https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-eu-se-pokusi-odblokovat-jednani-o-cenovem-stropu-pro-plyn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři EU se pokusí odblokovat jednání o cenovém stropu pro plyn

13.12.2022 10:38 | BRUSEL (ČTK)
Najít shodu na možném omezení cen plynu pro případ jejich výrazného růstu se dnes pokusí ministři energetiky zemí Evropské unie na mimořádném zasedání v Bruselu. Dosavadní návrhy cenového stropu nenašly dostatečnou podporu států, z nichž většina o nějakou formu regulace stojí. Několik odpůrců stropu včetně Německa požaduje výraznější ústupky a podle diplomatů není jisté, zda povede nejnovější kompromisní varianta připravená českým předsednictvím k dohodě. Na té přitom závisí i schválení předjednaného energetického balíčku obsahujícího společné nákupy plynu a solidární poskytování dodávek zemím v nouzi.
 

Připravit nástroj k omezení cen plynu, jehož rekordní zdražení vedlo k nárůstu cen elektřiny, se evropská sedmadvacítka snaží domluvit od konce léta. Tehdy šplhaly ceny plynu přes 300 eur (asi 7320 Kč) za megawatthodinu (MWh), což vedlo řadu členských zemí k zavedení vlastních nákladných opatření na podporu domácností a firem. V současnosti začínají ceny po několikaměsíčním poklesu opět růst, i když zatím pouze mírně a pohybují se okolo 130 eur.

Evropská komise v listopadu předložila návrh stropu, který byl podle většiny členských zemí nefunkční a dočkal se několika verzí připravených českým předsednictvím na základě požadavků ostatních 26 zemí. Dosud poslední návrh stropu počítá s aktivací omezení cen v případě, že po dobu pěti dnů bude cena plynu na klíčovém virtuálním trhu Title Transfer Facility (TTF) překračovat 220 eur. Její rozdíl od globální průměrné ceny zkapalněného plynu LNG zároveň musí být nejméně 35 eur.

Skupina zastánců stropu včetně Itálie, Belgie, Polska a dalších zemí východního křídla EU však přišla s požadavkem na další snížení aktivační ceny. Německo, Nizozemsko či severské státy naopak chtějí co nejjednodušší podmínky pro automatickou deaktivaci mechanismu, pokud bude hrozit kvůli zvýšené spotřebě nedostatek dodávek pro unijní trh. České předsednictví se podle diplomatů pokouší získat pro dohodu podporu co nejvyššího počtu zemí, ačkoli teoreticky stačí kvalifikovaná většina, tedy 15 zemí reprezentujících alespoň 65 procent obyvatel EU. Unijní činitelé nevylučují, že ještě dnes ministři sáhnou k úpravám v navrženém textu, aby našli kompromis. Pokud se to nepovede, mohou mít příští pondělí na stole nový text při dalším, tentokrát pravidelném zasedání.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

13.12.2022 12:43
Celý ten humbuk se stropem na 220 eurech je celkem zbytečný, téhle výšky může dosáhnout jen v případě přímého útoku, což se loni stalo. Jenže dnes už nikdo nemá na energie do Evropy monopol, takže to nebezpečí je minimální.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.12.2022 14:57 Reaguje na Pavel Hanzl
A že jim to nejdete vysvětlit, já myslím, že by na vás jistě dali. Nebo můžete zajít aspoň za Síkelou, z Hlaváku 15 a 26 tři zastávky, kousek si dojdete a za 10 min jste tam.
Barák je to pěknej.-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2022 16:10 Reaguje na Svatá Prostoto
Oni to samozřejmě ví, ale to je jednání prozichr.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2022 16:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasně, je to jen tak jako, co kdyby, úplná formalita ... a proto to furt ne a ne schválit ... a že se už vo to snaží pěkně dlouho.

Voni jsou hlava, Hanzl.
Odpovědět
ZK

Zan K.

14.12.2022 13:31
Prostě schizofrenie. I poslední mulat ví, že onen strop určují ti, co plyn mají a prodávají ho. A to Evropa dávno není.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2022 16:15 Reaguje na Zan K.
Zase špatně. Rohoduje ten, kdo platí. Jeho vůle je, jestli zaplatí, nebo to sežene jinde, nebo se obejde úplně.
Odpovědět
ZK

Zan K.

15.12.2022 09:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo. V dnešním "trržním systemu" kde každej uvažuje stylem trhni co můžeš? Pak může ho neodebírat vůbec a buďto bude živ na uhlí a dřevě jako dřív, anebo v jeskyních....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2022 11:44 Reaguje na Zan K.
proto byla vymyslena burza, kde se stále a do detailu vyvažují ceny, tj. rovnováha mezi poptávkou a nabídkou. To je taky jeden z pilířů Západní prosperity.
Odpovědět
ZK

Zan K.

18.12.2022 11:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Pochopitelně. Protože cenu tam určují zase ti co to maj v rukách - ergo bankéři jako vždy. Pokud někdo ovládá 3/4 světovýho obchodu, dělá si s cenami co chce. Někomu pakatel, jinýmu snakce a lichvářské a nesplatitelné půjčky. A ona jistina se u půjček vždycky hodí. A dopadne to jako vždy v dějinách. Žádná babylonská ani jiná věž do nebe nevyroste...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist