https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mimoradna-pomoc-pro-zemedelce-bude-letos-240-milionu-kc-rekl-vyborny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mimořádná pomoc pro zemědělce bude letos 240 milionů korun, řekl Výborný

24.8.2023 20:15 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čeští zemědělci letos dostanou 240 milionů korun mimořádné pomoci. Stát ke 160 milionům korun z peněz EU přidá kofinancování v padesátiprocentní míře, tedy 80 milionů korun ze státního rozpočtu, řekl dnes v Českých Budějovicích ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Peníze by se měly rozdělit mezi pěstitele ovoce, zeleniny chmele a chovatele dojného skotu.
 

Výborný řekl, že se na kofinancování ze státního rozpočtu domluvil s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). Na dojný skot by podle něj z pomoci mělo jít 80 milionů, které k penězům z EU vláda přidá ze státního rozpočtu. Měla by to podle něj být určitá kompenzace za to, že ministerstvo kvůli úsporám zrušilo dotační programy pro chov skotu na maso a chov dojnic.

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) minulý týden uvedl, že kvůli nedostatku financí se ruší dotační programy ze státního rozpočtu, které směřovaly na chov dojnic a skotu bez produkce mléka. Podle ministerstva by to mělo ušetřit zhruba 310 milionů korun. Částka vychází z toho, kolik se vyčerpalo na podpory v loňském roce.

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal dnes ČTK řekl, že ministerstvo na poslední chvíli zrušilo dotaci, kvůli které museli chovatelé již od loňského září plnit všechny podmínky, aby ji mohli získat. Peníze z balíčku mimořádné pomoci jako alternativní řešení zrušené podpory je částka, která dotaci určitě nenahradí.

Zemědělci podle Doležala v současnosti prodávají mléko pod výrobními náklady. "Cena spíše klesá, než aby se vracela na rentabilní úroveň," doplnil. Lze proto také očekávat, že někteří chovatelé mohou omezovat své chovy nebo se někteří mohou rozhodnout, že s nimi úplně skončí.

Ministerstvo zrušení dotací zdůvodnilo tím, že v roce 2022 měl podle odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) sektor produkce mléka velmi dobré hospodářské výsledky a za období mezi lety 2017 až 2022 měl kumulovaný zisk 4,8 miliardy korun. Na chov skotu i chov krav bez produkce mléka mohou zemědělci čerpat podporu z dalších programů národních dotací i z evropských dotací.

Evropská komise v podpůrném balíku pro zemědělce navrhla rozdělit zhruba 7,8 miliardy korun. Peníze mají kompenzovat kromě jiného dopady dovozů zemědělských komodit z Ukrajiny na evropský trh nebo rostoucí náklady firem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

24.8.2023 22:59
Problém je struktura dotací. V minulosti bylo pravidlem, že to čerpají jen agrobaroni, kteří to vůbec nepotřebují.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

25.8.2023 06:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Na dotace mají nárok všichni bez rozdílu. Samozřejmě velký podnik opticky dostává víc.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2023 08:09 Reaguje na pavel peregrin
Nejen opticky. Získání dotací bylo schválně tak zkomplikováno, že to získá pouze ten, kdo na to má placené lidi nebo specializovanou firmu, tj. sedláci dostali kulový.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

25.8.2023 11:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Blbost, o dotace si žádá naprosto každý, kdo se zemědělstvím aspoň částečně živí. Už to sice není formulář na A4, ale na OPŽL každému s vyplněním Jednotné žádosti i národních titulů poradí, pomůžou nebo to udělají za něj a to zadarmo. Žádosti o investiční dotace sice už tak jednoduché nejsou, ale od letoška SZIF změnil limity pro výběrová řízení, takže podle mě dotace na stroje si je zemědělec schopen při základních dovednostech práce s počítačem nejen podat, ale celkově vyřídit sám. A kdyby to pro něj bylo přesto obtížné nebo časově nedostupné, může se obrátit na poradce. Sedláci můžou čerpat dotace stejně jako firmy, jen nesmějí předem sami sebe utvrzovat v přesvědčení, že "to nejde".
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

25.8.2023 11:30 Reaguje na pavel peregrin
To máte tak: čím víc se bude v médiích vykřikovat, že "sedláci" na dotace nedosáhnou, protože dotace jsou jen pro agrobarony, tím víc "sedláků" do toho raději ani nepůjde, protože "dotace jsou jen pro agrobarony". Tudíž "sedláci" se z vlastního přesvědčení o peníze z dotací připraví, ale vykřikovat budou, že na dotace nedosáhnou, protože jsou malí. A jsme tam. Fáma si žije vlastním životem a dotace tím pádem opravdu mohou více čerpat větší podniky, protože ty to prostě udělají. Ale samozřejmě máte pravdu, že o dotace si může požádat každý zemědělec a naprostá většina jich to také udělá. Jen ten, kdo pěstuje řepku a obilí si holt nemůže požádat o dotaci na dojnice nebo wellfare prasat - a další důvod k zášti je opět na světě.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

25.8.2023 14:12 Reaguje na Marcela Jezberová
To máte tak, čím víc bude ten zaječí pysk v čele vašeho spolku šířit poplašné zprávy o chlebu za 200, tím víc se budou lidi ptát, proč mají agrobaronům při těch rekordních ziscích ještě sypat na dotacích...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.8.2023 07:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Majitelé nemovitostí jezdící na zahraniční dovolené by neměli mít
nárok na dotace na OZE. Co vy na to? Proč dávat dotace někomu, kdo
má dost peněz na utrácení za cestování, když druhý nedostane dotaci,
protože ani nemá dům? Chápete, že je to totéž co píšete? Vy a vláda
diskriminuje v dotacích bohaté zemědělce, kteří UMÍ VYTVÁŘET ZISK
a jste ochotni je poskytovat těm, kteří ten ZISK NEUMÍ VYTVOŘIT !
Má smysl dotovat ztrátové hospodaření nahraditelné hospodařením ziskovým? Nač naopak dotovat bohatým OZE, když chudí nemají ani kde bydlet? Rozporuplnost vašeho názoru je v tom, zda se týká vás a nebo vašeho ideologického nepřítele. Asi to máte zažité ze socíku, kdy
navenek byl každý solidární, ale v soukromí sobec. A taky budoval zbaběle SSSR, ale po jeho pádu ho hrdinně haní. Prostě křivák!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2023 08:33 Reaguje na Břetislav Machaček
Vám zcela evidentně uniká smysl veškerých dotací. Ty se mají vyplácet jenom tam, kde je společenská poptávka a z komerčního důvodu to ale navychází.
Příklad: Je výhodné, aby mělo město pro děcka koupaliště, ale při cenách vody a hlavně hygienických předpisech by vyšel lístek příliš draho. Tak je majitel dotován, ovšem nevytváří zisk - je většinou neziskovka.
Další rozsáhlou oblastí je ekologie. Čisté postupy jsou dražší a proto bývají dotovány (to jsou taky střešní fve) a taky nevytváří zisk, pouze čistou el.
V zemědělství mají být dotováni sedláci, kteří hospodaří šetrně, v normálních zemích bývá strop na 100 hektrech.

A u nás?
Stát vyplácí 400 miliard v 73 programech každému, kdo si zaplatí těžaře, tj. každému, kdo má do zádele díru.
Samozřejmě to využívají především oligarchové, agrobaromi a ti nejbohatší, taky pro ně to celé loupežník vymyslel.
Tím se ovšem nejen brutálně zvyšuje zadlužení země, ale blokuje to rozvoj, HDP nestoupá i když zaměstnanost je mmaximální.
Co teda všichni v práci dělají? Těží dotace.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2023 08:40 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy jste muhehehehhehee nebudoval "zbaběle SSSR?", Vy jste byl diverzant a terorista, co chodí na partajní schůze s bombou v kabeli? Vy jste v kotelně sepisoval příspěvky Chartě 77 ??? Určitě nekecáte?
Proč jsem jezdil na svavby do SSSR jsem tu psal vícekrát, rozhodně se za to nemíním omlouvat, nic zištného ani bezpáteřního v tom nebylo. Byla to práce a hlavně - poznat zemi nepřítele je naprosto nutné pro pochopení světa, já to bral jako součást vzdělání.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.8.2023 15:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdo jezdil dělat do SSSR byl řádně prověřován a byl
zavázán mlčenlivostí o všem, co viděl mimo turisty
navštěvované oblasti. Kádrově jste na to měl asi ty
správné předpoklady na rozdíl ode mně, který tam byl
až za Gorbačova jako turista. Měl by jste přiznat,
jaké vázací akty jste podepisoval při pracovních
cestách a že jste měl povinnost SSSR líčit jako náš vzor. Nevadí, kabát jste jako jiní obrátil a nyní
tvrdíte přesný opak, co kdysi. Takový "charakter"
byl i jeden z mých sousedů, který tam budoval
Orenburg (plynovod) a pěl ódy na SSSR, aby tak mohl
zase jít pracovat za nadstandartní mzdu. V hospodě
mu přezdívali stranický ideolog a po plyšáku jsme
zjistili, že byl donašečem, aby tam mohl pracovat.
Převlékl kabát, ale Cibulkovým seznamům neunikl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2023 09:04
Tohle je u nás dnes základ ekonomiky a vláda sice seřezala výdaje státu asi o 150 mld. především vdotacích, ale má ještě výrazné rezervy.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-firmy-se-naucily-zdimat-stat-tvari-se-neschopne-dostanou-dotaci-235851#dop_ab_variant=1126061&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist