https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/litomerice-z-penez-za-sousedstvi-s-ulozistem-koupi-elektromobil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Litoměřice z peněz za sousedství s úložištěm koupí elektromobil

12.1.2016 15:06 | LITOMĚŘICE (ČTK)
Příspěvek od státu litoměřická radnice používá na projekty, které mají souvislost s ochranou životního prostředí
Příspěvek od státu litoměřická radnice používá na projekty, které mají souvislost s ochranou životního prostředí
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Litoměřice dostaly od státu milion korun navíc za to, že poblíž města leží úložiště radioaktivního odpadu. O zvýšení příspěvku pro obce, na jejichž katastru leží úložiště, rozhodla v prosinci vláda. Pro Litoměřice to znamená, že místo dosavadních tří milionů budou ročně dostávat čtyři miliony korun. Z příspěvku chtějí pořídit elektromobil pro úřad.
 

V blízkosti města je úložiště nízko a středně radioaktivního odpadu Richard. Jsou v něm uschovány odpady z průmyslu, výzkumu a zdravotnictví.

Příspěvek od státu litoměřická radnice používá na projekty, které mají souvislost s ochranou životního prostředí. "Například na podporu alternativních zdrojů energie, výstavbu nových podzemních kontejnerů, ale i na rozvoj ekologické výchovy ve školách," uvedl vedoucí odboru územního rozvoje Pavel Gryndler. Letos chce město za peníze od státu pořídit pro potřeby úřadu první elektromobil. Břeňová připomněla, že město propaguje energeticky úsporné koncepce a loni uspořádalo první festival elektromobility.

Provoz úložišť se platí v souladu s atomovým zákonem z takzvaného jaderného účtu, do něhož přispívají všichni původci radioaktivních odpadů. Z téhož účtu dostávají příspěvky vedle Litoměřic také Rouchovany na Třebíčsku a Jáchymov.

Úložiště nízko a středně aktivního odpadu ve vápencovém dolu Richard je po padesáti letech provozu naplněno zhruba z pětašedesáti procent. Při současném tempu by bylo plné asi v roce 2030, správa úložišť proto připravuje zvýšení kapacity. Do vápencového dolu, v němž na konci druhé světové války nacisté vybudovali tajnou továrnu, se vozí kontaminovaný odpad ze zdravotnictví, zemědělství, průmyslu.

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) má v plánu v Česku postavit i takzvané hlubinné úložiště pro odpad z jaderných elektráren. Jeho spuštění předpokládá v roce 2065. Záměr vyvolává řadu sporů, zástupci většiny vytipovaných obcí s ním nesouhlasí. Na území Ústeckého kraje je vytipovaná lokalita Čertovka na území obce Lubenec na Lounsku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist