https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-si-stoji-za-planem-na-cisteni-po-lagunach-v-ostrave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo si stojí za plánem na čištění po lagunách v Ostravě

17.12.2019 00:20 (ČTK)
Laguny byly desítky let jednou z největších ekologických zátěží v zemi. Odtěžování kalů po letech problémů skončilo loni v prosinci. / Ilustrační foto
Laguny byly desítky let jednou z největších ekologických zátěží v zemi. Odtěžování kalů po letech problémů skončilo loni v prosinci. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Při sanaci kontaminovaných zemin je jejich ukládání do takzvané kazety v kombinaci s technologií stabilizace nejvhodnějším řešením. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) tak včera na dotaz novinářů reagovalo na výzvu města Ostrava, které nesouhlasí s tímto způsobem sanace zemin po bývalé chemičce Ostramo. Ostrava žádá, aby ministerstvo stanovisko změnilo.
 

Podle náměstkyně ostravského primátora Kateřiny Šebestové (ANO) není jasné, co by ukládání kontaminovaných zemin do takzvané kazety, neboli ekokontejnmentu, znamenalo pro příští generace. Město chce, aby byla využita jiná technologie.

"Co se týká dekontaminace zemin a navážek, musíme zdůraznit, že z odborného pohledu je ekokontejnment v kombinaci s technologií stabilizace nejvhodnějším řešením. Zajistí využití území v daleko kratší době, než kdyby se postupně odvážely z lokality stovky tisíc tun zeminy, pro kterou v ČR neexistuje koncové zařízení s dostatečnou kapacitou pro odstranění nebo dekontaminaci," napsala mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Takové řešení by znamenalo další průtahy v řešení problému, dodala.

Po skončení těžby kalů je podle ní v plánu rozsáhlý průzkum podloží, který bude doplněn analýzou rizik a na základě přání ostravského magistrátu i novou studií proveditelnosti. Ta by měla posoudit reálnost jiných technologií, než těch, které byly zatím uvažovány. "Teprve poté, bude možné rozhodnout o dalším postupu prací na lokalitě," dodala Roubíčková.

Šebestová včera v reakci na stanovisko ministerstva řekla, že doufá , že na řádném jednání vláda problematiku důkladně projedná. "A vláda zadá ministerstvu životního prostředí, aby své stanovisko modifikovalo tak, aby umožňovalo skutečné dokončení sanace lokality, ne pouze vybudování ekokontejnmentu s následným nutným trvalým monitoringem. Taková varianta s sebou nese značná budoucí rizika a problémy," uvedla Šebestová. Podle ní je zapouzdření zemin do takzvané kazety řešením na dobu 20 až 30 let. "V ČR u některých sanací bylo použito uzavření znečištění v ekokontejnmentu, jednalo se však o jiný typ znečištění. Je pro nás neakceptovatelné, abychom takové 'dědictví' zanechávali pro příští generace," řekla Šebestová. Vybudování kazety považuje za neekologické, ale i neekonomické.

V lokalitě pokračují práce na odtěžování, úpravě a stabilizaci kalů, které by měly být dokončeny v prosinci 2020. Město také vyzvalo ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), aby jednal s dalšími možnými koncovými zařízeními v Česku na likvidaci kalů. Současné jediné koncové zařízení, které kaly likviduje, nemusí stihnout všechny kaly do příštího roku zpracovat, upozornila Šebestová.

Termín je nepřekročitelný i pro ministerstvo. Za realizaci zakázky je podle něj plně odpovědný zhotovitel a jeho smluvní partner, státní podnik Diamo, a to včetně jednání se zařízeními, které kaly mohou odstraňovat. "MŽP ani ministr nemohou nijak vstupovat do jednání s provozovateli zařízení, neboť mohou být v případě nějakých správních řízení o změnách integrovaného povolení odvolacím orgánem," uvedla Roubíčková.

Laguny byly desítky let jednou z největších ekologických zátěží v zemi. Odtěžování kalů po letech problémů skončilo loni v prosinci. Tehdy firma AVE CZ dokončila odtěžení více než 90.000 tun takzvaných nadbilančních kalů, na něž se přišlo až při sanaci. Už dříve bylo vytěženo 200.000 tun. V Ostravě zůstává asi 70.000 tun upravených kalů, které nepáchnou ani nezatěžují okolí. Z lagun zbývá odtěžit takzvanou hlinku, tedy zeminu kontaminovanou ropnými látkami.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist