chápu velice dobře.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

16.10.2020 10:36 Reaguje na Pavel Hanzl
No, ta naše špinavá energetika zachraňuje třeba Němcům poměrně často zádel, když mají problém s energií v sítích. Také velmi rádi kupují naši "špinavou", z větší části jadernou energii, když jejich čisté přírodní zdroje jaksi nemají odkud brát. A jelikož oni chtějí být echt "čistí", budou tuhle záchranu potřebovat i nadále. A "špinavý průmysl"? U nás ho prostě máme - těžba a těžký průmysl a jeho výrobky jdou mimo jiné i k našim "čistým" západním přátelům. "Čistý" západ si těžkým průmyslem území špinit nechce, i když jeho výrobky potřebuje. EU si nově chce některé suroviny těžit "doma" v EU, aby ji v rozletu nebrzdila politická situace u zaoceánských dodavatelů, Takže náš průmysl bude "špinavý" i nadále. Kýžené suroviny jsou převážně ve východní části Evropy, takže my budeme i nadále ty "špindíry", které těží a oni budou ti "čistí", kdo si to už doma v rukavičkách zpracuje a nám bude dodávat své "čisté" technologie z našich no fuj "špinavých" surovin. Pokud se s touto skutečností nenaučíme patřičně zacházet (stylem něco za něco), budeme pro západ i část našich lidí "špindíry" napořád.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist