https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lokality-vysociny-zvazovane-pro-uloziste-zadaji-setkani-s-babisem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lokality Vysočiny zvažované pro úložiště žádají setkání s Babišem Aktualizováno

2.7.2020 11:53 | JIHLAVA (ČTK)
Radioaktivní odpad
Radioaktivní odpad
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obce z obou lokalit na Vysočině zvažovaných pro stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu žádají dopisem o schůzku premiéra Andreje Babiše (ANO). Rada Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) schválila minulý měsíc snížení počtu vytipovaných lokalit pro úložiště v Česku z devíti na čtyři. Ve zúženém seznamu zůstaly z Vysočiny lokality Hrádek na Jihlavsku a Horka na Třebíčsku. Konečné slovo bude mít vláda. Babiš ČTK řekl, že žádost postupuje vicepremiérovi Karlu Havlíčkovi (za ANO), který to má na starosti.
 

Podle zástupců obcí lze předpokládat, že vláda bude tento bod projednávat brzo. Premiéra žádají o osobní schůzku v nejbližším možném termínu. Odvolávají na jeho květnové vyjádření v Poslanecké sněmovně, kde podle nich přislíbil další možnou diskusi k tomuto tématu.

"Dle našeho názoru je zásadním pochybením celého procesu, že jak SÚRAO, tak ministerstvo průmyslu a obchodu, nedodržely své sliby, že před zúžením počtu lokalit bude přijat příslušný zákon o zapojení dotčených obcí a veřejnosti," uvedly obce dopise adresovaném premiérovi. Argumentují také tím, že závěrečná zpráva, podle níž se snížil počet lokalit pro úložiště, nebyla oficiálně zveřejněná a dotčené obce ji nemohly připomínkovat. Podle obcí nelze vyloučit, že některé podklady a závěry zprávy neodpovídají skutečnosti. "Tento zásadní procesní aspekt může být i důvodem pro budoucí možné soudní spory spojené se stavbou hlubinného úložiště," stojí v textu.

Lokalita Hrádek zasahuje do území šesti obcí, lokalita Horka zahrnuje devět obcí na pomezí Třebíčska a Ždárska. O sepsání dopisu premiérovi informoval společný právní zástupce obcí z Hrádku Luboš Kliment, za území Horka společnou aktivitu ČTK potvrdil starosta Rudíkova Zdeněk Souček.

Mezi čtyři lokality, které by měl stát dál zkoumat kvůli stavbě úložiště, je kromě dvou území Vysočiny Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

2.7.2020 18:11
Pokud chtějí vyjednávat "co za to" - proč ne.
Já bych navrhovat třeba slib, že budou moci i nadále odebírat proud z veřejné sítě, že nebude přerušeno jejich napojení na dopravní infrastrukturu ...
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

3.7.2020 08:45 Reaguje na Viktor Šedivý
To je ale kravina. Tohle vydírání si zkoušejte někde jinde ...
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

5.7.2020 20:36
Kdyby těm lidem kde bude to úložiště nabídli elektřinu zdarma, tak se lidi budou rvát o to, aby to úložiště bylo u nich. Takto je logické, že se budu snažit vytěžit maximum z toho, že to úložiště bude u nich.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist